След екзекуцията Ким Чен Ун ще укрепи позициите си

Япония и Южна Корея за последиците за външната политика на КНДР
Обновена: 13 дек 2013 10:40 | 13 дек 2013 10:24,
11
След екзекуцията Ким Чен Ун ще укрепи позициите си
Снимка: БТА

Правителството на Япония предполага, че екзекутирането на чичото на севернокорейския лидер е проява на изострянето на борбата за власт в КНДР, заяви пред журналисти председателят на Комисията за обществена безопасност на Япония Кейдзи Фуруя, цитиран от ИТАР-ТАСС.

"Очевидно е, че в Северна Корея се утвърждават позициите на Ким Чен Ун, което е съпроводено от борба за власт", посочи Фуруя.

Японският външен министър Фумио Кишида заяви, че неговото ведомство анализира създалата се ситуация и се опитва да изясни какво ще е въздействието върху външната политика на КНДР от екзекутирането на човек номер две в страната.

Дипломатически източници, цитирани от агенция Киодо, са казали, че очевидно Джан Сон Тхек е изгубил борбата за власт, тъй като са му липсвали солидни позиции сред военните. След екзекутирането му ще се промени балансът на силите и ще се засили влиянието на въоръжените сили, смятат същите източници.

Още по темата
Професорът в университета Кюсю Масао Оконоги - един от водещите специалисти по Северна Корея, също коментира, че севернокорейският лидер ще укрепи още повече позициите си. Оконоги напомня също, че чичото на Ким Чен Ун поддържаше тесни връзки с ръководството на Китай, където бе приеман на най-високо равнище.

Южна Корея е дълбоко обезпокоена от екзекутирането на Джан Сон Тхек, който бе смятан за един от най-влиятелните политици в Северна Корея, заяви говорител на министерството на обединението.

"Правителството е силно притеснено от събитията в Северна Корея и анализира развитието на ситуацията. Ние трябва да сме готови за всякакви възможности в бъдеще", каза говорителят и добави, че Южна Корея ще сътрудничи със съюзниците си и заинтересованите страни при анализа на ситуацията.

Военното ръководство на Южна Корея съобщи, че е засилило наблюдението върху действията на Пхенян и че войските са в пълна готовност за реакция на евентуални провокации от страна на Северна Корея, въпреки че засега не е забелязано нищо необичайно. Анализатори в сеулския университет предполагат, че екзекутирането на Джан Сон Тхек - втория човек в севернокорейската йерархия, е призвано да укрепи властта на младия лидер на КНДР, върху чиито плещи обаче ще се стовари допълнителен натиск, тъй като ще трябва да взима самостоятелно политически решения.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
2
 
! Отговори
райт преди 10 години
До Дениславтози режим е 1000 пъти по добър от демокрацията баце?Има закони и се спазват а тук само подкупи и нищо.ЗАЩО ДА НЕ ИДЕМ В СЕВЕРНА КОРЕЯ ЗА БЕДНИЯ ЧОВЕЧЕЦ Е ТАМ МЯСТОТО САМО ЗА БОГАТИТЕ НЕЩАТ КОМУНИЗМА ЩОТ НЕ МОГАТ ДА КРАДАТ.СМЪРТ НА ДЕМОКРАЦИЯТА БИХ КАЗЪЛ ДОРИ ТО ПОГУБВА ЧОВЕЧЕСТВОТО.
3
11
 
3
 
! Отговори
емо преди 10 години
фашистките държави япония и южна корея да оставят хората да живеят както им харесва .северна корея е суверенна държава,а другите интересчии и мошенници
2
3
 
3
 
! Отговори
HCDV! преди 10 години
До ДениславЛошо няма ама къде да пратим политици одобряващи легализацията на марихуаната, гей-браковете, че вече и привърженици на т. нар. "инцест", което значи кръвосмешение.
1
1
 
9
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
До stonegНапълно съм съгласен с теб, след като има хора искащи още този режим - да пътуват към Северна Корея. Има и някои, който искат Ердоган, те също да хващат влака към Турция. Даже имаме и фашисти - те не знам накъде да пътуват, но нямат място в България (може към Израел да тръгнат, там добре ще ги посрещнат, а може и към Куба).