Светът се прощава с Маргарет Тачър

Церемониалното погребение ще е грандиозно
Обновена: 17 апр 2013 08:55 | 17 апр 2013 08:54, Петя Славова
58
Светът се прощава с Маргарет Тачър
Снимка: БТА

Церемониалното погребение, организирано днес за Маргарет Тачър, се очаква да е грандиозно, макар да е една степен по-ниско от държавното погребение, с което бе изпратен други велик британски премиер на 20-ти век - Уинстън Чърчил, предаде Франс прес.

Около 700 военни от трите рода войски ще съпровождат тържествената процесия с тленните останки на Тачър. Тя ще бъде изпратена с 19 топовни гърмежа, а на службата в катедралата "Сейнт Пол" ще присъстват около 2000 гости, включително президентът Росен Плевнелиев, пише БТА.

Пищното погребение е наречено операция "Тру блу" ("Непоколебима преданост") - игра на думи и със синия цвят, който е символ на Консервативната партия и към който неизменно се придържаше и първата и единствена жена премиер в историята на Великобритания.

Според лорд Тимъти Бел, говорител на Желязната лейди, тя е смятала, че да се организира държавно погребение за нея е неуместно и волята й е била зачетена. Държавното погребение включва тържествена военна процесия (каквато Маргарет Тачър всъщност ще има), както и всенародно поклонение пред тленните останки. Организирането на държавно погребение става след одобрение на парламента - гласуване, което вероятно би породило разногласия в случая с Тачър, чието наследство продължава да предизвиква разделение в Обединеното кралство, 23 години след като тя си тръгна от "Даунинг стрийт".

През 1965 г. около 300 000 души отдадоха последна почит пред ковчега на Чърчил на продължило три дни поклонение в Голямата зала в Уестминстър. Този път обаче британците няма да могат да се наредят на опашка, за да се поклонят пред Тачър, чиято кончина на места предизвика изблици на радост.

Но т.нар. церемониално погребение, с което тя ще бъде удостоена, няма да е по-малко пищно и тържествено. Както и Чърчил, Тачър ще бъде изпратена с военни почести. Ковчегът й, покрит с британския флаг, ще премине по улиците на Лондон върху оръдеен лафет от Първата световна война, теглен от шест черни коня.

Началото на траурната процесия ще бъде възвестено от фанфарите на Кралските военноморски сили. По време на шествието ще звучат погребални маршове от Шопен, Бетовен и Менделсон.

На церемонията в катедралата "Сейнт Пол" са поканени 2000 гости, сред които представители на десетки държави. На нея ще присъства и кралицата - нещо, което се случва за първи път след погребението на Чърчил. На церемонията камбаните на Биг Бен няма да бият, което също не се е случвало от 1965 г.

На религиозната церемония, на която ще присъстват всички живи бивши британски премиери, министър-председателят Дейвид Камерън ще прочете откъс от Евангелието на Йоан, спазвайки последната воля на Тачър, която не е искала политическа реч.

Внучката на Тачър Аманда също ще прочете откъс от Евангелието. По здравословни причини на погребението няма да присъстват последният президент на СССР - 82-годишният Михаил Горбачов, 87-годишният бивш германски канцлер Хелмут Кол и бившата първа дама на САЩ, 91-годишната вдовица на Роналд Рейгън - Нанси.

Аржентина, което претърпя поражение от Великобритания във войната за Фолклендските (Малвинските) острови през 1982 г., няма да бъде представена на високо равнище. Британските власти поканиха посланичката на Аржентина в Лондон, но не и президентката Кристина Кирхнер. Последните церемониални погребения във Великобритания бяха на принцеса Даяна през 1997 г. и на кралицата майка през 2002 г.

