След турския е време за румънския, втрещиха от Букурещ

Българите в съседката ни имали повече права, училище, че и църква
Обновена: 11 юни 2013 09:01 | 10 юни 2013 19:30,
228
След турския е време за румънския, втрещиха от Букурещ
Снимка: БТА

Покрай разгорялата се полемика около изучаването на турския език у нас румънската общност също реши, че сега е удобният момент, за да се оплаче от липсата на възможност - да изучават родния си език в българските училища.

Според вестник "Ромъния либера", цитиран от bTV, представителите на тази етническа група са написали отворено писмо, адресирано до властите в София, Букурещ и европейските институции, чрез което искат учениците в Северна България да имат възможност да учат майчиния си език в училищата.

Още по темата

Изданието отбелязва, че според последното преброяване на населението в България от 2011 г. едва 3598 граждани са се обявили за власи, 866 са заявили, че са румънци, 5454 души са посочили румънския език като майчин, а 1815 са заявили, че майчиният им език е влашки.

Представителите на румънската общност обаче поставят под съмнение верността на тези данни и твърдят, че в България живеят между 150 000 и 170 000 румънци.

Според председателя на Националната фондация за румънците от цял свят Еуджен Попеску румънците в България нямат същите права като българите в Румъния - училище, в което се преподава български език, финансиране на български културни списания от румънската държава, църковна служба на български език, както и представител на българското малцинство в румънския парламент.

По думите му Букурещ трябва да подходи по-твърдо към този проблем, включително на ниво Европейския съюз.

Темата за учебниците по майчин език в българските училища влезе с гръм и трясък в дневния ред заради изказването на новия спортен министър Марияна Георгиева.

Дни преди предсрочния вот тя заяви, че ще се бори "редом с учебниците по български език децата да имат и учебник по майчин език".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
3
 
4
 
! Отговори
Брей преди 10 години
Учетилко любима, обясни ни кога се пише затова и за това, както и пуктоацията и пунктоацията, тиретата и запетаи хахах ох и ти си български учител, ама по какво, физическо?
84
1
 
7
 
! Отговори
Капанец преди 10 години
Да живей новия парламент-ура! Благодарение на него най-после,НИЕ,КАПАНЦИТЕ В БЪЛГА -РИЯ ще можем да се радваме и на капански "майчин език" в родните училища! Толкова годи ни бяхме пренебрегвани-стига толкова!!! От името на КАПАНСКАТА ОБЩНОСТ у нас отправям искане към парламента да гласува закон и въведе и КАПАНСКИЯ майчин език в училище-щом може за турци и румънци,трябва да може и за нас !Ами как?! В очакване сме!!!
83
10
 
6
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До до 86"А първите книги в османската империя знате ли на какъв език са превдени от арабски...на български."А ти знаеш ли, че първите книги на арабски са преведени от ... македонски! И, че македонецът Джон Атанасоффски е създал първия компютър! Ааа?? :-))Вземи попрочети книжка или две, и след това ела да философствуваш!
82
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Патиланец-в българия имат право да крадат само БЪЛГАРИТЕ ,другите нямат тези превилегии ,защото за ,,кокошки" ги вкарват в дранголника.
81
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами ,то и в Турция ,селджуките с фенер да ги търсиш,а те ги търсят в България.
80
4
 
3
 
! Отговори
Учител по български преди 10 години
До 9667"Пиле, ти у три реда пет грешки, братчето ми...Последно, как прецени , че не можем да пишем, като не знаеш елементарни правила, например, къде се слагат тея запетаи, гадни, мръсни считам,????че ...егати пуктояцията "Сигурен съм, че Ястреб е визирал точно такива като тебе в коментара си.
79
8
 
1
 
! Отговори
ROMAN EMPIRE преди 10 години
FILISOFITE OT BALKANSKIYAT POLUOSTROV OCHTE LI NE RAZBRAHTE 4E I STARO GRACKIA I STARO BALGARSKIA I STARO OSMANSKIA OSNOVATA NA VSI4KI EZICI E ROMANES ZABITE SI GO VAV 4ERUPKITE TAPI ;
78
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен-89-не се притеснявай ,вече и в българия ще бъде.
77
3
 
1
 
! Отговори
9 преди 10 години
Така е освен това сме ги избивали много години наред, май бяха към 500 години геноцид ли беше. Българите са най-гадното и кръвожадно племе, за това си имаме и Влад Цепеш, Ким Чен Ир и всички там изверги
76
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
българските политици и шовинисти винаги са дърпали чергата към себе си,без да мислят за ,,различните" български граждани.идете да видите селата със смесено население ,където живее български етнос улиците им са асвалтирани /ако може да се каже/що годе,а турските и ромските улици в близките 100 години едва ли ще видят асвалт.
75
4
 
6
 
! Отговори
Българин=варварин преди 10 години
През 1986 година оскверниха надгробните плочи на баба и дядо. По-вече не искам да пиша че ми става лошо. Защо ли се родих в България?
74
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
q da hodqt na maika si v katnika
73
3
 
4
 
! Отговори
9667 преди 10 години
Пиле, ти у три реда пет грешки, братчето ми...Последно, как прецени , че не можем да пишем, като не знаеш елементарни правила, например, къде се слагат тея запетаи, гадни, мръсни считам,????че ...егати пуктояцията
72
2
 
3
 
! Отговори
Дедо Мраз преди 10 години
До до 86 Сам вярваш ли си на това, което си написал???
71
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ми чи то не е ли официален език *** в Румъния, ние *** вече сме го планували да се изучава, така че да са спокойно РОМънските ***
70
4
 
7
 
! Отговори
до 86 преди 10 години
А първите книги в османската империя знате ли на какъв език са превдени от арабски...на български. И да не забравите да потърсите уж изгорените архиви на империята от младотурската революция. И накрая ще трябва да наистина да си учите майчиния език, а именно българския.
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kadesa turcite kadesa dakite idi gi vi6 rumancite kolko struvat.
68
6
 
22
 
! Отговори
9667 преди 10 години
До 80 - Анонимен"Румънците реално са българи, останали оттатък Дунав." А маорийците на Нова Зеландия са реални македонци, останали оттатък големия охридски океан! :-))
67
2
 
19
 
! Отговори
мак преди 10 години
Георгиева отвори торбата. Сега всички малцинства ще поискат изучаване на техните езици. А къде ще намери учители, зали за обучение, откъде пари за учебници и заплати? Според мен тя, като член на дпс, иска да вкара турски в българското училище.
66
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Румънците реално са българи, останали оттатък Дунав. Румъния е зорлем съдадена държава. Така, че ако искат да учат майчин език, освен български друг няма.