Ужасът "Гуантанамо"

Затворниците не могат да бъдат съдени, не могат и да ги пуснат
Обновена: 14 апр 2013 16:29 | 14 апр 2013 16:29,
152

Снимка: Reuters

Зловещият затвор "Гуантанамо" е разположен в залива Гуантанамо в Югоизточна Куба.

Мястото е пригодено през 2002 г. за задържане на политически затворници от войната в Афганистан, а по-късно - и от войната в Ирак.

Първите солидни постройки обаче са построени едва през май 2012 г.

Хиляди военни контролират земята от 2-те страни на южната част на Гуантанамския залив и не позволяват достъп на града до морето. Територията е ползвана под наем с договор от 23 февруари 1903 г. срещу наем от 4085 долара годишно, изплащани всяка година с чек.

Фидел Кастро е приел само веднъж такъв чек (през 1959 г. - 1-та год. от неговото управление). Настоящото кубинско правителство смята присъствието на американците в Гуантанамо за нелегална окупация на този регион.

Участъците за задържане в затвора се поделят на 3 лагера: Лагер „Делта“, Лагер „Игуана“ и Лагер „Екс-Рей“, последните 2 от които са затворени.

Затворът е на стойност 54 млн. долара. В него са задържани стотици заподозрени в тероризъм, военни престъпления и участие в атентатите на 11 септември 2001 г. от 40 държави, но предимно от Саудитска Арабия, Афганистан и Йемен.

Преди 11 юли 2006 г. САЩ заявяват, че тези затворници не са под защитата на Женевската конвенция за военнопленници от Втората световна война.

Срещу условията в затвора са се провеждали множество протести и немалко организации са алармирали за нечовешките условия в него. На задържаните в "Гуантанамо" е отказвана правна помощ, a разпитите се провеждат с мъчения - физическо насилие, забрана за заспиване, излагане на силен шум, задържане под вода в продължение на месеци и дори години.

Голяма част от затворниците не могат да бъдат съдени поради липса на доказателства, но не могат да бъдат и освободени, защото биха могли да се върнат на бойното поле, а никой не иска да поема политическата отговорност да ги обяви за безопасни.

"Гуантанамо е не само символ на злоупотреби и на лошо отношение, той е символ на накърняване на международните принципи за правата на човека. Този символ продължава да съществува и днес, тъй като в Гуантанамо все още има затворници, задържани за неопределено време и на произволен принцип, без срещу тях да са повдигнати обвинения или да се водят дела", зяви преди време експертът от "Амнести интернешънъл" Роб Фриър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: ужасзатворГуантанамо
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички *** от дупки като Саудитска арабия трябва да се изтребят до крак!
71
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
75 а ти за какво мислиш че е Ямболията , нима това не е част от войната с тероризма или такава война няма , няма взривен автобус в Бургас ,ах забравих те евреите сами си го вривиха , шо за хора сте вие които съчинявате подобни глупости м, поне малко акъл в главата имате ли си , това момче по надолу са го разфасовали в Американското послство , що за *** трябва да си за да повярваш на подобна щуротия , не в американското послоство а в което и да било послство на която и да е страна по света това
70
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Момчето се явило на интервю за виза, но тя му била отказана. След това следите му се губят. Баща му Владимир Димитров написа и писмо до президента на САЩ Барак Обама с молба за съдействие, защото, според него, няма кадри, на които да се вижда, че Петър излиза от посолството.*******Ако не е излезнал от посолството след интервю кот къде знаят че му е била отказана виза ? Американците ли казаха ?Да не е направил нещо от отчаяние
69
4
 
15
 
! Отговори
Ямболия преди 11 години
До читател - много си заблуден читателю, явно четеш неправилните неща. Идея си нямаш от американската политика на лъжи, прикриване на факти и т.н. Тези хора, могат да затворят който си поискат само за пари. Да не мислиш, че войната в Ирак и Афганистан е заради терористите или нещо подобно? Хахах
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
3 стига бе ей , стига глупости бе , вземи си хапчетата
67
1
 
