Ужасът "Гуантанамо"

Затворниците не могат да бъдат съдени, не могат и да ги пуснат
Обновена: 14 апр 2013 16:29 | 14 апр 2013 16:29,
152

Снимка: Reuters

Зловещият затвор "Гуантанамо" е разположен в залива Гуантанамо в Югоизточна Куба.

Мястото е пригодено през 2002 г. за задържане на политически затворници от войната в Афганистан, а по-късно - и от войната в Ирак.

Първите солидни постройки обаче са построени едва през май 2012 г.

Хиляди военни контролират земята от 2-те страни на южната част на Гуантанамския залив и не позволяват достъп на града до морето. Територията е ползвана под наем с договор от 23 февруари 1903 г. срещу наем от 4085 долара годишно, изплащани всяка година с чек.

Фидел Кастро е приел само веднъж такъв чек (през 1959 г. - 1-та год. от неговото управление). Настоящото кубинско правителство смята присъствието на американците в Гуантанамо за нелегална окупация на този регион.

Участъците за задържане в затвора се поделят на 3 лагера: Лагер „Делта“, Лагер „Игуана“ и Лагер „Екс-Рей“, последните 2 от които са затворени.

Затворът е на стойност 54 млн. долара. В него са задържани стотици заподозрени в тероризъм, военни престъпления и участие в атентатите на 11 септември 2001 г. от 40 държави, но предимно от Саудитска Арабия, Афганистан и Йемен.

Преди 11 юли 2006 г. САЩ заявяват, че тези затворници не са под защитата на Женевската конвенция за военнопленници от Втората световна война.

Срещу условията в затвора са се провеждали множество протести и немалко организации са алармирали за нечовешките условия в него. На задържаните в "Гуантанамо" е отказвана правна помощ, a разпитите се провеждат с мъчения - физическо насилие, забрана за заспиване, излагане на силен шум, задържане под вода в продължение на месеци и дори години.

Голяма част от затворниците не могат да бъдат съдени поради липса на доказателства, но не могат да бъдат и освободени, защото биха могли да се върнат на бойното поле, а никой не иска да поема политическата отговорност да ги обяви за безопасни.

"Гуантанамо е не само символ на злоупотреби и на лошо отношение, той е символ на накърняване на международните принципи за правата на човека. Този символ продължава да съществува и днес, тъй като в Гуантанамо все още има затворници, задържани за неопределено време и на произволен принцип, без срещу тях да са повдигнати обвинения или да се водят дела", зяви преди време експертът от "Амнести интернешънъл" Роб Фриър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: ужасзатворГуантанамо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
8
 
! Отговори
kireza преди 11 години
А ако погледнете снимката ми тука,ще видите пораженията на "писалката"....В България пострадахме около 10 деца,но странното е че след 1960 година БКП не искаше да се шуми за това!!!Аз пострадах през 1959 година,само на 9 годинки!!!Благодарение на ЦРУ!!! Те си платиха за това,но живота ми бе съсипан!!!СМЪРТ ЗА ЦРУ И СМРАДЛИВИЯТ ЧЕРНЮ!!!
91
0
 
8
 
! Отговори
Червен електрон преди 11 години
до ДАДАВ Русия ли живееш или на мъгливия остров Албион, дето си правят деца на майките и на сестрите си? Щото на Албион НАИСТИНА МНОГО ни мразят, жестоко ни обиждат и ЧУВСТВАТА СА НАПЪЛНО ВЗАИМНИ.А братушките си ни обичат, както и ние тях.
90
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
97 изуинявай ти луд ли си или само се правиш на такъв , какви са тези болни бълнувания .
89
0
 
11
 
! Отговори
kireza преди 11 години
До Червен електронАз мразя администрацията на САЩ,защото тя,"загрижена" за децата на България спускаше с балони гърмящи играчки и автоматични писалки!Една такава "писалка" намерих и аз и тя ми откъсна китката на лявата ми ръка....във фейсбук можете да видите ръката ми!!!Та те,"загрижени" за тероризма ЦРУ взриви кулите-близнаци в Ню Йорк...справка-третият небостъргач,рухнал без да бъде атакуван със самолет!!!Ал Кайда е рожба на ЦРУ и Осама нямаше нищо общо с кулите!!!Помислете - Глайвиц на Хитле
88
0
 
2
 
! Отговори
До Студент преди 11 години
студентските общежития са ползвани само от студенти! Защо са в окаяно състояние-ами защото не сте се научили да пазите! След като имаш претенции към евтината храна, осигури си сам по-добра! Защо мислиш, че за малкото левчета, които плащате, трябва да получите супер-лукс?
87
0
 