Държавни погребения са били организирани за няколко велики представители на науката, военното дело или политиката като откривателя на закона за гравитацията Исак Нютон (погребан през 1727 г.), херцога на Уелингтън, спечелил битката при Ватерло (1852 г.), или Уилям Гладстон (1898 г.), който е бил премиер четири пъти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
1
 
! Отговори
а ве, преди 11 години
До 48,39,43ФУКЛЮЮЮЮЮ!!!!!
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"вещицата на неолиберализма". Пионка на илюминатите... Твърде много навреди на света
43
3
 
4
 
! Отговори
48,39,43 преди 11 години
Водим безсмиелен спор.Няма как да убедите нормален човек като мен,който се има за човек със способности,успял (благодарение на труд,усъвършенстване,безсънни нощи,всичко на светло и с платени данъци,никого не съм ощетил през живота си,доста съм помагал) със свободно,дясно мислене и ценности, че диктатура на пролетарията (то се видя докъде води) има какъвто и да е смисъл.Няма как тъпия, необразован, некадърен, мързелив,безидеен да управлява(не че не си ги избирате такива в НС и МС),по принцип.
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тачър умря и цяла Британия празнува. 10 милиона за погребение на някаква дърта вещица е нереална сума. Справедливост 96!
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Маргарет ТачърГробокопача на КОМУНИЗМА !!!
40
5
 
5
 
! Отговори
до 46 преди 11 години
да съдиш за човек по произхода му само, е доста примитивно. Дали е еврейн,германец,грък или ***,е без значение в днешно време.Аз например не харесвам ***, не защото са черни, а защото са мърляви,не работят,не си плащат и като цялоса бреме за обществото.Това е рационално,а не емоционално.Да не бъркаме идеите на обективизма с пороците на съвременния свят-прекалена консумация,задлъжняване,липса на морал и т.н.Това са различни неща.Аз лично предпочитам богат съсед с порше от беден с москвич.
39
1
 
2
 
! Отговори
до 48 преди 11 години
вадиш от контекста. Така е казала, но смисъла е че всеки носи отговорност за действията и живота си. В този смисъл едно богато общество е общество от богати индивиди. Сигурно с пример от футбола ще ти е по-лесно. Ако имаш 11 некадърника, каквото и да правят като отбор, все тая. Ако имаш 11 силни индивидуално играчи, може да имаш прожблеми, да, но шанса да направиш слине отбор е много по-голям.Това с примера на Тачър не значи, че всеки ще е сам за себе си, играта не е тенис на маса.
38
2
 
3
 
! Отговори
До 46 преди 11 години
Ти може да не си казал "САМО личен интерес", но менторката ти го каза. Горе долу думите и бяха, че не съществува понятие като общество и социална група, а има отделни индивиди.
37
1
 
2
 
! Отговори
до 44 преди 11 години
Аз не съм казал, САМО личен интерес. Рецептата за развито и богато обществот включва много съставки, повечето необходими, но никой от тях сама по себе си, достатъчна. Като се разговорихме за личен интерес, прочети една книга, Атлас изправи рамена (Atlas shrugged) на Айн Ранд. Тя не е писател, който блести с художественото си изразяване, характерите й са доста силни,но праволинейни, но основополагащите идеи са заразяващи. По-добре се чете на английски,много е хубата книгата откъм идеи.
36
1
 
4
 
! Отговори
до 32 преди 11 години
Личния интерес води единствено до канибализъм. Малкия е изяден от големия, големия е изяден от по-големия, по-големия е изяден от най-големия. На края всички се събират и изяждат най-големия. Сега сме на третата част, малките фирми вече са изядени.
35
3
 
3
 
! Отговори
до 36 преди 11 години
Ти пак малко като второкласник. Виж сега, "големите" фирми не падат от небето,, не ги владеят космически зли сили. Повечето големи компании са ПУБЛИЧНИ, търгуват се на борси,ако искаш,можеш да си купи,кеф ти банки,кеф ти петрол,кеф ти MS,кеф ти Apple,коли,всичко. Това е най-слабото място в теорията ти. Собствениците им са МИЛИОНИ хора по земята, главно средна класа хора. Системата не е перфектна,това е вярно, но осигурява собственост и интерес на милиони, затова няма да умре скоро, не бой се.
34
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 11 години
до 37 и 39 Неолиберално недоразумение такова,с обидите си доказваш колко съм прав от безпомощност пяна пускаш по устичката сигурно ама то не ти прави впечатление щото си свикнал да имаш бели течности по нея :D Ти мене не ме познаваш,за да знаеш какъв съм и от какво семейство,виж за твоето ми е ясно,ти си от тия дето решиха че ще стават големи "ПРЕДПРИЕМАЧИ" и "бизнесМЕНИ" през последните 20 год. Продължавай да правиш дудуци на големите риби и ще прокопсаш,нали бе ТРЪБАЧ! :D
33
3
 
