В Русия е жив изразът "съветска България"

РИА Новости за предстоящ куклен спектакъл на български театър
Обновена: 18 окт 2013 09:57 | 18 окт 2013 09:57, Елка Василева
58
В Русия е жив изразът "съветска България"
Снимка: Dnes.bg

Съветският съюз се разпадна преди повече от 20 години. И макар България въпреки някои идеи да стане 16-ата съветска република, все пак никога да не е била част от СССР, и до днес в Русия мислят за страната ни от онова време като за „съветска България“.

Руската информационна агенция Новости публикува материал, в чието заглавие България е наречена съветска.

Публикацията е за предстоящо куклено представление на български театър в Москва. Тя е озаглавена „Забранен в съветска България куклен спектакъл ще бъде представен в Москва“.

„Сатира по забранената пиеса на българския драматург Константин Илиев „Цар Шушумига“ ще бъде представена в Москва на сцената на Централния куклен театър „Сергей Образцов“ в рамките на Международния фестивал на куклените театри в петък“, пише РИА Новости, като се позовава на пресслужбата на театъра.

Написаната през 1968 г. пиеса, която е в жанра на политическата сатира, осмива политическата ситуация в България. Адресираната за възрастни пиеса е била забранена до 1989 г., пише още руската агенция. Постановката е на Драматично-куклен театър „Константин Величков“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
8
 
7
 
! Отговори
дон бръшлян преди 10 години
много сте прости да обиждате жената,писала статията на тема визия. кой ви знае вие какви сте крокозъмбели,ама анонимнички тука в сайта сме много отворени. гладки мозъчета нещастни.
8
3
 
25
 
! Отговори
дадо преди 10 години
Много пъти съм бил в бившия Съветски Съюз, контактувал съм с много руснаци, но за пръв път чувам този израз " съветска България". За сведение на пишещите нова история, за хората от СССР ние живеехме на ЗАПАД.
7
5
 
9
 
! Отговори
34621 преди 10 години
***,*** тъ п ..я кр..а ..в..о говори се точно за времето преди 1989г.А сега тикветата юруш на доматите???
6
3
 
25
 
! Отговори
Данаил преди 10 години
То бива да си журналист,бива,но ...чак да не можеш да прочетеш заглавието и да разбереш какво пише???Става дума за пиеса забранена през соца !!!
5
14
 
16
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Въпреки руските интереси и нашите несполуки заради тях ... те ще останат в сърцата на Българите. Все пак те помогнаха.... не друг.
4
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
абе, ***, мноо си проста! Заглавието има предвид, че пиесата е била забранена по съветско време. Верно е, че не сме били съветска, но комунистическа е се тая
3
9
 
41
 
! Отговори
Dark Lord преди 10 години
По-добре "съветска България", отколкото турски Вилает "***"!!!
2
9
 
21
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Не само в Русия,там нещата са ясни.Жалкото е,че и тука има много дупелизци и майкопродавци,за които съветския съюз е първа родина а България я оставят по-подир.
1
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да чакаме ли реакция от българското правителство? Едва ли, те са руски ***.