Екзекутиран е вторият във властта в Северна Корея

Чичото на Ким Чен Ун е осъден за държавна измяна
Обновена: 13 дек 2013 14:09 | 13 дек 2013 07:04, Елка Василева
103
Екзекутиран е вторият във властта в Северна Корея
Джан Сон Тхек на влизане в съда. Снимка: БТА

В КНДР е екзекутиран Джан Сон Тхек, до неотдавна един от най-влиятелните политически лидери, който е чичо на севернокорейския лидер Ким Чен Ун и дълго време бе смятан за негов наставник, съобщиха осведомителните агенции, цитирайки севернокорейската агенция КЦТА.

Шейсет и седемгодишният Джан, който бе заместник-председател на Националния комитет за отбрана и беше смятан за втория по важност човек в КНДР, е бил осъден вчера от военен съд на министерството на народната сигурност, след като е бил признат за виновен в антидържавна и антипартийна дейност. Присъдата е била изпълнена незабавно, съобщи КЦТА.

Според информацията на агенцията той е създал група с цел "завземане на върховната власт в партията и държавата, сваляне на ръководството на партията, промяна на социалистическата система". КЦТА нарича екзекутирания Джан "предател", съобщава, че на процеса вината му е била доказана, а той си е "признал престъпленията си".

Още по темата

В съобщението се казва, че Джан е заемал отговорни постове и се е ползвал с доверието на ръководителя на страната Ким Чен Ун, но "три пъти е извършил проклето  предателство". Имал е "мръсни политически амбиции", вкарвал е в  състава на ръководните органи на Корейската трудова партия хора, "които в миналото не са изпълнявали инструкциите на Ким Чен Ир и е бил сурово наказан за това". С негова помощ в партията проникнали "случайни и чужди й елементи", които искали да подкопаят единството на ръководството й.

Говори се за "групировка на Джан Сон Тхек", нанесла огромни щети на усилията за изграждане на процъфтяваща държава. Той самият и хората около него са обвинени във финансови престъпления като разпродажба на ниски цени на националните ресурси. Казва се, че чичото на лидера е навредил и на младежкото движение в КНДР.

Съдейки по изказванията на процеса, за дейността на Джан се е знаело отдавна, той неведнъж е бил предупреждаван, че такива действия са недопустими.

Преди дни Джан бе изключен от партията, свален от всички постове и лишен от всички звания. Обвинен бе в корупция, морално разложение, злоупотреба с алкохол, използване на наркотици, пилеене на пари при посещения в казина, докато е бил на лечение в чужбина.

Той бе съпруг на Ким Кьон Хи - по-малката сестра на починалия в края на 2011 г. Ким Чен Ир, бащата на сегашния лидер.

Смяташе се, че Джан помага на Ким Чен Ун да укрепи властта си след смъртта на баща си, отбелязва Асошиейтед прес.

Белият дом заяви, че не може да потвърди от независим източник съобщението за екзекутирането на чичото на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, но няма основание да се съмнява в информацията, разпространена от КЦТА, държавната информационна агенция на КНДР, предаде Асошиейтед прес. Патрик Вентрел, говорител на Съвета за национална сигурност към президента на САЩ, каза, че "ако съобщенията се потвърдят, това ще е поредният пример за изключителната жестокост на режима в Северна Корея".
 
Вентрел каза, че САЩ внимателно следят развитието на събитията в КНДР и се консултират със съюзниците и партньорите  си в района, посочва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
0
 
! Отговори
ДО ЕЛКА преди 10 години
*** *** ХЕМ СИ ГРОЗНА,ХЕМ ЕДНА СТАТИЯ НЕ МОЖЕШ ДА НАПИШЕШ...
91
1
 
0
 
! Отговори
39634 преди 10 години
тия са *** , ама дори не се опитват да го скрият през няколко месеца стават за резил на целият свят
90
0
 
0
 
! Отговори
комунист преди 10 години
да
89
5
 
4
 
! Отговори
морски преди 10 години
Така трябва и у нас!!!!Първо да екзекутират Иван Костов дето разпродаде България за 1 долар!!!
88
1
 
