След турския е време за румънския, втрещиха от Букурещ

Българите в съседката ни имали повече права, училище, че и църква
Обновена: 11 юни 2013 09:01 | 10 юни 2013 19:30,
228
След турския е време за румънския, втрещиха от Букурещ
Снимка: БТА

Покрай разгорялата се полемика около изучаването на турския език у нас румънската общност също реши, че сега е удобният момент, за да се оплаче от липсата на възможност - да изучават родния си език в българските училища.

Според вестник "Ромъния либера", цитиран от bTV, представителите на тази етническа група са написали отворено писмо, адресирано до властите в София, Букурещ и европейските институции, чрез което искат учениците в Северна България да имат възможност да учат майчиния си език в училищата.

Още по темата

Изданието отбелязва, че според последното преброяване на населението в България от 2011 г. едва 3598 граждани са се обявили за власи, 866 са заявили, че са румънци, 5454 души са посочили румънския език като майчин, а 1815 са заявили, че майчиният им език е влашки.

Представителите на румънската общност обаче поставят под съмнение верността на тези данни и твърдят, че в България живеят между 150 000 и 170 000 румънци.

Според председателя на Националната фондация за румънците от цял свят Еуджен Попеску румънците в България нямат същите права като българите в Румъния - училище, в което се преподава български език, финансиране на български културни списания от румънската държава, църковна служба на български език, както и представител на българското малцинство в румънския парламент.

По думите му Букурещ трябва да подходи по-твърдо към този проблем, включително на ниво Европейския съюз.

Темата за учебниците по майчин език в българските училища влезе с гръм и трясък в дневния ред заради изказването на новия спортен министър Марияна Георгиева.

Дни преди предсрочния вот тя заяви, че ще се бори "редом с учебниците по български език децата да имат и учебник по майчин език".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
2
 
5
 
! Отговори
bg преди 10 години
Sledvashtia udar na siriiskata armia 4e bude v Alepo.
104
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Коя европейска държава или САЩ допускат такава простащина,,майчин език''.Всеки да си го знае за себе си и говори в дома си.Такива са ни управниците,такъв и народа.*** народ,проста държава.Продажници.
103
5
 
30
 
! Отговори
Румъноговорящ преди 10 години
Аз се определян като Българин,и сам си Българин.Служил сам на на България не на румъния радвам се на всичко хубаво което се случва в Бг.В вкъщи се говори само на бг. Пак ако някой е решил да учи майчиния си език или да взема часни уроци или да хваща за Гюргево. Аз оставам.
102
9
 
1
 
! Отговори
ROMAN EMPIRE преди 10 години
DO AI / IZLEZ OT 4ERUPKATA SI I POGLEDNI NA CHIROKO I VISIKO ZACHTOTO SVETA E GOLYAM VACHIYAT NACIONALIZAM VI NAPRAVI TAPI I BESKRAINO PROSTI . I ZAPOMNI NAVSYAGADE PO SVETA SE ZNAE ZA ISTORIATA NA ROM SAMO VIE SLAVYANITE I MUSULMANITE STE TAPI CHOVENISTI ;
101
23
 
8
 
! Отговори
KOSTAS LINKE преди 10 години
Има 50 000 каракачани и още 30 000 гръкофони-еллинисти.ИСКАМЕ ГРЪЦКИ ЕЗИК В СОФИА В АДМИНИСТРАТИАТА..ВСЕ ПАК СОФИА Е ГРЪЦКА ДУМА И ЗНАЧИ ''ЕЛЛИНСКА МЪДРОСТ''.
100
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз призовавам власите да не настояват за май4ин,а да си останат на прабабин език.
99
11
 
41
 
! Отговори
Al преди 10 години
В турция има 100 хил бг-та, но по неофициални данни са към 15 млн, трябва да се изучава задължително български език и българска история... да се наложи. В Япония има 1000 българи, но според мен по неофициални данни са 12 млн. Да се учи български и там... Майка ви румънска и турска *** нещастни, за вас трябва да се създаде отделна държава и да ви наврат там, ще се казва "***" и няма да бъде приемана за европейско първенство. "ДА" на расизма !
98
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След влашкия език, трябва да има и учебници на шопски език, на помашки език, македонски, турски и гръцки, които малцинства в момента са подтиснати...
97
6
 
3
 
! Отговори
До 118 преди 10 години
А ти само в шоплука ли си бил че говориш така ? явно познаваш България от картата на компютъра.
96
3
 
16
 
! Отговори
Брей преди 10 години
119, ако ни върнат Северна Добруджа и суахили ще им преподаваме!
95
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
по добре влашки от колкото шопски
94
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аз пък искам да се изучава мандарин, тибетски и едно особенно чукотско наречие което се говори само от 2 села но пък има 1 майка в БГ която е родом от 1-то село
93
26
 
8
 
! Отговори
обективен преди 10 години
do 117Власите в Бг. са по цялото протежение на Дунав, изобщо не са малко, по селата се говори само на влашки, българския също се знае разбира се. Тези хора искат майчиният си език в училищата и имат право!!!
92
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То и без това в България не се говори български,ами някаква смесица от шопско-македонски наречия с примес от англииски
91
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Tova sa pulni gluposti. Prekaleno malko sa za da imat pretenci.Az se chudq taka i taka, zashto dnes.bg ni zaminava s gluposti.Zashto sitovete ne gurmqt ot *** otnosno mutrite v BG, koi s kakvo e zabogatql etc.Tova e ot znachenie dragi medii, ne shepa hora izpratili pismo s isk.
90
5
 
10
 
! Отговори
JACKO преди 10 години
До ВасилевТука си адски прав.След османското завладяване 200 години нито един бунт за "права и свободи"!!!Та този 10тък който са го плащали поданиците тогава е блян за нашего брата сега!Истината е че сега завоевателите са ЖЕСТОКИ
89
5
 
1
 
! Отговори
ROMAN EMPIRE преди 10 години
NAI PRITESNITELNATA DUMI4KA NA SLAVYANITE I MUSULMANITE E ROM .
88
5
 
15
 
! Отговори
Брей преди 10 години
Българската патриаршия е призната 927. Ако не беше турското робство щяхме да сме многомилионна държава, компактни милиони българи, които нямаше да плащат най-ниските данъци под формата на плът и кръв ... хахах , ти някакъв заблуден атакист ли бе , номер 101 с гръмкото име Банго Васил?
87
6
 
23
 
! Отговори
до Василев преди 10 години
също и никога да не забравяме Батак! Пак по време на турското робство!Никога да не забравяме кърджалиите избили по сметки на историците около 2 милиона българи. Пак по време на турското робство! Да не забравяме и това че във всяко столетие което сме били под турско робство вдигаме по няколко въстания удавени в кръв и безумни жестокости. Явно не ни е било толкова хубаво!
86
1
 
11
 
! Отговори
Нинджа преди 10 години
мирише ми на "разделяй и владей"