Холандците в смут от BG измама със социалната им система

Скандалът разклати стола на заместник-министъра на финансите
Обновена: 15 май 2013 16:48 | 15 май 2013 16:38, Елка Василева
178
Холандците в смут от BG измама със социалната им система
Холандците са обезпокоени за щедрата си социална система. Снимка: архив, Reuters

Холандците са в смут от българска измама със социалната им система, пише вестник "Файненшъл таймс".

Британският ежедневник припомня как холандска телевизия е показала на лаптоп на смаяния заместник-финансов министър десетки българи, които се хвалят, че са изиграли холандската система за отпускане на социални помощи. Скандалните разкрития засилиха безпокойството на холандците дали тяхната щедра социална система може да издържи на засилващата се европейска интеграция.

Подобна загриженост има навсякъде - в Германия, Великобритания и в цяла Западна Европа, където правилата на ЕС ще разрешат от следващата година неограничена имиграция от България и Румъния, отбелязва "Файненшъл таймс".

По време на дебати в парламента вчера холандският заместник-министър на финансите Франс Векерс от управляващата десноцентристка либерална партия установи, че се бори за самото си политическо оцеляване. Депутати както от дясната, така и от лявата опозиция го нападнаха за това, че е позволил пари на холандските данъкоплатци на стойност най-малко 95 милиона евро да бъдат пропилени заради измами в страната и чужбина, като неизвестна сума от тези пари е отишла при престъпници зад граница.

Още по темата
Говорителят на леволибералната партия "Демократи-66" по финансовите въпроси Ваутер Колмес заяви, че скандалът заплашва "доверието в Европа, което ще изчезне, ако поляците, българите и румънците могат да извършват лесно измами".

Повдигнатите по време на дебатите въпроси напомниха за напрежението, което нееднократно се появява в холандската политика през последните години, отбелязва "Файненшъл таймс".

Крайнодесният популист Герт Вилдерс разкритикува остро правителството, че предоставя помощ на изпитващите затруднения страни от Южна Европа и създаде сайт за подаване на оплаквания от източноевропейски имигранти.

Гневът заради измамите със социалната система обаче обедини опозиционните партии от всички цветове на политическия спектър, посочва вестникът. Управляващата коалиция на либералите и левоцентристката Партия на труда - две формации, които обещаха през предизборната кампания да вземат сурови мерки срещу престъпността, реагира смутено.

Мнозина разкритикуваха Векерс, че е изглеждал изненадан по телевизията и че е казал първоначално, че не знае за проблема.

Държавни служители, разгневени от тези изявления, показаха доклади от 2011 г., в които предупреждават заместник финансовия министър за стотици случаи на измами от страна на чужденци със социални помощи.

Скандалът бе предизвикан от разкритията на холандската телевизионна програма Брандпунт, че български престъпници мамят холандската социална система от години, припомня "Файненшъл таймс". Организаторите на схемите организирали жители на села да пътуват до Холандия, където българските граждани имат право да пребивават за известен период от време след присъединяването на България към ЕС през 2007 г.

В Холандия те се регистрирали на адреси, наети от престъпниците, след което подавали молби за социални помощи за плащане на наема и детски помощи. Българите си откривали банкови сметки в Холандия, по които им били превеждани помощите, след което се връщали в България и теглели парите от банкомати. Организаторите на схемите взимали процент от сумата. Всичко излязло наяве, когато някои се оплакали на българската полиция, че не са получили парите, които им били обещани.

Измамата станала възможна благодарение на промяна в холандското законодателство от 2006 г., при която държавата първо предоставя социалните помощи и след това проверява дали има основания за тяхното отпускане, пише "Файненшъл таймс". Целта е холандската социална система да стане по-удобна за гражданите.

През 2007 г. е бил регистриран само един случай на измама, но след това те бързо нараснали, като достигнали няколко стотици през 2011 г. Цялата сума на присвоените от българи пари остава неизвестна.

Докато холандският печат нарича скандала "българската измама", повечето депутати са се съсредоточили върху грешките на своето правителство, като националистическият оттенък засега остава на заден план, отбелязва вестникът.

"Реакцията основно е доста циничното "А вие какво очаквахте?", отбелязва директорът на Холандския институт за социални изследвания Паул Схнабел. "От догодина българите са свободни да се установяват в Холандия, не може да се направи нищо по въпроса."
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е това е ненормалното в България!25 години *** ни изпразват социалните ,здравните и какви ли не системи.Но никои не говори за това ,не прави разследване ,схеми не разкрива ,а когато се случи на 5000 км е голяма трагедия!На Българина къщата му гори притеснява се за покривите в съседното село.
51
0
 
10
 
! Отговори
Българин преди 11 години
По-добре журналята да направите един материал как *** източват БГ социалната системата .. холадците не ги мислете вие
50
0
 
