Андор: Нито една държава не е дала доказателства за социален туризъм

221 800 българи са работили през 2012 г. в друга държава от ЕС
26 апр 2013 17:23, Елка Василева
2
Андор: Нито една държава не е дала доказателства за социален туризъм
Ласло Андор. Снимка: архив, Reuters

Понякога ни се струва, че разговорът за т. нар. социален туризъм в ЕС е насърчен от вътрешнополитически причини. Това заяви на пресконференция еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор.

Андор бе попитан за оценка на писмото, изпратено по-рано тази седмица от вътрешните министри на Холандия, Германия, Австрия и Великобритания, в което Съветът на ЕС и Европейската комисия са призовани да предприемат мерки срещу европейските граждани, които злоупотребяват със социалната система на Общността.

Нито една държава не е дала доказателства за социален туризъм, заяви по този повод Андор.

Последното проучване показа, че в общия случай българите и румънците биха напуснали родината си, за да работят другаде, само ако имат осигурено работно място в приемащата страна, отбеляза комисарят.

Ще трябва да проучим с какви факти са подкрепени заявленията в писмото, добави той по повод оценките, че главно български и румънски роми злоупотребяват с правото на социална защита в чужда страна от ЕС. Андор коментира, че въпросът попада в сферата на социалните министри, а не на министрите на вътрешните работи.

Според официалната статистика, публикувана днес от ЕК, през миналата година 221 800 българи, както и 1 212 900 румънци са работили в страна от ЕС, различна от тяхната родина. Общо 6 559 000 граждани на ЕС работят в друга държава от Общността, сочат данните, цитирани от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това да го каже на английските прасета.
1
0
 
0
 
! Отговори
Гнафт преди 11 години
Важното е да има евро в джоба