12
 
! Отговори
Червен електрон преди 11 години
Родителите на момчето се казват Мая и Владимир Димитрови от град Попово, област Търговище. Градчето е малко и всички там знаят за случая. Има и група във Фейсбук.За АБУ ГАРИБ и за ТАЙНИТЕ ЗАТВОРИ НА ЦРУ в Полша и в Литва също не можете да отричате!Както и за това, че премиерът на Косово Хашим Тачи отвличаше сърби и им продаваше органите, докато беше на служба в ЦРУ.
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вече прочетох в Гугъл за Петър Владимиров от Попово, Ако това е истина то е ужасяващо ? Защо се мълчи до днес или има друга истина. Немога да повярвам че в американското посолство има хора които се занимават с търговия на човешки органи, но един Бог знае ! Държава в която цената на човешкия живот е без никаква стойност, хора се палят и убиват семействата си , това е геноцид над един разпилян народ. Харесвам повече политиката на запада но не вярвам на американците както и на руснаците
65
3
 
13
 
! Отговори
турчин преди 11 години
По голяма бандитска държава от САЩ няма. За тях няма човешки права при тях важи правото на интереса. Световните проблеми идват от тях.
64
1
 
6
 
! Отговори
място за всеки преди 11 години
Гуантанамо е чудесно място за нашите *** да се интегрират .Място за всеки и всеки на мястото си !
63
3
 
10
 
! Отговори
читател преди 11 години
Нека ги държат - докато пукнат там ислямистите.А някой от загрижените по-долу замислял ли се е колко народ тези същите изтрепаха по светаАфрика, Азия, и къде ли не. От Индонезия до Испания, а в Африка милиони са избити за последните 10г., милиони са изселени - всичко това са ислямистите.Или ги чакате тук?Някой трябва да ги спре.
62
0
 
5
 
! Отговори
Червен електрон преди 11 години
Хора, вие в Гугъл не влизате ли бе?Напишете ПЕТЪР ВЛАДИМИРОВ ДИМИТРОВ АМЕРИКАНСКО ПОСОЛСТВО и четете материалите по случая.А после вижте какво излиза за АБУ ГАРИБ и за ТАЙНИ ЗАТВОРИ НА ЦРУ
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
65 има в болната му глава , стига глупости
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
61 остави го този , градски легенди , разпространяват си ги по форумите и си вярват на това , то така ако ставаше .
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво искаш да кажеш, че американското посолство в България търгува с човешки органи на бедни момчета ? От 2010 година до днес българските власти мълчат и не вземат под внимание факт че момче е влезнало и не е излезнало ? !! Че американското посолство е обградено с камери, Може да се предадът записи на експерти и да проверят дари има изтрит запис ? Това което чета е ужас 1 При това Борисов миналата година се хилеше като *** пред Обама, Тука има нещо неясно и много мътно ?
58
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
62 пълни гнусни червени лъжи , нямащи абсолютно нищо общо с истината , едва ли си стъпвал в бивша Югославия , да не говрим в Косово , едва ли пзнаваш и един сърбин или косовар , но се изказаш , комунистическо *** като оня Първанов /Гоце дето пишеше подкрепящи писма на воннопрестъпника Милошевчи
57
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Атака плаща доста пари по форумите за пропаганда имат и телевизия, и вестник!!!!!!!!
56
3
 
7
 
! Отговори
америко-мистерия преди 11 години
Момчето влязло в посолството, и повече не излязло!? Не вярвам в теория на конспирацията, ама какво да си мисля, след като ЕК, излезе с официално становище за Бериша, премиера на Косово, протежето на ЦРУ, че е бос на мафията занимаваща се с търговия с органи и трафик на хора. Направиха си държава в Европа, за да имат плацдарм, при търговията с хероин от Афганистан и органи от бедните деца на изтока! Такива *** няма никъде!Дали ще доживея да видя как виновните ще си получат заслуженото? Дано!
55
1
 
5
 
! Отговори
до 47 преди 11 години
"приятелят му Евгени го чака три часа отвън, но Петър никога не излиза. Майка му Мая и баща му Владимир още го чакат да се прибере. Отделно американците са заплашвали баща му да не вдига шум."*************************Не разбирам защо си написал половин или четвърт истина ? Няма такова нещо човек влиза в американско посолство в Европа и изчезва ? От тогава минават 3 години и никой нищо не знае ? Все още хората не се изпаряват. Къде са българските власти
54
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Русия и Китай са протев ядрените опите на Северна Корея но промития мозък на Бай *** номенклатурата още работи той очаква освобождение от марсиянците ,които да му намерат работа в която той ще си лежи цял ден и ще краде и лъже!!!!
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
56 много пък си сигурен