1
 
! Отговори
до 38 преди 11 години
е да, де, ама това е част от човешката природа. Без личен интерес, няма как да накараш хората да работят (по-способните, от които всъщност зависят идеите, инициативата и развитието,те винаги са част от елита). Соца затова се разпадна (освен че спряха и ресурсите от големия брат, което е по-важната причина)-хората се отчуждиха от труда, не ги интересува щом е общо, те ме лъжат че ми плащат, те така.
32
3
 
2
 
! Отговори
до 36 преди 11 години
И кой ще ти го развива този бизнес, държавата ли бе? Половината ти постове плюеш против капитализма, е как ще имаш бизнес без капиталисти (нали по думите ти ще ходят да чукат камъни)? За България обяснението е просто за нуждата от чужди инвестиции, те ще са поне още 2-3 поколения-има две причини, липсата на национален капитал, и липсата на технологии. Днешния свят е отворен, няма как да постигнеш прогрес в затворена система (каквато са двете клетки в главата ти).
31
4
 
2
 
! Отговори
до 31 преди 11 години
Виж сега, да го погледнем философски. Откакто свят светува, глупаците и *** (както казваше баба ми) като теб, мързеливците и некадърниците ВИНАГИ са били отдолу, във всяко общество. Това няма да се промени-каквато и да е системата,ти ще бъдеш аутсайдер! Виж даже 1917 и 1944, даже и "властта на народа" (муахаха,каква тъпотия), веднага си създаде елит, веднага. Всеки строй има елит, всеки. А такива като теб, не са част от него. Не знам на кой му е смешно и на кой тъжно,***.
30
1
 
6
 
! Отговори
Българин преди 11 години
до 32 че аз къде съм казал,че съм против личния бизнес бе?При национал-социализма,той се подкрепя за разлика от комунизма и държавата го подпомага,виж преди втората световна в Германия какъв подем има и то само за няколко години. Аз съм ЗА точно затова,да се подкрепя малкия човечец с бизнес,а не да бъде мачкан от големите фирми,ЗА съм за БЪЛГАРСКИ ЗАВОДИ,аз съм ЗА всичко,което е плюс за България,но съм против робуването на неолиберастки *** от запада и изтока!Ние сме българи,а не нечии роби!
29
0
 
6
 
! Отговори
До 25 преди 11 години
Напротив, от Великобритания стана микробритания. Шотландците ще правят референдум за отделяне от обединеното кралство. Даже са готови да отделят 1 млн човека да изкопаят възможно най-голямата дупка и да я заровят, че да не остане помен от нея.На грабежа на държавна собственост, ликвидирането на производства през 1997-2001 г, които костваха живота на поне милион българи, реформи ли му казват?
28
2
 
2
 
! Отговори
до 31 преди 11 години
Що бе, ти без бизнес какво предлагаш - да се върнем в каменната ера и с натурална размяна ли, е много си прогресивен. Развитието може да бъде само със законност, демокрация и личен интерес (Адам Смит). Пак питам, кой ще работи без личен интерес? То чукането на камъни добре, ама това с нищо не развива обществото. То се развива от способните и предприемчиви хора, а в твоята система няма място за тях,даже мислещите са най-големия й враг. Е,затова системата ти е мъртво-родена.
27
3
 
1
 
! Отговори
до 27 преди 11 години
Само личния интерес може да води до развитие. Стига сте плюли, разходи се около Пловдив, Раковски, Севлиево, Русе,Девня и виж колко много заводи има, добри,пазарно ориентирани. Виж индустриите,където има конкуренция като банки, телекоми, интернет, шоколадови, туризъм, части за коли, циментовите заводи, храни,обзавеждане, молове, спедиция, транспорт и хиляди други. С плюене не става, става със способни предприемчиви хора, те обаче са малко, държавата трябва поне да НЕ ИМ пречи!
26
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 11 години
до 28 знам капиталистче,че думите ми отекват пронизващо в жалката ти материална душица,но колкото по-бързо приемеш неизбежното по-добре за теб. И ти не ми пречиш,коментарите ти издават безсилие,вкопчил си се с кунките си към вещите си и бизнесчето ти и се мислиш за много значим,но истината е че на господарите ти не им пука за такива като теб. Ако решат спретват една кризичка и чаоооо или пък ако видят,че пречиш на някоя тяхна корпорацийка! Много здраве абдале,бъди жив и здрав!