Пътят на Желязната лейди Маргарет Тачър

Тя е първият западен лидер, подкрепил Михаил Горбачов
Обновена: 8 апр 2013 16:22 | 8 апр 2013 16:17, Елка Василева
27
Пътят на Желязната лейди Маргарет Тачър
Маргарет Тачър с президента на САЩ Роналд Рейгън, канадския премиер Браян Мълроуни и германския канцлер Хелмут Кол. Снимка: БТА

Маргарет Тачър е родена на 13 октомври 1925 г. в Грантъм, Линкълншър. Политическата си кариера започва през 1950 г.

На 11 февруари 1975 г. Тачър е избрана за лидер на Консервативната партия и заема този пост до ноември 1990 г., когато при вътрешнопартиен бунт е принудена да се оттегли от партийното ръководство.

На 19 януари 1976 г. Маргарет Тачър държи реч в Кенсингтън, в която остро атакува СССР. В отговор на нейната реч вестникът на съветското Министерство на отбраната "Червена звезда" я нарича Желязната лейди и това прозвище скоро е разпространено по целия свят чрез радио "Москва".

В телевизионно изявление през април 1979 г. Тачър нанася жесток удар по профсъюзите, като казва: "В тази страна има хора, които трябва да наречем огромни разрушители; те мечтаят да унищожат същността на нашето свободно общество. Много от тези рушители са в редиците на профсъюзите."

Още по темата

Когато на 5 май 1979 г. Маргарет Тачър е избрана за министър-председател на Обединеното кралство, тя става първият и единствен до момента министър-председател в историята на Великобритания с висше образование в областта на естествените науки и единствената жена във Великобритания, заемала постовете на лидер на Консервативната партия и министър-председател. Подава оставка на 22 ноември 1990 г.

Само месец след встъпването си в длъжност през 1979 г. Тачър намалява максималната ставка на данъка върху трудовите доходи от 83 % до 60%, а на нетрудовите - от 90 % на 75 %. Пред Бюрото за малък бизнес тя казва: "Пристъпих към управлението с едно обмислено намерение: да променя обществото ни от състояние на напълно зависим човек, издържан от други, до уверен в своето бъдеще предприемач; от традиционното "Дайте милостиня, моля" до нация, която казва: "Ще направим всичко сами"; за да се възцари Англия на девиза "Стани и ходи" вместо Англия на "Да поседим и почакаме".

На 28 юли 1980 г. е приет закон за ограничаване правомощията на профсъюзите. През 1981 г. започва програма за приватизация на държавните предприятия. След 10 години приватизацията е възприета в над 50 области на страната.

От 24 март 1982 г. до 12 юли 1982 г. Великобритания води война за Фолклендските (Малвинските) острови с Аржентина, която приключва с капитулацията на Аржентина. Победата на консерваторите през юни 1983 г. често е наричана "ефектът Фолкленд". Нейната политика, разрешаваща на политиците да купуват жилища на безценица, допринася много за повишаване на популярността й.

На 10 март 1984 г. синдикатът на миньорите започва стачка, поради това че Националният въгледобивен съвет закрива 20 нерентабилни мини. Правителството на Тачър е твърдо решено да не се предава, докато за всички стане ясна безперспективността на стачката. Миньорите започват да се отказват и в края на февруари 1985 г. повече от 80 000 работници се връщат на работа. На 5 март 1985 г. националната миньорска конференция се съгласява на споразумение, което на практика е безусловна капитулация. Това е най-неуспешната голяма стачка в английската история.

През 1985 г. Тачър става първият западен лидер, подкрепил реформистки настроения съветски лидер Михаил Горбачов с думите: "Можем да работим заедно".

С победата на изборите на 11 юни 1987 г., Тачър става първият министър-председател в Англия, печелил три пъти подред изборите след лорд Ливърпул, който заема поста от 1812 г. до 1827 г.

Маргарет Тачър печели националните избори, произведени на 3 май 1979 г., на 9 юни 1983 г. и предсрочните избори, произведени на 11 юни 1987 г., и става министър-председателят с най-дълъг мандат през 20 век.

През ноември 1990 г. Тачър се кандидатира за лидерския пост на Консервативната партия. Оттегля се, след като не е преизбрана автоматично. През 1992 г. подава оставка като депутат и влиза в Камарата на лордовете като баронеса Тачър.

