Волгоград отново ще се казва Сталинград

Промяната в името ще е само за празниците – за шест дни
31 яну 2013 20:27, Бойчо Попов
189
Волгоград отново ще се казва Сталинград
Снимка: Ройтерс

70 години след битката при Сталинград, при която Червената армия побеждава германските войски, преименуваният на Волгоград милионен град отново ще носи старото си, но и спорно име.

Местният парламент се съгласи да връща периодично бившето име в чест на 70-та годишнина от победата на Червената армия над нацистките сили, съобщи AFP.

Представителите в местния парламент гласуваха предложение на ветерани името Сталинград да се използва на редица празници, в това число на 2-и февруари - деня, в който нацистите се предават на съветските части и 9 май - Деня на победата.

Решението било "основано на голям брой молби от участници във Втората световна война", обяснява депутатът Сергей Забеднов, цитиран от пресслужбата на градския парламент.

Заради победата на Червената армия над войниците на Хитлер съветският диктатор Йосиф Сталин (1879-1953) се чества 60 години след смъртта му от по-голямата част от руското население. Експерти критикуват, че комунистическия терор на Сталин срещу собствените сънародници остава на фонов режим. Историците го обвиняват за смъртта на милиони хора. В битката при Сталинград най-малко 700 000 руски и немски войници губят живота си.

Комисарят по правата на човека Владимир Лукин критикува остро решението. "Това е обида за умрелите при Сталинград. Разбира се, те заслужават почит, но не в тази форма“, цитира агенция Интерфакс Лукин. Роденият във Волгоград професор по философия Александър Стрисов казва: "Руското общество не е готово за промяна на името". В същото време той подчертава, че Сталинград има огромно значение за Русия. "Името напомня за един общ успех", казва той.

Комунистите многократно настояват за постоянно връщане на старото име на града. Една инициатива внесе в Кремъл 50 000 подписа от поддръжници на идеята. По-голямата част от руснаците обаче са против. В проучване, проведено от института Lewada от есента на 2012 г. 60% от руснаците са против такова решение, а само 18% биха го подкрепили.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
25
 
9
 
! Отговори
EU citizen преди 11 години
Руснаците са победили, защото нашите тиквеници са се уплашили да пратят 50-60 000 души при Сталинград. Работата е била на кантар, румънците са издънили фронта. Сега щяхме да си имаме собствени газови находища в Сибир.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 6странджа, ти ли си?
3
9
 
4
 
! Отговори
2013 преди 11 години
Сега си разплитвам чорапите.Годината е 2013 и по ме вълнува съдбата на човечеството под ционизъм,мвесто отминал болшевизъм и нацизъм,зер историята не се потрети.
2
4
 
35
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Родина Мать,завьот! Тази скулптора,който я види от близо,ще разбере защо са победили руснаците в тази най...кървава война;аз съм имал късмета,да я видя...няколко пъти.
1
27
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поклон,че истинските руснаци умряха като пушечно месо,за да може евреичетата да си клатят краката в Кремъл!Русия умря през 1917 година!А колкото до оная в елика Германия и неиният водач,о да тя бъркаше много по дупките на ***!Затова Германия и Адолф са велики!А да и да благодарим на чертвената армия,че мародерстваше из Добруджа,а гадните германци раздаваха шоколади и подаръци на българските деца!