Жестоко BG робство в Германия

Мизерия, унижения, 12 часа труд за скромните 4 евро
Обновена: 26 юни 2013 09:17 | 26 юни 2013 07:10,
140
Жестоко BG робство в Германия
Снимка: архив, Булфото

Мизерен живот и унижения зад бодлива тел, едно легло за двама, 12-часов непосилен труд срещу 4 евро на час бруто, никакви здравни застраховки.

Това не е филм за прийомите на мафията, а жестока реалност за български работници в германските кланици.

Потресаващият документален филм "Робство в Германия" излъчи в понеделник вечер обществената телевизия А Ер Де.

В случая експлоатация е невинно понятие в сравнение с жестоката действителност, внушават авторите на лентата Мариус Майер и Михаел Ниберг, които снимали филма на ужасите със скрита камера, пише "Труд".

Кадрите им показват бивша казарма в Северна Германия, превърната в кланица с общежитие. Работниците, повечето българи, но и румънци, са като затворници, държани зад бодлива тел без право на контакти с външния свят.

Те са настанени по 8 души в стая с 4 легла. Половината от тях спят, докато другите са на работа. Няма ден, нито нощ, камо ли почивен ден. Всичко се върти в адски кръг. Дръзне ли някой да надигне глас, уволнението му е сигурно.

Собствениците на кланиците използват хитър ход. Те не назначават работниците пряко, а сключват договори с подизпълнители, някои от които са регистрирани в България или Румъния. Те набират работна ръка с щедри обещания за 1500 евро месечно възнаграждение.

С действителността идва и разочарованието. Вместо щедро обещаните 13 евро на час при 8-часов работен ден, съвременните роби получават по 4 евро почасова надница бруто и никога не виждат повече от 600 евро на месец, често заработката пада дори на 362 евро. От тези мизерни пари се удържат по 170 евро на човек за ползваното на смени легло.

Босовете твърдят, че изплащат сумите за редовни надници на собствениците на подизпълнителските фирми, които пък са длъжни да се разплатят с работниците и да им внесат осигуровките.

Изниква въпросът кой точно държи в робство българите - немците, нашите фирми подизпълнителки или и двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Репортажа го гледах и аз,там се казваше,че почти всички били румънци. Нашите тук малко са поизкривили истината! Hай-после на бг населението трябва да стане ясно, че тази "мечта", да работиш в Германия е само една създадена от медиите илюзия! Като чужденец получаваш по-малко от немците, биваш експлоатиран и изцеждан, отнасят се към теб като човек втора ръка. Ако не ви пука че ви унижават - трепете ce за 4 евро. Но от личен опит казвам- дейвствителността е съвсем друга от това което ви се разказвa
72
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Изниква въпросът кой точно държи в робство българите - немците, нашите фирми подизпълнителки или и двете страни."Отговора за мен е ясен - този който дава проекта на фирмите за персонал - той е и отговорния! След като немците (мамка им стисната и ненаядена) искат да пестят пари, вземат евтина работна ръка.
71
5
 
16
 
! Отговори
Елвин преди 10 години
Работя в България в голяма фирма за 400 лв=204 евро чисто 8 часа. За да достигна приблизително посочената сума чисто трябва да работя още осем часа в България т.е. 16 часа. Е не ми говорете тогава защо българите се примиряват с тези условия в Германия. А и по-долу съм написал, че повечето хора в България не могат да изкарат тези пари, но явно читателите на днес са от по печелившите поданици на родината, което е чудесно.
70
11
 
16
 
! Отговори
9667 преди 10 години
Пак ли робство бре - византийско робство, турско робство, руско робство, сега пък германско робство! Цъ цъ цъ ... колко сте мекраклии като народ веднага да се обявявате за роби! Дузина или две български работници са изпаднали в трудно положение в Германия и хоппа, сензационното заглавие "Жестоко BG робство в Германия". Смахнато племе балканско!Робувате на собственото си робско самосъзнание!
69
2
 
19
 
! Отговори
Васо преди 10 години
Да се договарят на някакъв си тристранен съвет, каква да бъде минималната заплата. Етиопска, разбира се защото била ниска производителноста. Ама производителноста не зависи от работника бе аланкоолу. Тя зависи от условията и технологиите на работодателя. И така както сме тръгнали ще възродим и комунистическото движение , и класовата борба, и партизанското движение. Всичкото това заради безграничната лакомия на малка група ***, обслужвани от държава ръководена от назначени от тях ***.
68
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До анонимнаВсеки си избира САМ , къде и за колко да работи... Ти си избрала тази работа и да стоиш там за тези мизерни 380 лв.... Кой ти е виновен тогава?
67
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Изниква въпросът кой точно държи в робство българите - немците, нашите фирми подизпълнителки или и двете страни.Попитайте президента по този въпрос. Той има опит, от преди 20 години, в търговия с наемен труд на строителни работници, търсещи си работа в Германия. Без да е имал нищо общо с подобна професия и квалификация.
66
2
 
20
 
! Отговори
някой преди 10 години
До ДебелНапротив ,българите в чужбина бачкат яко,проблема е ,че не си знаят и търсят правата.Може би от страх или от незнание.
65
1
 
27
 
! Отговори
Васо преди 10 години
"В случая експлоатация е невинно понятие в сравнение с жестоката действителност, внушават авторите на лентата Мариус Майер и Михаел Ниберг, които снимали филма на ужасите със скрита камера, пише "Труд". Хайде сега вестник Труд да прати репортери по български фабрики дето се работи за гръцки, турски и италиански чорбаджии, под благосклонния поглед на нашите инспекции по труда. На Бг-то не трябват партии, а синдикати. Тия дето ги имаме са за ***. У нас има на работодателите, да се договарят.
64
4
 
18
 
! Отговори
анонимна преди 10 години
До АнонименАз работя от 7.00 сутринта до към 18.00, а понякога и до по късно заплатата ми е 380 лева.
63
34
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В България всеки, който има ум или умения, живее добре... Изобщо не е толкова лошо за кадърни и можещи хора... Само неудачниците реват, че е зле... Затова и в Германия им плащат по толкова...
62
3
 
1
 
! Отговори
neco преди 10 години
До под лупаточно така е може би!!!
61
28
 
10
 
! Отговори
Дебел преди 10 години
Българите не са научени на труд, те все пак там са да препичелват не са на почивка.
60
0
 
31
 
! Отговори
galatea преди 10 години
Ще променим условията на труд и живот в България , когато мирогледа ни се промени.Вероятно зад кулисите има такива на които не е изгодно това.Гладният и неук човек се държи по-лесно в подчинение.
59
3
 
16
 
! Отговори
Славейков преди 10 години
За съжаление, ето това е истината за нас.Не сме народ, не сме народ, а ***,хора, дето нищо не щат да вършат.Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!"Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.И не знаем, не можеме, не щемеда работим за себе си със време.Само знаем и можеме, и щемеедин други злобно да се ядеме...Помежду си лихи, буйни, топорни,пред други сме тихи, мирни, покорни...Все нас тъпчат кой отдето завърне,щот сме туткун, щото не сме кадърни...Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -а всякому мерамът е развала... Не сме народ! Не сме народ, а ***,пак ще кажа и
58
3
 
31
 
! Отговори
zarenkov преди 10 години
"Дръзне ли някой да надигне глас, уволнението му е сигурно." И не дръзват, защото изборът им е този, пред възможността да се върнат в родната България. Коментарите са излишни ? Не , не са излишни , защото се коментира изборът им само, а не алтернативата да се върнат в България, която очевидно не е предпочитаната и е по страшна. Защо ли и коя е причината за това ?
57
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това не е новина. Българските подизпълнители обикновено са посредници, които сключват договори за непривлекателен труд на най ниските за бранша цени. После просто ограбват работната ръка, а германците се правят, че нищо не знаят. Затова в чужбина само самостоятелно или със човек, който да те дръпне!!! Хиляди пъти по добре!!!
56
5
 
9
 
! Отговори
БГ Съдия преди 10 години
На мен ми плащат като на цар :)
55
5
 
11
 
! Отговори
xaxa преди 10 години
Ам тези дето ходят по англията на бригади?! Спят където ги пратят само за да им е без пари.... ако си в западна европа с нормална заплата просто живееш нормално и нищо повече
54
6
 
13
 
! Отговори
Елвин преди 10 години
362 на месец чисто е непосилно да се изкарат за по-голяма част от населението в България, ако ще и да се разцепят от бачкане. Затова са отишли чак в Германия.