През 2002 г., след като прекарва няколко леки инсулта, лекарите й препоръчват да не произнася повече публични речи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: Маргарет Тачър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заради това, което Тачър прави в здравеопазването, днес много англичани ходят да се лекуват в чужбина, най-вече в Испания. Здравеопазването в Англия е под всякаква критика, след като следването на медицина се превръща в лукс, заради непосилните такси, а средствата за болничните заведения драстично орязани. Всеки, който хвали подобна политика заслужава да живее в държава, управлявана от свръхегоисти, т.е. да не се оплаква, че е в БГ.
16
1
 
7
 
! Отговори
до 15 преди 11 години
защо не попиташ англичаните колко скъпо им е излязла нейната работа за народа и страната си,***,но много ми се иска да дойде подобен управник и в Бг и да видите какво е да ти сложат чатала на врата,а сегашните ви галят с перце
15
1
 
7
 
! Отговори
до глупаците като 8 преди 11 години
вие нормални ли сте да наричате тази велика,защо нашите управници да са айдуци,данъци ли са увеличили,заплати ли са намалили или стачки са пренебрегнали,нашите си подадоха оставката тихо и мирно,като сте невежи и неграмотни поне си мълчете и не се излагайте,прочетете малко чуждите форуми да видите как я наричат фашистка,човек на чикагските момчета,приятелка на Пиночет и т.н.от нея започват неолибералните реформи,от които толкова ревете,ненормален народ и това е
14
3
 
0
 
! Отговори
dk преди 11 години
забелязахте ли ,че най сполучливите политици са завършили естествени науки и математика ,а не като нашите юристи и историци и тук там икономистиконе с капаци ,а трябва да имат по широк кръгозор и да виждат по далече от собственото си аз
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 11Покажи уважение към човека, работил за народа и страната си!Още повече че такова явление у назе няма.
12
2
 
3
 
! Отговори
Борисов преди 11 години
" ,,, Само месец след встъпването си в длъжност през 1979 г. Тачър намалява максималната ставка на данъка върху трудовите доходи от 83 % до 60%, а на нетрудовите - от 90 % на 75 %..." Къде сме ние, питам се аз. Ние сме ги задминали, а ?!
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕНапротив, правилният юридически термин е "произвеждам избори", а справка като начало може да се направи в Конституцията. Но така е, когато отвсякъде медиите заливат народа с неправилното "провеждам" и хората остават с впечатлението, че това е правилната форма и веднъж да се употреби точния термин и все се намира някой "образован" да се произнесе неподготвен...П.П. Отиде си един голям политик, независимо от противоречивата й личност, Тачър ще остане в историята.
10
2
 
6
 
! Отговори
Libra преди 11 години
Печели 3 пъти избори и е министър-председател повече от десетилетие. Направете сравнение с нашите пишман-политици, които няма и 2 години на власт и народа не иска да ги вижда!
9
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига сте писали за тази. Който му е мъчно за нея, да си я жали! Тука е България! Нищо добро не е направила за нас, че да й отдавам почит!
8
5
 
0
 
! Отговори
Goshen преди 11 години
dokyde ni dokaraha GERBerite - da se radvame na konchinata na velikata Margaret!
7
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Велика беше,за разлика от нашите политици-айдуци!
6
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** на международните корпорации.Идеолог на ислямския тероризъм.Същата унищожи британската икономика.
5
1
 
7
 
! Отговори
необразован преди 11 години
Така е- никой не излязъл жив от живота.Дори да направиш неолиберализма верую на комунистите - отиваш си.
4
3
 
3
 
! Отговори
deni преди 11 години
До Анонимен : Напротив ! Той дори не може да се сравни с нея !!
3
16
 
30
 
! Отговори
Мей-мей преди 11 години
Отиде се една прекрасна жена и политик.Дано някой от нашите политици се поучат от нея или поне да прочетата автобиографията и.
2
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тая са я представили все едно е Бекъм...
1
11
 
3
 
! Отговори
НЕГРАМОТНИЦИ преди 11 години
НАПРАВЕТЕ СИ МАЛКО СПРАВКА С УИКИПЕДИЯ В ПОСЛЕДНИТЕ СИ ГОДИНИ РАБОТИ ЗА ФИНАНСОВИЯ ГИГАНТ ФИЛИП МОРИС

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe