Появата на руския Рокфелер

"Роснефт" процъфтява под ръководството на Игор Сечин
Обновена: 29 мар 2013 16:38 | 28 мар 2013 20:34, Елка Василева
86
Появата на руския Рокфелер
Игор Сечин. Снимка: архив, Reuters

"Предстои да станем свидетели на нова вълна от консолидация в световния петролен и газов бизнес." Тези думи не са мои. Те бяха произнесени по-рано този месец от президента на компанията, смятана за най-голяма в световния енергиен бранш. Игор Сечин е президент на "Роснефт" - руска компания, която, след като приключи изкупуването на компанията Ти Ен Кей (TNK-BP), сега произвежда над четири милиона барела петрол дневно, повече даже от "Ексон", пише Ник Бътлър във "Файненшъл таймс".

В "Роснефт" има 70 на сто участие на руската държава. Сечин, който е известен с миналото си на служител от съветското разузнаване, е един от най-могъщите хора в Русия. Навремето, когато изгради "Стандарт ойл", Джон Д. Рокфелер използва всички възможни средства за ограничаване на конкуренцията, но накрая бе победен от културната и правна съпротива срещу монопола. Сечин няма такива проблеми. Консолидацията на петролните активи на Русия през последното десетилетие имаше пълната подкрепа на Кремъл.

За разлика от "Газпром", която изпитва затруднения, "Роснефт" процъфтява под ръководството на Сечин. Тя се сдобива с технологии чрез поредица джойнт венчъри с най-добрите западни компании. Тя проучва находище в арктическото Карско море, където според очакванията има около 35 милиарда барела петрол. Ванкорското находище в Източен Сибир се разработва с най-модерна сондажна технология.

Посредством своята проучвателна дейност "Роснефт" замести през 2012 г. 130 на сто от своите резерви и по 200 процента за всяка година през периода 2009-2011 г. - числа, които засрамват повечето западни компании. Този успех плюс стратегически съюзи, както и новата придобивка дават на Сечин възможността да изведе Русия на световната енергийна сцена. Той има пари, техническа сила и политическа мощ, които могат да отворят всяка врата в Близкия изток, Африка или Латинска Америка.

Компанията вече се появи в Аляска и дълбоките води на Мексиканския залив. "Роснефт" вече изпревари всемогъщата някога "Газпром" и не е невъзможно тези компании да бъдат обединени или най-малкото поставени под единното ръководство на Сечин.

Въпросът сега е как ще реагира останалата част от бранша. Някои са се наредили на опашка за сключване на съюзи с "Роснефт", за да си осигурят достъп до неразработените ресурси.

Едва ли Русия ще позволи на западни компании да правят големи пари от експлоатацията на това, което все още се възприема като национален ресурс. Игор Сечин и президентът на Русия Владимир Путин със сигурност сега са на власт и работят заедно. Но разпределението на властта в Русия никога не е трайно. Един Рокфелер в Русия няма да бъда заплашен на антитръстово основание, но акумулирането на власт носи своите рискове.

Онези, които са избрали да не се съюзяват с "Роснефт" или да ограничат сътрудничеството си с нея, сега трябва да решат дали са способни да запазят мястото си в сектора, който стремително се разделя на малко ядро от истински глобални играчи, съчетаващи богатство и високи технологични умения, и останалите, които рискуват да станат периферни играчи и, казано с икономически термини, пасивни участници в пазар, върху който имат ограничено влияние.

По-общ е въпросът за политическите и стратегическите амбиции на Русия. Съживяването на властта с преизбирането на Путин през миналата година е съвсем очевидно. Русия вече не е пасивна или губеща заради предизвикателствата, които идват от другаде - нещо, което според мен ще стане много явно, ако Европейският
съюз реши по неправилен начин кипърския проблем.

Развитието и растежът на "Роснефт" са индустриален израз на тази национална пробивност. Изказването на Сечин за бъдеща консолидация свидетелства, че сделката за Ти Ен Кей не е границата на амбициите, неговите и на Русия. Рокфелер преоформи американския петролен бизнес. Сечин има потенциала да преоформи тази индустрия в световен мащаб.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Откуде накъде трябва да се нагъзим доброволно на руснаците, след като сме най-мощната държава в света - Европейски съюз и сме в най-мощния военен блок - НАТО. Ние трябва да диктуваме условия, а не някакво джудже да ми разиграва мурафети в Черно море.
31
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Русия ще се превърне в един огромен монополист на горива и това определено няма да се хареса най-вече на ЕС------------------- А на тебе ще ти хареса ли да те е*е руски монополист, бе тъпунгеро?Или мислиш, че си много красив и ще ти дават бензин без пари?
30
1
 
