Путин избран отново за политик на годината в Русия

32% от руснаците са го посочили като най-изявения политик
Обновена: 16 дек 2013 10:29 | 16 дек 2013 09:50, Елка Василева
80
Путин избран отново за политик на годината в Русия
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Руският президент Владимир Путин стана за трети път "политик на годината" в страната си. Трийсет и два процента от участниците в анкета на Фонда "Обществено мнение" (ФОМ) са го посочили като "най-изявения политик или обществен деец" през 2013 г., пише "Комерсант".

Дори протестната вълна през 2011-2012 г. не доведе на руската политическа сцена нови дейци от общонационален мащаб, коментират социолози от ФОМ. Опозиционерът и бивш кандидат за кмет на Москва Алексей Навални е получил например само 1 процент от гласовете.

След Владимир Путин с 32 процента на второ място в класацията са министърът на отбраната Сергей Шойгу и лидерът на либералдемократите Владимир Жириновски, събрали по 6 на сто от гласовете.

Бивш министър на извънредните ситуации, Шойгу бе втори в този рейтинг и миналата година. Той "има харизма", прави впечатление и като министър на отбраната - "за него не се чува нищо лошо", коментира директорът на ФОМ Александър Ослон.

На трето място в класацията за политик на годината в Русия с по 2 процента от гласовете са премиерът Дмитрий Медведев, лидерът на комунистите Генадий Зюганов и водачът на партия "Гражданска платформа" Михаил Прохоров, милиардер и бивш кандидат-президент.

През 2011 г. например Медведев бе втори в класацията с 10 на сто от гласовете, но както посочва шефът на ФОМ пред "Комерсант", той взе да губи популярност след рокадата на 24 септември същата година, отбелязва Би Би Си. Тогава на конгрес на партията "Единна Русия" бе обявено, че на изборите през март 2012 г. Путин ще бъде кандидат-президент и ако спечели, предишният президент Медведев ще бъде номиниран за премиер, напомня експертът.

Освен Навални - лидер на нерегистрираната партия "Народен алианс", по 1 процент от гласовете получават руският външен министър Сергей Лавров и водачът на парламентарната опозиционна партия "Справедлива Русия" Сергей Миронов. Под един на сто от жителите на Русия смятат за политик на 2013 г. избрания за кмет на Москва Сергей Собянин.

Четири от всеки сто запитани заявяват, че в Русия няма човек, достоен да се нарече политик на годината, а над една трета - 35 процента, не дават отговор. "Част от хората нямат интерес към политиката и броят им почти не се променя", обяснява шефът на ФОМ.

В класацията отново водят ветераните в политиката, познати на всички в Русия. Този "застой в политическите елити ще трае още дълго време", смята социологът Леонтий Бизов от Руската академия на науките, цитиран в "Комерсант".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ботоксово джудже ако не сте виждали-е го е на снимката. Не се натрапвали на никого, какво разправяш, затова са панаирите в Украйна. И забелязвате ли как там като у нас се организира феномена-платен контрапротест.А кажи,че не ни дърпат конците от едно и също място.
48
21
 
6
 
! Отговори
българин преди 10 години
Да, любят же они его, Путина ненаглядного. Жаль толко, что Русь тонет. Скоро на поверхности толко Путин и путинцьi останутся. А любьщие его утонут. (Кратка трансформация на стария грузински виц за националния ом отбор по водна топка - "- Нали вкарах гол, тренер! - Да, ама като не подаде на Кхаладзе, той потъна." Само че, за разлика от вица, хич не е смешно, че руснаците обичат палачите си - Сталин - и преди и сега, а сега и Путин. Много тъжно и много опасно за останалия свят.)
47
7
 
32
 
! Отговори
СЛАВА! преди 10 години
СЛАВА НА ПУТИН!РУСИЯ Е ВЕЛИКА!!!
46
21
 
8
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 10 години
Другарки и Другари, Дами и господа,Ladies and gentlemen ! Моля ,придържайте вашите коментари , по темата.Аз по нея,ще кажа следното:В Русия , най лесното е да избереш за политик или за личност, мистър Путин.Просто защото другите , нямат думата.А тези ,които се опитаха да говорят или противопоставят на малкото човече, биват смачквани или тиквани в затвора.
45
3
 
18
 
! Отговори
обективен глупак преди 10 години
ами ако робите , си пойскат парите $$$$$$$ от Америка а те ще си ги пойскат . не от русия а от Америка БАНКАТА ФЕД УМИРАТЕ ПРАВИ !!!!
44
4
 
7
 
! Отговори
обективен глупак преди 10 години
не само ,че неможа да върне 3 трилиона $$$$ ами се набута още 14 трилиона със всичките роби 7 000 000 000 . Къде са парите $$$$$$$$$ ????
43
2
 
13
 
! Отговори
до обективен. глупак преди 10 години
нали победи Америка 1990 година СССР ЗА 5 ГОДИНИ МОЖЕШЕ ДА ВЪРНЕ 3 ТРИЛИОНА $$$$$ . май Америка е победената със 17 трилиона $$$$$ 2013 къде сбърка Америка за 23 години ??????
42
34
 