5
 
! Отговори
Червен електрон преди 11 години
до 92Иска ти се да се оправят нещата с пари, ама не става! Ако беше за пари, вие зад океана си ги печатате колкото искате и имате повече от всички партии в България взети заедно. Обаче не става въпрос за пари, а за ЦИВИЛИЗАЦИОНЕН ИЗБОР и изборът на България е РУСИЯ!Идете си обратно зад океана, заедно с базите и пак ще си бъдем приятели. ДОКАТО СМЕ ОКУПИРАНИ НЯМА ДА МЪЛЧИМ!
86
3
 
3
 
! Отговори
DADA преди 11 години
До Червен електронБезроднико, живея в Русия и тук никой не те обича.България трябва да има вечни интереси, а не вечни съюзници.
85
1
 
7
 
! Отговори
Червен електрон преди 11 години
до 90: надявате се, ама няма да ви огрее, юди и антихристи проклети. БЪЛГАРИЯ ОБИЧА РУСИЯ и винаги ще я подкрепя!до 91: защото американците канят български военни в базите, но военна полиция НЯМА ПРАВО да влиза навсякъде, затова там може да има тайни затвори, операционни, складове с наркотици и др. Много добре знаеш как АМЕРИКАНЦИТЕ ПРОДАВАХА ХЕРОИНВ БЛАГОЕВГРАД, ама както и с Петър, и това потулихте. Обаче НАРОДЪТ ПОМНИ И ЗАТОВА МРАЗИ САЩ
84
3
 
3
 
! Отговори
Безделник преди 11 години
Аз съм безделник и пияница знам , че атака плаща пари за пропаганда тук айде уредете ме за 1 л. винце на ден и аз да плювам във форума сащ!!Тел 112.
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
защо българските военни и полицаи нямат достъп до базите и не могат да ги контролират?--------------- Кой ти е казал, че нямат достъп? По принцип полицията няма достъп до военни обекти, за това си има Военна полиция. И освен това военните поделения (бази) си имат специален режим на достъп, не може куцо и сакато да се мотае между оръжията. Още малко ще поискаш и палатков лагер да опънеш в някоя база.
82
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Надявам се скоро да се организираме и да транжираме Русия, която е заграбила несъразмерни за броя на населението и богатства.
81
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
88 винаги ме е учудвало това личнстно раздвоение в разсъжденията , хем плюеш по комунистите хем по американците , а последните са странаа в която слава богу никога не е виреел комунизма дори и хипотетично.
80
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
83 горкия , кой го казва , представител на народ , който никога в своята история не е имал грам свобода , винаги съм ви съжалявал вас руснаците
79
2
 
7
 
! Отговори
Студент преди 11 години
Незнам какъв ужас е там,но като студент мога да кажа,че в България има общежития който предлагат по-лоши условия за пребиваване,а също така и храната от снимка 7 изглежда доста по-добре от тази която ядем от студентски стол. ( с тази разлика,че те не плащат,а ние я плащаме с голяма надценка)
78
10
 
7
 
! Отговори
САМО USA !!! преди 11 години
ВСИЧКИ ЗАДЪРЖАНИ ТАМ СА АГРЕСИВНИ ИСЛЯМСКИ ТЕРОРИСТИ .И СЪВСЕМ НЕ СА НЕВИННИ ЖЕРТВИ ....!!!САЩ СА НАЙ-ВЕЛИКАТА ДЕМОКРАЦИЯ - ДА МУ МИСЛЯТ ВРАГОВЕТЕ НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА... !!!
77
2
 
7
 
! Отговори
RUSNAK преди 11 години
USA sa nai- golemite tirani na vsichki vremena! Mesqt se navsqkude samo i edinstveno za sobstvenite si interesi! Nadqvam se edin den da si poluchat zaslujenoto tupkano , no ne chrez obiknoveniq im narod , a tochno politicite, voennite i policaite! Russiqqqq , kude siiiii?!
76
4
 
11
 
! Отговори
9667 преди 11 години
Най-голямото зло, сполетяло нявга рода адамов, е световната доминация на света от страна на бледоликите юдейо-християни! Докато те доминират света, нито войните ще спрат, нито ще има дори един-единствен човек по света, който да се чувства в безопасност!В днешна Америка управляващият режим има законно право да убива и отвлича дори собствените си граждани, да ги затвори за неопределено време, без да са предявени обвинения и без адвокат! С една дума, изчезваш безследно - в Гитмо или другаде!
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
80 Ха познайте коя от трите държави никога не е била Империя и в момента всички нейни граждани са от една националсност КНР САЩ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ
74
7
 
32
 
! Отговори
Анкета преди 11 години
Считате ли сащ за империя на злото ?Да палче горе!Не палче долу!
73
1
 
8
 
! Отговори
до 78 преди 11 години
Саудитска арабия е една от най плоските дупки на арабския свят