Вадят "Коста Конкордия" със спец операция

Утре изправят круширалия край Тоскана круизен кораб
15 сеп 2013 22:31, Александър Попов
6
Вадят "Коста Конкордия" със спец операция
Снимка: Reuters

Италианските власти днес дадоха разрешение утре сутрин да започне операцията по изправяне на круизния кораб "Коста Конкордия", който през януари миналата година се вряза в скала край тосканския остров Джилио и остана полегнал в плитчините.

Разрешението се очакваше с оглед на това, че осъществяването на сложната в инженерно отношение операция се нуждае от подходящи метеорологични условия.

Утре в 07.00 часа българско време 300-метровият корпус на кораба, който тежи 114 000 тона, ще бъде изправен и закрепен върху бетонна платформа с размерите на футболно игрище. В следващите месеци предстои "Коста Конкордия" изкуствено да бъде приведен в плавателен режим и откаран до някое от италианските пристанища, за да бъде нарязан за скрап.

Операцията по изправянето на "Коста Конкордия", определяна като инженерно предизвикателство заради размерите на кораба, ще бъде предавана пряко от множество телевизии, а общият брой на акредитираните журналисти е около 400, пише БТА.

Малкото пристанище на Джилио ще остане затворено през целия ден. В района му вече се влиза само със специални пропуски и дори преминаването на самолети и хеликоптери е забранено.
 
Изправянето на "Коста Конкордия" ще продължи между 10 и 12 часа.

Цената на дейностите по преместване на круширалия круизен кораб вече е над 600 милиона евро и е изцяло за сметка на американската бизнес група "Карнивал", която е собственик на компанията "Коста".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Манго преди 10 години
Не само корабо,а можем да нарежен и крано дето го вади за нула време !
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До HemyДобре, че те има теб, да им дадеш акъл! :D :D :D :D
4
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да пратят *** от Столипиново - с голи ръце, нокти и зъби ще го разфасоват и нелегално през границата за вторични суровини ще го прекарат. За 1 седмица са оглозгали и кораба и животните по крайбрежието и близките къщи. Едновременно и социални помощи от местните ще успеят да вземат.
3
6
 
2
 
! Отговори
Hemy преди 10 години
БЕЗНАЕДЕЖДНА ОПЕРАЦИЯ - ДА СЕ НАРЕЖЕ НА МЕСТО - ПРИ МАЩАБНИ ПРОТИВОЗАМЪРСИТЕЛНИ МЕРОПРИЯТИЯ!?!
2
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя ,ако беше потънал некъде пред Равда, вече да го нямаше
1
0
 
42
 
! Отговори
wtf преди 10 години
*** ще го нарежат и докарат до тук за около 10 часа ... Толкова пари могат да спестят...