12
 
! Отговори
поля преди 11 години
Холандците са я докарали дотам, че към обшините има добровлци за разрешаване на междусъседски конфликти. Изобщо им е непонятно ,че някой може да не е интегриран. И за това едва ли ще им дреме,че ние ги наричаме *** и това е равнозначно на престъпник. Нашата държава такива направи ***, сега ще страдаме заради електората на алчните ни безгаберни политици
49
0
 
0
 
! Отговори
rosen700 преди 11 години
До поляСамо така Поля!
48
0
 
8
 
! Отговори
коментар преди 11 години
Нещо не разбирам и искам отговор. Сутринта по една от Българските телевизии/BTV/ представи репортаж , съгласно който , именно тя е открахнала холандците с измамите на българските ***. Това е за мен е необяснимо.Същата схема , но за по малки помощи е срабоила и в България , но по телевизията нямаше подобен коментар.Та въпросът ми , каква е връзката между репортажът и амбицията на Цветанов,България да влезе на всяка цена в Шенген?????Ние по богати от Холандия ли сме или се правиме на много че
47
0
 
10
 
! Отговори
тихата_стъпка преди 11 години
"държавата първо предоставя социалните помощи и след това проверява дали има основания за тяхното отпускане"Българската измама нямаше да е възможна без любезното съдействие на холандските власти. Да търсят вината в себе си, ние не сме единствената държава в света, която генерира престъпност, за да се оправдават, че не са ни предвидили. Не стига, че щедро са раздавали помощи наляво-надясно на всеки, ами и няколко години са спали вместо да предприемат действия.
46
1
 
21
 
! Отговори
РБ преди 11 години
Ааааа,холандците,хайде,моля! Години наред *** си крадат от нашата соц.система,пък не сме викали толкова.Сега е ред и вие да ги подундуркате малко.
45
0
 
14
 
! Отговори
rosen700 преди 11 години
До АнонименТочно така е, но я да попитам аз, как така *** се озоваха в Европа преди българите?Кой ги пусна и с каква цел?Срам ме е да напиша какви неща са ме питали и да кажа каква представа имат изградена западноевропейците за нас, а ви уверявам че съм най-циничния човек с който сте се сблъсквали в интернет пространството.Сами си направете извода за какви неща иде реч.
44
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали искахте интеграция на ***, господа европейци, еееееее взимайте си ги, не само да ни поучавате как да се грижим за тях !!!
43
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всички статии за България във западна европа могат да се обобщят с:Престъпност, корупция, бившата комунистическа, най-бедната, заплаха, застрашава, роми.Няма нужда да ги четете ... различни комбинации от по-горното.
42
0
 
12
 
! Отговори
BARNI преди 11 години
CINGA-MANGA.................
41
0
 
0
 
! Отговори
rosen700 преди 11 години
До тцЪМного уместна забележка!
40
4
 
2
 
! Отговори
do 43 преди 11 години
ne se sramuvai ti nali ne si..
39
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
evreite pak vikat drajte kradeca...kolko mirni grajdani ubixa dnes 4ufutskite teroristi v siria
38
1
 
20
 
! Отговори
Адолф преди 11 години
Ще дойде момент в който Българите ще им писне и ще пометат целия политически елит, след което ще се саморазправят и с *** по най-бруталния начин.Нямам търпение
37
2
 
20
 
! Отговори
rosen700 преди 11 години
Българите, които отиват на запад отиват за да работят, не за да получават помощи...........останалите са *** на нашето общество!!!!!!!!Няма човек, БЪЛГАРИН когото познавам да живее на социални помощи, а работя в чужбина от 10 години!!!!!!!!!!!ВМЕСТО ДА НИ ДАВАТ ПОМОЩИ ПО ЕВРОПЕЙСКИ ФОНДОВЕ ДА НИ ДАДАТ РАБОТА, НИЕ САМИ ЩЕ СЕ ОПРАВИМ.ПОМОЩИТЕ ПО РАЗЛИЧНИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ФОНДОВЕ ВСИЧКИ ЗНАЕМ КЪДЕ ОТИВАТ!!!!!!!!!
36
2
 
32
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
Настоявам за коректност. Пишете "Български и румънски ***" не българи и румънци! Лицемерна *** полуевропейска такава! Искате да им защитавате правата, дръжте си ги и ги защитавайте!
35
0
 
18
 
! Отговори
ivan преди 11 години
ЗА ШЕНГЕН ЗАБРАВЕТЕ ОСРАХМЕ СЕ !
34
3
 
46
 
! Отговори
поля преди 11 години
Дъщеря ми учи в Холандия, аз се скъсвам от работа за да мога я издържам и го правя със съзнанието за по-добро бъдеще за нея. Плащам медицинска застраховка на тамошна застрахователна компания, наеми, депозити, всичко е изрядно. Тя учи с такова удоволствие и мерак да стане европейка..а *** крадат и излагат нацията ни. *** ***!
33
2
 
54
 
! Отговори
е преди 11 години
Да са ви честити ***, чиито права толкова ревностно защитавате!