Газпром изненадан от позицията на ЕК за "Южен поток"

Строителството на газопровода ще продължи, както е планирано
Обновена: 6 дек 2013 13:12 | 6 дек 2013 13:03, Елка Василева
50
Газпром изненадан от позицията на ЕК за "Южен поток"
Снимка: архив, Reuters

Обичайно действие е трансгранични инвестиционни проекти да бъдат подкрепяни от междуправителствени споразумения, за да бъде постигната сигурност и стабилност за инвеститорите. Газпром не е страна по тези споразумения, чиито текстове са достъпни от години. Това се посочва в изявление на Газпром, разпространено от представителството на концерна в Брюксел, предаде БТА.

Затова сме изненадани и разочаровани от опасенията от Европейската комисия, изразени едва сега, след като строителните дейности са в ход. Това е неподходящ момент, още повече, че в няколко държави проектът "Южен поток" бе изведен в национален приоритет, заявява Газпром.

Още по темата

Поводът за изявлението на руския концерн е позицията на Европейската комисия, която вчера призова междуправителствените споразумения между Москва и държавите от ЕС по газопровода "Южен поток" да бъдат предоговорени, за да бъдат съобразени със законодателството на ЕС. Комисията уточни, че в противен случай ще бъде принудена да заведе наказателни процедури срещу държавите от ЕС, които са част от трасето на газопровода.

Строителството на газопровода ще продължи, както е планирано, по график и при пълно съобразяване с местното законодателство и международните стандарти, заявява Газпром.

Оставащите въпроси от сферата на регулацията, свързани със законодателството на ЕС от областта на енергетиката, могат да бъдат изяснени паралелно. Вече имаме постигнато споразумение за изключение от правото на ЕС за "Северен поток". Вярваме, че е възможно изключение (по правилата на ЕС за разпределението на собствеността, достъпа и таксите по преноса) да бъде допуснато и в новия процес по отношение на "Южен поток", посочва Газпром.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разбрахме колко млрд. изгубихме от беленската авантюра и сега чакаме "добрата" новина за загубите от южен поток. И в двата обира фигурират едни и същи имена които отново са невинни, а парите са се изпарили.
15
4
 
7
 
! Отговори
avenir преди 10 години
До Анонимен 15 Вярно е, че царската им династия, до Иван Грозни, включително, са от българския царски род ДУЛО, но Путин с това име, не , той ще да е от хазарите!
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
страната ни е в ролята на хазяин който дава къща в бояна под наем и срещу саниране на къщата се отказва от наем за 20 години, но наемодателя е незаконен имигрант
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз предлагам Путин да си признае за българския произход, да прекръсти Русия на Велика България и да българизира ЕС! Вся власт болгаром!) Трепери Обама, *** идват!)))
12
3
 
5
 
! Отговори
avenir преди 10 години
Странни хора, гледат в канчето ми и мъркат, ми че аз защо прецаках Украйна, защо потапям България, ама ха!
11
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Aз предлaгaм ЕС дa си построи собствен тръбопровод нa рускa територия и дa си помпaме ние гaз, колкото ни трябвa и тaм некaкви тaкси нa *** ще им плaщaме! Много ще сме изненaдaни и рaзочaровaни, aко рaшките не се нaвият!
10
22
 
18
 
! Отговори
Елцин преди 10 години
Ей, Станишка, руска подлого, не разбираш ли, че Б-я е част от ЕС и че трябва да се съобразяваме с него, а не с путьото Путин. Май доста руски милиони/ама не в рубли/ си прибрал от братската страна.Ето затова толкова придиряхте да я вземете тая власт - не за народа, а за уреждане на личните си сметки.
9
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да живее братска Русия и фак ю ЕСЕС!
8
7
 
14
 
! Отговори
пенко преди 10 години
Както казват червените "умници" на студентите да напускат страната като не им харесва така и на вас като не ви харесва в ЕС отивайте в Русия, пък там може да ви настанят за постоянно по сталински в сибир. Голям шлем направиха БСП хахах няма що от три нито едно.
7
9
 
8
 
! Отговори
Бензин Петролов преди 10 години
Нагла посткомунистическа публикация! Ако имаше лидери в ЕС, като Тачър, Кол, Рейгън (макар от САЩ), нямаше да има отстъпки, както за Северен, така и за Южен поток. Законодателството важи за всички без изключение, напр. за СССР! Но лидери сега са Ромпой и баронеса Аштън, избрани с консенсус и не ставащи за нищо....
6
3
 
8
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До ...Те от ЕС пак твърде рано вземат отношение - още няма договори?! Какво ще се предоговаря - като няма договори? А руснаците не знам за какво подскачат? Нека си направят договорите съгласно законите на ЕС и държавите, през които преминава газопровода и няма да имат проблем. Амо до сега ЕС не са взели отношение?! Ами сигурно защото до сега нищо не се знаеше за условията, които искат да заложат в договорите!
5
14
 
17
 
! Отговори
УЖАС преди 10 години
Да ни е честит Южния поток,за Газпром баснословни печалби за нас унищожени хиляди декари плодородна земя,един красив плаж и малкото останала природа.С две думи - ЕКОЛОГИЧНА КАТАСТРОФА.
4
2
 
21
 
! Отговори
... преди 10 години
Абе каквото и да си говорим изграждането на такъв газопровод чисто и просто е зависимост на купувача от продавача и обратното. Сега обаче с тоя точно газопровод, колкото и да не ни се иска да е така, има и една друга цел и тя е изграждане на една друга зависимост на страните през които минава и в частност и европа от Русия или неиния газ. Изразът на това искане за такава зависимост може да се види в момента в Украина!
3
24
 
18
 
! Отговори
Социалист преди 10 години
До 1Ще се сетите! Нищо добро не ни чака от САЩ! "Та казвам аз,понеже нямаолиои хлябът еот мъката по-чер,един е лозунга:Терора долу!Съюз със СССР!"
2
15
 
29
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
Докато има такива като теб, които си мислят че някой друг им пречи няма да се оправим нас ни управляват мутро-комунистите вече 70 г. не го ли разбра ?? Дайте да се хванем и да ги изчистим, а не да живеем в някаква идиотска и измислена конспирация!!!
1
17
 
42
 
! Отговори
Много отмъстителни преди 10 години
Много отмъстителни бре. Да не забравяме, че в Германия има още черни петна в Гугъл картата, къдета са настанени 43 000 американски военни, както и цивилни от ЦРУ и останалите служби за борба с тероризма. Щатите управляват Европа, чрез подставени играчи. Щатите също управляват България, колкото и да не ви се иска. Имат вече три воеени бази в България. Да не мислите че водят война. Просто подслушват и отстраняват неудобните. Това е било мечтата на Хитлер, която сега американците осъществиха.