7
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Русиятa " не нaлaгa" зaщото НЕ МОЖЕ! Не искa " хегемония", зaщото Я НЕНAВИЖДAТ СЪСЕДИТЕ И! И нaвсякъде, където се " нaмеси" стaвa ВОЙНA! Путин е лъжец и мерзaвец нa дребно, с тaкивa " изхождaния" може дa зaблуди сaмо глупците нaречени русофили! Зa вaс е вaжен бaтюшкa, който дa съскa и плюе отровa нaоколо, a и дa " зaплaшвa" зaпaдa, той много се " бои" от рaшa!)))
41
19
 
2
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
до цезар.Избраните фрагменти са присъщи на хората с титли,каквито са мерзавците-религиозни водачи.А ти защо си избрал такъв неим(питанка) Между другото съдържанието на твоята Тъпотия е двустранно съща.И така се постига:"Чудотворна е-хайде бабички за лептата си".Русия никога не е имала каквито и да е претенции към никого,но винаги е била в отбранителна позиция,поради идеологии с "имперски неимове".А дедо поп е "отец"
40
12
 
4
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Хайде сега вие мерзавци-попове и папи,ходжи и юдаиски и другите-скачайте и събирайте се за да защитите "истините си" с "религиите в услуга на обществото",обаче бабичките са на привършване и борисовите"златните кутийки" се РАЗВОНЯХА.Жалби,възражения,тъжби и оплаквания-моля на w.w.w."Арменския поп"
39
3
 
37
 
! Отговори
цезар преди 10 години
Никои не бива да храни илюзии относно възможността да получи военно превъзходство над Русия.Ние никога няма да го допуснем.Русия в момента формира глобална космическа система за разузнаване и целенасочване. Ние не претендираме за званието свръх държава,което означава световна и регионална хегемония, не посягаме към нечий интереси, не натрапваме своето покровителство, не учим никого как да живее........из речта на Путин пред федералното събрание на Русия.Е това е лидер на годината.
38
8
 
5
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Колкото и да не искате да го чуете,но дяволът действа чрез поповете и римокатолическите "отци" и ходжата и юдаисткя и другите от "Вавилон-блудницата".Всичките те са носители на "изкривеното Божие слово".Това е оръжието с което действа сатана.
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен-30.....че ти от много време си ходиш наакан и кво--оди си така---поне ще си личиш ,че си шороско парче тъпоглаво и продажно!!!!
36
18
 
7
 
! Отговори
qwer преди 10 години
Само 32 % ли са останали алкохолиците и пияндурниците в Русия бе ? Брейййй тоя яко им е орязал парите, нямат вече за водка. Ще им затрие битът този жесток кагебист.
35
14
 
4
 
! Отговори
До 38 преди 10 години
ее айде сопрете се, това изобщо не е смешно
34
6
 
21
 
! Отговори
истинските богове преди 10 години
един е лютви и неговият пророк е волентези великани на моралът и честностталютви е по-велик от мохамедволен е по-велик от христосбойко е по-велик от будасергей е по-велик от кама сутракоранът е само една смешка в сравнение с устава на дпсбиблията е само една смешка в сравнение с устава на атакадхамапада е само една смешка в сравнение с устава на герб кама сутра е само една смешка в сравнение с устава на бспОооо пророци и богове всевишни вие сте по-велики от слънцето дори
33
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ТHE Патриотя вземете се оженете с путин
32
8
 
5
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Какво всъщност са религиите! Те са идеологии внедрени по икономически показатели дейставщи чрез лобисти и изпълнители.Чудите се защо бе този пробив в Националната сигурност на САЩ с лобистика,която е "отвътре" за да се случи "11-ти септември".Така се случи и "Сарафово".Когато се "превзе" СИВ(източния block) пак стана отвътре чрез идеологии от вън."Комунизам" бе силна държава с бог "култ към личността",като противодействащата идеология е "капитализъм"-пак същото само че с отрицателен знак.И системата заработва.Неслучайно се поставят и "стожери" като тогава Тургут Йозал",които бе поставен като "
31
9
 
34
 
! Отговори
БРАВО преди 10 години
ПУТИН Е НЕ САМО ПОЛИТИК НА ГОДИНАТА В РУСИЯ, ТОЙ Е ПОЛИТИК НА ГОДИНАТА В СВЕТА!
30
3
 
7
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Тази линия се продължава и от неуравновесения с манията за Нова османска империя-Таип Ердоган.Просто регулация на сила за контрол на финансите и влияние.А какво е всъщност Мосад и CRU(питанка) Две сродни "институции"-контролиращи даже и китайските инвестиции в световен мащаб.Някога даже и Дж.J..Кенеди не бе удобен на ЦРУ поради непослушност към "финансиране на проекти".Ето това са религиите-основния instrument за коригиране на послушание чрез горепосочените методи.Освен,че са и най-зловещото психотронно оръжие.