Как суровинният бизнес осигури на казахстанец богатство от $3,4 млрд.

Булат Утемуратов е един от най-богатите хора в Централна Азия
Обновена: 17 ное 2013 14:19 | 17 ное 2013 10:41, Екип на Bulgaria On Air
15
Как суровинният бизнес осигури на казахстанец богатство от $3,4 млрд.
Снимка: Bulgaria On Air

56-годишният казахстанец Булат Утемуратов се превърна в един от най-богатите хора в Централна Азия с нетното си богатство от 3,4 млрд. долара. Това показват данните на Индекса на милиардерите на Bloomberg, посочва Bulgaria On Air.

След окончателния разпад на Съветския съюз през 1992 г. Русия въведе своята рубла – ход, който предизвика хиперинфлация в бившите съветски републики като Казахстан, които все още използваха старите пари.

Тогава президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев изпрати Утемуратов – апаратчик от сферата на икономиката, във Виена в ролята на посредник между централноазиатската република и европейските компании, които купуват метали от Казахстан.

Утемуратов признава, че е направил първия си милион долара една година след като кацна в Австрия. Парите той натрупал от страничен бизнес – купувал цинк и мед от мините в Казахстан и ги продавал в чужбина.

За Утемуратов да си представител на правителството не е препятствие да инвестираш. Той инвестира в минната индустрия, телекомуникациите, медиите и хотелиерския бизнес. Притежава хотела Ritz-Carlton на Червения площад в Москва и във Виена, както и мобилна телефонна компания.

Утемуратов казва, че повратът за него като бизнесмен е настъпил през 2007 г., когато продава ATF Bank на UniCredit за над 2 млрд.  долара. Година по-късно Lehman Brothers се срина и предизвика глобално свиване на кредитирането, което изложи проблемните кредитни и счетоводни практики на банките по целия свят, включително и на ATF.

По думите на казахстанския бизнесмен той преследва собствените си бизнес интереси при пълно спазване на закона в азиатската страна. Според него не е незаконно представител на правителството да притежава големи компании, но и че е решил да стане по-прозрачен.

Обръщането на Утемуратов към прозрачността не забави агресивния му бизнес стил. Миналата година серия трансакции доведоха до покачването на дела му в GlencoreXtrata Plc – най-голямата борсово търгувана компания за доставка на суровини в света, до 1,33%.

Повече за Булат Утемуратов може да научите в материала на Bloomberg!

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"За Утемуратов да си представител на правителството не е препятствие да инвестираш."Ха ха ха ха ха !ТО си е необходимо условие за да инвестираш!
10
1
 
10
 
! Отговори
Отлично за запада !! преди 10 години
За запада това е много добра сделка,гарантирано.А за останалите да гледат и да се учат как се разпродава родина народ и държава....И се тъпчат джобове и гуши.
9
1
 
5
 
! Отговори
maorA преди 10 години
What a bunch of fucking bullshit.....
8
1
 
13
 
! Отговори
Тинтири-минтири преди 10 години
Глупости на търкалета! Ама разбира се, че е редно да си висш апаратчик, назначен за икономически посредник и да правиш милиони и милиарди от "страничен" бизнес, свързан с това, за което "посредничиш". Двете нямат нищо общо. Вие какво си мислите бе? Ами че човекът е започнал с пестене от закуски - една година грам закуска не е кусвал, докато го направи този първи милион във Виена...Ако не вярвате, назначете ме за посредник в чужбина и аз ще ви покажа.
7
5
 
16
 
! Отговори
redordead преди 10 години
тоя ще вземе иртиш и догодина пак ще изкалти говедата:)
6
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И в България е така , колкото повече са на власт толкова повече крадат и дебели милионери. Затова сегашните управлчващи не искат да изпуснат кокала.
5
8
 
41
 
! Отговори
УПСА преди 10 години
ДПС се видя в чудо заради електората й, който живее по затънтени места, селца и паланки и реши въпроса кардинално. Нае влак! Той е извъреден, купен е от БДЖ като специален превоз и тръгна в 3 часа сутринта от бургаската гара. Като събра поддръжници от Айтос, Карнобат, Сливен и останалите гари по пътя.Дори въоръжението на всички групи е еднакво сандвичи, минерална вода и плакати. Никой не призна, че сандвичът му е купен с партийни пари и всички казаха, че са си ги купили сами. От ДПС пък яко се бяха въоръжили с домашни баници и питки с домашно сирене.
4
4
 
43
 
! Отговори
ОПАЛЯНКА преди 10 години
Шефът на социологическата агенция Галъп интернешънал Андрей Райчев живее заедно със съпругата си Виза Недялкова в къща за 1 млн. евро в кв. Бояна. Разкошният имот е притежание на семейството от близо 15 години, през които политици от всякакви партийни разцветки са гостували на известните му стопани.
3
5
 
60
 
! Отговори
dp преди 10 години
абе питайта питайте при 6 милиона население как оня психопат Райчев психолог комунист направил 150 МИЛИОНА ЕВРА.....ПИТАЙТЕ ГО БЕ КАК НАПРАВИ ГОЛФ КОМПЛЕКСИ И ТИНТИРИ МИНТИРИ АМИ ТАКА КОМУНИСТ СОЦИОЛОГ И КРАДЕ И ЛЪЖЕ И ТАКА Е ТО ....ВСИЧКИ ГОЛЕМИ ПАРИ ИМА НЕЩО НЕЗАКОННО
2
4
 
72
 
! Отговори
lol преди 10 години
мдам от заплата примерно 500$ е почнал да купува цинк и да препродавато апаратчик го може, простосмъртните с 500$ някак си не успявати РОвч реинвестира заплата си и от там направи милионите
1
7
 
85
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей така се става от апаратчик в солиден бизнесмен и не ,изобщо не се е възполвал от държавата си!