Волгоград отново ще се казва Сталинград

Промяната в името ще е само за празниците – за шест дни
31 яну 2013 20:27, Бойчо Попов
189
Волгоград отново ще се казва Сталинград
Снимка: Ройтерс

70 години след битката при Сталинград, при която Червената армия побеждава германските войски, преименуваният на Волгоград милионен град отново ще носи старото си, но и спорно име.

Местният парламент се съгласи да връща периодично бившето име в чест на 70-та годишнина от победата на Червената армия над нацистките сили, съобщи AFP.

Представителите в местния парламент гласуваха предложение на ветерани името Сталинград да се използва на редица празници, в това число на 2-и февруари - деня, в който нацистите се предават на съветските части и 9 май - Деня на победата.

Решението било "основано на голям брой молби от участници във Втората световна война", обяснява депутатът Сергей Забеднов, цитиран от пресслужбата на градския парламент.

Заради победата на Червената армия над войниците на Хитлер съветският диктатор Йосиф Сталин (1879-1953) се чества 60 години след смъртта му от по-голямата част от руското население. Експерти критикуват, че комунистическия терор на Сталин срещу собствените сънародници остава на фонов режим. Историците го обвиняват за смъртта на милиони хора. В битката при Сталинград най-малко 700 000 руски и немски войници губят живота си.

Комисарят по правата на човека Владимир Лукин критикува остро решението. "Това е обида за умрелите при Сталинград. Разбира се, те заслужават почит, но не в тази форма“, цитира агенция Интерфакс Лукин. Роденият във Волгоград професор по философия Александър Стрисов казва: "Руското общество не е готово за промяна на името". В същото време той подчертава, че Сталинград има огромно значение за Русия. "Името напомня за един общ успех", казва той.

Комунистите многократно настояват за постоянно връщане на старото име на града. Една инициатива внесе в Кремъл 50 000 подписа от поддръжници на идеята. По-голямата част от руснаците обаче са против. В проучване, проведено от института Lewada от есента на 2012 г. 60% от руснаците са против такова решение, а само 18% биха го подкрепили.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
7
 
7
 
! Отговори
Знае се! преди 11 години
Знае се, че този форум е сборище на руски *** -- може и дупедавци да ги наречете.
24
1
 
8
 
! Отговори
до 32 преди 11 години
32 е съвременен враг на руския народ,който нарича"***",руската нация е под нова атака,нови методи.
23
7
 
3
 
! Отговори
EU citizen преди 11 години
При Сталинград на страната на германците са се били около 50 000 руски доброволци. И да, работата е била на кантар - още 50-60 000 души и руснаците нямаше да могаt да затворят обкръжението. Това да е за урок, желязото се кове, докато е горещо.
22
0
 
5
 
! Отговори
сталчо преди 11 години
Чули, недочули журналята преписват от лента.ру. Има допитване на населението, нещо като нашият измислен референдум, но никой не иска да се връща към миналото, а и никой не отрича героизма на армията взела в плен войската на генерал Паулус.
21
1
 
5
 
! Отговори
само Сталин? преди 11 години
Историците защо обаче все пропускат тези,без които нямаше да умрат милиони под Сталин като дясната му ръка Лазар Мойсеевич Каганович стоящ зад Холодомор или най-големия масов убиец(след Мао)Енох Гершевич Иегода стоящ зад колективизация и смъртта на поне 10млн.руснаци,или садисти като Леонид Райхман и пропагандатори като Иля Еренбург.
20
3
 
4
 
! Отговори
До 31 преди 11 години
А, какво е бе драги, ако не това.Виж какви *** идеи им идват на ум!
19
4
 
8
 
! Отговори
aaa преди 11 години
slava na savetskata armiq,pobedila i unishtozhila hitlerovskite 4erni ordi i osvobodila cqla evropa ot tazi 4erna napast!nazdravq za pobedu!
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Немският канцлер ще се въздържи от коментар.
17
13
 
6
 
! Отговори
Боже! преди 11 години
Тези нещастници руснаците все по-надолу вървят -- действително това е нация от ***.
16
4
 
6
 
! Отговори
Чуйков преди 11 години
850 000 демоКРАДЦИ са си намерили смъртта там. Същата съдба ще постигне и следващите.
15
6
 
20
 
! Отговори
пешо преди 11 години
Сталинградската битка е нещо чутовно и страховито. Днес трудно можем да си представим за какво става дума, не за таблетчета и игрички на компютъра, а за безмилостно клане-човек за човек, битка за всеки метър и руина, с ножове, огън, оръдия, с ръкопашен бой... Нацийки като нашата, дето не могат да изгърбят 100 *** в Столипиново, е по-добре да не коментират сблъсъците на великите! Нито сме им на акъла, нито на моженето, нито на себеотрицанието! Затова да си коментираме Азисчо и Доган!
14
6
 
10
 
! Отговори
Майкъл Чурки преди 11 години
Да живее Русия.
13
3
 
1
 
! Отговори
чекист преди 11 години
До Анонимен Санкт Петербург е в Ленинградска област ***:)
12
5
 
12
 
! Отговори
Зигмунд Фройд преди 11 години
До EU citizenДа бе, "на кантар"! Руснаците са ОБКРЪЖИЛИ 6-та армия! Набий си го това в главицата!И няма да се учудя, ако напишеш, че Чък Норис е помогнал много на руснаците.Хи-хи-хи!
11
15
 
4
 
! Отговори
EU citizen преди 11 години
Еми значи цар Борис е бил страхлив ***, затова и са го отровили, затова сина му е бил изгонен и затова България живя 50 години под комунистическо робство. На това българският народ е казал - сухо дупе риба не яде.
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 18Говорих в отговор на европейчето, че за 50 хил. войници щяло да стане не знам си кво при положение, че 5 държави ги изклаха като кучета там ... Не че не виждам, че *** *** ама все пак ...
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Сталинград се биха поне 5 армии срещу руснаците - Немската, италянската, румънската, унгарската и хърватската, а в някои източници се твърди и за чешки войници--------------------- И какво от това? В немската армия е имало войници от всички европейски нации, включително и десетки хиляди руснаци.
8
11
 
2
 
! Отговори
EU citizen преди 11 години
Та какво е казал цар Борис III?
7
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
лол , да го кръстят за постоянно да им се смеем
6
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Сталинград се биха поне 5 армии срещу руснаците - Немската, италянската, румънската, унгарската и хърватската, а в някои източници се твърди и за чешки войници. Голям бой ядоха ...