Сбогом на Желязната лейди

Хиляди я изпратиха по улиците на Лондон
Обновена: 17 апр 2013 15:10 | 17 апр 2013 15:10, Елка Василева
86

Снимка: Reuters

В лондонската катедрала "Сейнт Пол" се състоя траурната церемония за погребението на покойната бивша британска министър-председателка Маргарет Тачър, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Ковчегът с тялото на Тачър беше внесен в катедралата на раменете на осмина военни в присъствието на британската кралица Елизабет Втора, политическия елит на страната и високопоставени лица от цял свят.

"Тя беше първата жена министър-председател и заемаше този пост по-дълго от когото и да било друг през последните 150 години. В своя живот тя постигна някои изключителни неща", заяви премиерът Дейвид Камерън.

Още по темата
На церемонията в катедралата "Сейнт Пол" бяха поканени 2000 гости, сред които представители на десетки държави.

Приживе жената, която Съветският съюз нарече "Желязната лейди", предизвикваше разделение в британското общество със своите подкрепящи свободния пазар политики, които понякога водеха до болезнени промени. След смъртта си тя продължава да оказва същото влияние, посочва Ройтерс.

Хиляди нейни почитатели се наредиха по улиците на Лондон, за да видят как ковчегът й преминава от Уесминстър към "Сейнт Пол".

Повечето хора ръкопляскаха в знак на почит, но двайсетина нейни противници обърнаха гръб на траурното шествие.

Мъж държеше плакат с надпис "У-у-у!", а някои викаха "Боклук", докато поддръжници хвърляха цветя по пътя на процесията и отправяха одобрителни възгласи по адрес на най-дълго управлявалия министър-председател на Великобритания през 20 век, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Масата наречена народ е мазохист, колко по-го тъпчаш толкова по те обича.
25
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
22 именно Великобритания прекърша крилата на Хитлер , нещо за битката за Англия да си чувал случайно , кой спря Луфтвафе на Гьоринг , кой впоследствие беше господар над небето на Германия толкова сте смешни горките тръгнали да говрят за най-голямата империя съществувала някога на земята , а бе рррррррррррррррр , а малко се побрирете в обора
24
4
 
8
 
! Отговори
123 преди 11 години
Най-обичам да гледам документални филми от Втората Световна война , където германците така подгонват англичаните , и ония са плачели докато са чакали на Ламанша да ги евакуираттакъв страхимало случаи цели роти са се изпускали в гащите и отпред и отзад от страхцели роти като верижна реакцияпсихиката не издържа понякога
23
4
 
6
 
! Отговори
М да преди 11 години
Благодаря ти за минуса ,ама освен да си Британския посланик друг в България не би ми сложил минус ако има поне 2 мозъчни клетки!И ти си толкова инвисибъл явно !
22
8
 
6
 
! Отговори
До 22 преди 11 години
До М да до16То ако ви слуша човек такива като теб, Англичаните не стават, американците са прости, зи са такива, онези -онакива...Добре, че това се случило...че да стане еди какво си..Ами, погледни нашата история...дай някой пример от нея..и това, което ние сме дали на света, че да критикуваш англичаните.А и Англия само за Beatles, Pink Floyd, Rolling Stones и Deep Purple които са дали на света...ние няма какво да покажем в отговор..поне още 100г.
21
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Даяна кралско ку-рве!Не се начеса......
20
8
 
10
 
! Отговори
М да до16 преди 11 години
Тя цялата британска история е таква само бои с *** и голямото самочуствие впоследствие.Най-много да им се изрепчат тук-таме холандците.Абе за има-няма 10 дена Хитлер ги напъхва в метрото да се крият като мишки.Та по-темата Демир-Ханъм губи 2 фрегати,2 разрушителя ...изобщо само е трябвало да нацелят някои самолетоносач и цялата им боина слава е отивала по дяволите.
19
4
 
14
 
! Отговори
123 преди 11 години
В онази война англичаните спечелиха , само защото получиха от САЩ ценна разузнавателна информация за Аржентинските войски.А САЩ тази информация я имаха щото бяха партньори с Аржентина, и така , аверската ги прецакаха.Аз съм по-голям, помня ги тези времена.САЩ са изключително подли, абе бандити , какво да очакваш.Нали сега и ние сме партньори .....
18
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Аржентина кораб е далеч от зоната на положение на война, не навигирате към него и дори не е близо до всички британски единици: така че не биха могли да бъдат заплаха или опасност за Обединеното кралство. Тя потопяването е съвсем просто, военно престъпление, чрез несъразмерно и незаконното използване на сила в нарушение на правата на онези, които са се борили тогава. Защо Великобритания определиха зоната на изключване - по този начин изготвянето на границите на войната театър - ако беше веднага да бъдат нарушавани? "
17
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И сто такива като нея да имахме, все тая. Защото ние не сме империя, а една малка страна, която винаги е зависела от империи. Айде стига нихилизъм !
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
iron maiden gonna get you no matter how far !
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
14 че какво ти е направила пък на теб оли
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е то пък една война... Ядрени самолетоносачи,модерни разрушители и подводници срещу арженитинските пироги.Представяте ли си аржентинците да бяха победили.Тва е все едно българската армия да нападне некво племе с копия в Африка.И дете би спечелило тази"война". Камо ли баба ви маргарет.Все едно.Казват,че там където отива вместо казан са и приготвили домена пещ.Нали е железарка :))
13
6
 
8
 
! Отговори
do 2 преди 11 години
Нищо че се е вмирисала, Желязната лейди още дълго ще има да ръждясва в пъкъла.
12
7
 
21
 
! Отговори
А забършете сополите преди 11 години
Доколкото знам от приятели в Албиона, май повечето местни там хич не я тачат. А ние като българи, само за отношението и действията и към страната ни, от нея имаме пълното основание да я считаме за наш душманин.Стига сте ревали, все едно най-близката ни приятелка.
11
9
 
11
 
! Отговори
М да преди 11 години
Британия над всичко !Само дето сме в България и за мен тая е тиран над Ирландци и Агресор в Аржентина.А тая "победа" във Фолкландската трудно може да се нарече "победа"Не случайно и сигнатурата 3-А-202 е Легенда
10
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Желязната лейди" отиде за скрап
9
6
 
26
 
! Отговори
с. преди 11 години
Противоречив политик,но е факт,че управлява Великобритания в изключително трудни времена и успява да ги вдигне икономически макар и с цената на жертви!Печели и войната за Фолклендските острови,в която влиза без колебание за да защити британските интереси!Друга щеше да е съдбата на България ако имахме такива политици,а не продажната ***,която ни докара до положението на най-бедната,презряна и подритвана държава в цяла Европа!
8
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И аз така мисля че или се е вмирисала или пък не е въобще тя.Всеки ден умират хора безименни и много по достойни.*** подигравката и издигане в култ на една мумия като в Египет.Ами дайте всички да и се кланяме.Да и измислят тъпите англичани подходящи химни да я сложат в мавзолей.
7
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 3:Даяна беше К..рве!