Взрив и стрелба отново бяха чути в мола в Кения

Бяла британка сред ръководителите на терористичната група
Обновена: 24 сеп 2013 11:53 | 24 сеп 2013 08:26, Елка Василева
6
Взрив и стрелба отново бяха чути в мола в Кения
Продължава прочистването на сградата на търговския център. Снимка: Reuters

В търговския център в Найроби, в който преди четири дни свързани с Ал Кайда екстремисти взеха заложници, тази сутрин е чута стрелба и е проехтяла експлозия, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Според кенийските сили за сигурност сградата от снощи е под техен контрол и "почти всички" заложници са изведени, но очевидно операцията по прочистването на сградата продължава, отбелязват агенциите.

Репортери на Асошиейтед прес съобщиха, че днес от мола е било изнесено тяло. Сградата още гори, виждат се пламъци, издига се дим. Смята се, че малка групичка терористи все още държи десет или повече заложници.

До вчера официалната информация бе за 62 загинали.

Още по темата

Молът бе нападнат в събота от сомалийската групировка "Аш Шабаб". Част от намиралите се в него хора успяха да избягат още в първите часове на атаката, много бяха взети за заложници.

Броят им така и не бе уточнен. В последните 24-36 часа от драмата много заложници са били освободени или са успели да се измъкнат, но според източник на АП кенийските сили за сигурност, които щурмуваха мола, явно още не са успели да прочистят цялата сграда, пише БТА.

Бялата британка Саманта Лютуейт е сред ръководителите на терористичната група, взела за заложници клиенти на търговски център в кенийската столица Найроби, предаде по-рано ИТАР-ТАСС, като се позова на британски медии.

Саманта е вдовица на Джърмен Линдзи, камикадзето, което взриви една от бомбите в лондонската транспортна система по време на атентатите на 7 юли 2005 година. Двайсет и девет годишната Саманта е родена в семейството на британски военнослужещ. Противоречиви са информациите дали тя произхожда от Англия или от Северна Ирландия. Когато била на 17 години, Саманта се запознала със съпруга си в чат в интернет. Три години по-късно двамата се оженили.

След атентатите в Лондон Саманта заяви пред полицията, че не е знаела нищо за дейността на съпруга си. Според британски медии през 2007 г. тя се преместила с трите си деца в Африка и станала член на групировката Аш Шабаб, която пое отговорност за атаката в Найроби. Смята се, че Саманта се е придвижвала между Кения, Сомалия и Танзания. През февруари 2012 г. кенийската полиция е обявила британката за издирване, след като в едно от скривалищата на терористите бил открит южноафрикански паспорт с нейната снимка, но с чуждо име.

Медиите са кръстили Саманта "Бялата вдовица". Според британски издания в нападението срещу мола в Найроби са участвали още двама британски граждани – 23-годишният Либан Адам и 24-годишният Насир Ширдун.

Сред нападателите в търговския център "Уестгейт" в кенийската столица Найроби е имало граждани на САЩ, съобщи в. "Вашингтон пост", цитирайки външния министър на Кения Амина Мохамед. Според нея сред членовете на бойната група е имало "двама или трима американци" на 18 - 19 години.

Преди това Белият дом съобщи, че САЩ не разполагат с информация за участие на американци в терористичния акт в столицата на Кения. Медиите съобщиха, че три американски граждани от сомалийски произход са били сред нападателите в мола в Найроби, предаде ИТАР-ТАСС.

Канадското правителство проверява информацията за възможно участие на канадец в нападението в "Уестгейт", съобщи говорителят на канадското външно министерство Рик Рос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
6 преди 10 години
Не се занимавайте кой о защо е кръстил Бялата вдовица, проблемът е съвсем друг. Да живееш с амбиции да убиваш, за да покажеш пред света колко си КУРав и че твойто ще е винаги е най-опасната опция в този век. Вече нещата не опират до месторождение, а до набиване в главата за насилие и отмъщение.
4
0
 
3
 
! Отговори
До 3 преди 10 години
Че кой те заставя да казваш "цветнокожа"? В България всеки може спокойно да казва думи като ***, ***, *** и т.н. Така наречената "политическа коректност" е гнусна гавра със свободата на словото.
3
0
 
22
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
....... Както продължаваме да пускаме БЕЗПРОБЛЕМНО в България така наречените "Сирийски бежанци" , защото ние НЕ знаем кой влиза изобщо и какво крие зад натурата си на "бягащ от войната" !!! И като знаем , как ги проверяват Българските власти....... БОГ ДА НИ Е НА ПОМОЩ!!! Да не вземем някой ден да чуем за подобно "СЪБИТИЕ" в Български МОЛ , а?!?! В което главните "ГЕРОИ" да са някакви така наречени "Сирийски бежанци" - ислямски фундаменталисти!!! :((((............
2
4
 
1
 
! Отговори
Чистач преди 10 години
Шенген ли ....
1
4
 
21
 
! Отговори
Картаген преди 10 години
Ругаете руснаците, ама това вътре не са хора, а озверели животни решили да убиват и колят на всяка цена. Варианта с газа е единственото решение. Може да напишете Сирия в youtube, за да видите що за "мирна религия" е исляма и колко добри са "протестиращите"