14
 
! Отговори
до 30 преди 11 години
:D Приятелю, не се излагай. Само братушките имаха капитала, суровините и човешкия ресурс да построят, изпратят и поддържат десетилетия наред СОБСТВЕНА космическа станция! Не си мисли, че са прости. За руснакът отрасли като автомобилостроене, мобилни устройства и каквато и да било домакинска техника са трохи. Хората са съсредоточени в оръжейно-промишления комплекс, в космонавтиката, в енергетиката. Просто имат приоритети, не че не могат. Другите такива са Китай, но малко по-назад.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
...Русия има неограничен ресурс от вода. И е неизчерпаем за сметка на горивата, а братушките са в състояние да захранват заедно Европа и Азия с най-евтината енергия от АЕЦ и ВЕЦ! Мечката набира скорост и е хубаво да затоплим отношенията с нея. Проектите за Белене и нефтопровода бяха глупост, но в бъдеще Русия пак ще гледа към Бълария поради географското ни положение. Не трябва да ги изпускаме!
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хммм...почвам да си мисля едни страшни работи. Бай Иван захване ли се с нещо, той не го оставя докато не стане. Русия ще се превърне в един огромен монополист на горива и това определено няма да се хареса най-вече на ЕС. Меркел и другите е хубаво да започнат да учат руски. Знаете, че всяка епоха се е характеризирала с дворцов/бизнес език - френски,английски...идва времето и на руския и китайския. Казвате като свършили горивата? Ей тогава вече ще ядем папура, защото...
27
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е, в статията всичко си е казано - петрола се добива по западни технологии. Ако беше на руснаците да го измислят, още щяха да блеят като телета.
26
3
 
20
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
,,БРАТУШКИТЕ,,....МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ И ДА ПОМАГАТ....И ДА НАКАЗВАТ......
25
2
 
2
 
! Отговори
доведен преди 11 години
а бе 25 може ли да помислиш по мащабно,не са само смартфоните технологии
24
5
 
15
 
! Отговори
доведен преди 11 години
а бе 19 ходи се прегледаи, ти си болен мозък.Много *** мразят Русия, но това е защото са по ограничени или манипулирани.Запада хубаво постави пияницата Елцин на власт, но после изпусна нещата и сега ще им целуват г..лошото е че ние ще го целуваме 5 пъти повече. От западните ценности единствено любима ми остана музиката с която израснах
23
4
 
2
 
! Отговори
dedoviami преди 11 години
ДО 17Б: МНОГО НЕКАДЬРНО НАПИСАНО...ТИ ПАЛАТКОВО УЧИЛИЩЕ В НЯКОЕ СЕЛО СИ УЧИЛ,МАЙ ! НЕ СИ ДОВЬРШИЛ ОБРАЗОВАНИЕТО ОТ 3ТИ КЛАС!
22
13
 
7
 
! Отговори
дo 19 преди 11 години
отстраняват тия, които не са с кремълското джудже. тоя на снимката, абрамович и още няколко си харчат парите на спокойствие, ама първо си дадоха дяла на "кръстника". това за технологичния придатък няма какво да го коментираме. от края на ссср до сега *** копат ресурс за европа и така ще е дълго време, поне докато не раберат, че не петрола и рудата правят една държава силна, а човешкия ресурс...е те там рашките са го закъсали.
21
6
 
15
 
! Отговори
До 19 преди 11 години
От тия дето станаха милиардери за 2 часа, единия е в затвора, другия намерен във ваната. Бяха им национализирани компаниите и от тях се роди Роснефт.Въпросът е, коя страна ще избере Русия за технологичен придатък, Германия, Япония, Южна Корея? Смартфони БОЛ, ресурси ЙОК.
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
То с петрол не се прави само гориво да ви информирам. Ако мислите че цялата тази пластмаса която горите в кюмбетата си да ви е топло зимата расте по дърветата - лъжете се .
19
4
 
7
 
! Отговори
do 16 преди 11 години
*** na zapadna hranilka li si?
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе тоя колкото и да е богат и влиятелен е просто една кожена торба, пълна с черва, мазнина,кръв и кокали, която има гаранционен срок от 70-80 години в най добрия случай.След това изгнива и изчезва. Това е неминуемо и неотмеимо.
17
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За какви патриоти говорите бе *** изперкали ?!?!?!?!?! Цялата руска върхушка - частен бизнес и политика, е сформирана от бившето КГБ,както у нас от БКП....какъв патриотизъм ви гони *** незапознати ?!?!?! Хора за 2 часа станали милиардери,имате ли си идея как става това ???? Аман .....толкова малка страна,а пълна с толкова много ПРОСТАЦИ !!!
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
TOBA E TO4HO KA3AHO.
15
12
 
19
 
! Отговори
бг преди 11 години
КАТ РУСИЯ ВТОРА НЯМА ТЪЙ МОГЪЩА НА СВЕТА ТЯ БЕ НАШАТА УПОРА ТЯ Е НАШТА ВИСОТА
14
12
 
7
 
! Отговори
до 12 преди 11 години
що бе, пич, нещо лично ли го прие? поредното недоразумение на българо-съветската дружба ли си? *** да си беше стояла в кавказ или сибир, къде е тръгнала по български ****.
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен А ако гласуваме за ВМРО добре ли е ?