4
 
! Отговори
райт преди 10 години
До Работникдааа прав си нали виждаш колко е хубаво комунизма?Браво има се закони и се спазват а демокрацията кво?Тук можеш да подкупиш всеки дори да си убиец няма да лежиш?
87
1
 
14
 
! Отговори
qwerty11 преди 10 години
нема лабаво само така Ким Чен Ун ела в България ще те научим ракия да пиеш убава булка ще ти намерим само въведи ред в страната ......
86
2
 
4
 
! Отговори
usa преди 10 години
Triabva da doide i pri nas tozi Kim ham hum,che nashite upravnici se samozabraviha,a I tezi novobogatashcheta ot kade natrupaha tezi milioni :-)
85
4
 
17
 
! Отговори
Агент на ДС преди 10 години
Западната журналистика защо плаче така грозно за един убит ,аи сълза не проронва за десетките милиони загинали от техните преврати,които извършиха в България, Русия и другите източно- европейски страни, Крокодилски сълзи, смешен плачза неуспелия техен агент Тхек,
84
4
 
23
 
! Отговори
Работник преди 10 години
Така трябваше да постъпи и Тодор Живков у нас, Ако беше ,,отстранил,, Луканов и неколцина около него,нашият народ сега нямаше да бъде световен просяк и дрипльо в очите на французи,германци,американци всуе световни убийци и разбойници
83
5
 
23
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 10 години
Хвала на северна корея, така се пазят социалистическите завоевания на работниците инарода, а не като руснаците и българите, които с лъжи и лъжци от запад, допуснахме бандити хора като Гробачов и Луканов да организират пълен погром над социалистическите държави и избиха врусия над 10 милиона ,а у нас над 2 милиона трудови хора,Ако този беше успял и Северна корея еочакваше същото, Хвала на корейската трудова партия,
82
1
 
33
 
! Отговори
anon преди 10 години
... може ли да докараме тоя северно корейски съдебен състав в бг-то...? да минат през него всичките ни политици. за ден-два ще ги разстрелят всичките ***/ ***. мисля, че ще е едно добро начало.
81
1
 
20
 
! Отговори
добра идея преди 10 години
Ако го поканим за един мандат всички правителствено- политически ,олигаро-мафиоти за отрицателно време ще се изнижат от България. Тези днеска съдят, утре трепят, не си играят с подписки и парична гаранции.На един политически големец да му хвръкне главата и останалите сами ще си върнат краденото от народа
80
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
корумпириния чичката решил да живурка с народни пари но Ким Чен Ун дебелогъзун дал пимерпред корейците какво ги чака ако изневерят на партията му
79
19
 
13
 
! Отговори
makedonski преди 10 години
Това е комунизма и носителите му - смърт и разруха.
78
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Невръснaтa червенa *** Ун утрепaлa дъртия червен нерез- демек чичо си! A отпaдъците тук зaщитaвaт първaтa ***..., дaaaм от еднa породa сте)))
77
2
 
11
 
! Отговори
balgarin преди 10 години
това си е част от рисковете на комунизма , макар че и много от днешните и бившите ни управници , са за разстрел
76
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А познайте какво щеше да направи САЩ с Джулиан Асандж, с Едуард Сноудън, ако ги докопа! Е, определено няма да ги осъди на смърт съмнителен съд и да изпълнят присъдата веднага след това. Аналогията ти е ***. В САЩ осъждат на смърт само серийни убийци пълни *** и то след доста години дела. Не за 5 дена арестуван, признал си, осъден и гръмнат. Да не говорим какви са му престъпленията и дали изобщо са реални.
75
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А познайте какво щеше да направи САЩ с Джулиан Асандж, с Едуард Сноудън, ако ги докопа! Щеше да ги изпрати на снаториум ли?
74
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
bravo taka se darji naroda v strah i pod4inenie.
73
11
 
26
 
! Отговори
terry преди 10 години
ако д-р Ким Чен Ун дойде насам ще гласувам за него, даже е хубаво да го поканим за един мандат