"Зелените" в Германия: Сноудън да получи убежище в Европа

Хора като него трябвало да бъдат защитени
Обновена: 19 юли 2013 09:09 | 1 юли 2013 14:48, Елка Василева
5
"Зелените" в Германия: Сноудън да получи убежище в Европа
Снимка: Reuters

Лидерът на опозиционната германска партия "Зелените" Юрген Тритин предложи днес Европа да предостави убежище на Едуард Сноудън, чиито разкрития за мащабните американски програми за следене ядосаха съюзниците на САЩ, предаде Ройтерс.

Лидерът на парламентарната група и кандидат-канцлер на "Зелените" Тритин каза за германска телевизия, че е възмутително бившият служител, работил за Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, да търси убежище в "деспотични страни".

"Такива хора трябва да бъдат защитени", каза той. "Това важи и за господин Сноудън. Той трябва да получи убежище тук в Европа, защото ни направи услуга, като разкри огромна атака срещу европейски граждани и компании. Германия като част от Европа може да направи това". Тритин не уточни кои "деспоти" визира.

Европа се разтревожи от шпионските тактики на САЩ в края на миналата седмица, когато списание "Шпигел" съобщи, че АНС е подслушвала комуникациите на офиси на ЕС във Вашингтон, Брюксел и Обединените нации. Според информацията Германия е била много силно засегната от следенето в Европа.

Разкритията разгневиха партньорите на Америка и породиха дебат за баланса между защитата на личния живот и националната сигурност. Германците са особено чувствителни по тази тема, защото са преживели времената на тайната комунистическа полиция ЩАЗИ и на Гестапо, отбелязва Ройтерс.

Такива неща са се случвали в Източния блок, но тогава хората са знаели. Знаело се е, че всичко се подслушва и не хората не са си говорили открито. Просто са ходели на разходка в гората, каза за германско радио председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. "Не бива да се отнасяш така към най-близките си партньори", добави той.

Канцлерът Меркел не е коментирала последните съобщения.

Още по темата

Тритин заяви още, че в отговор на последните разкрития ЕС трябва да замрази обмена на банкови данни със САЩ, както и на данни за полети. По думите му за осъществяване на планове като създаване на свободна зона за търговия между ЕС и САЩ трябва да се работи, ако се спазват правила и се уважава правото на
търговски тайни, без шпионаж, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Прав си преди 10 години
До Анонименза съжаление
4
0
 
4
 
! Отговори
Никой не харесва САЩ преди 10 години
Даже и партнерите на Прокълнатите Американски Щати,са възмутени и отвратени от наглото и агресивно поведение на тази Проклета държава! Даже Господ не ги харесва! Затова има толкова много катаклизми на тази земя! Ще се сбъдне скоро пророчеството на Нострадамус и на други като него-Америка ще изчезне от лицето на земята!
3
0
 
1
 
! Отговори
Лейка преди 10 години
И как ще сме сигурни, че пеавилата се спазват?! Много си глупав, Хасан!
2
12
 
3
 
! Отговори
XASAN преди 10 години
Такива като него трябва да бъдат разстрелвани или бесени публично!В подслушванията се крепи огромна част от националната сигурност на една страна.Десетки терористични акции се осуетяват благодарение на това.Човек само свързан с подмолна работа към държавата може да се страхува от подслушване.Когато си чист никой за нищо няма да те търси!Отделен въпрос е,че политиците използват това за разчистване на сметки и рекетиране на противника.За това подслушване да,но със строги правила!
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха-ха-ха,това да вървят да го разправят на децата в яслите като приказка за лека нощ! Никой вече не вярва на така наречените "европейски политици"! ЕС е донор на САЩ! Живееш в ЕС,все едно си в САЩ!