Путин избран отново за политик на годината в Русия

32% от руснаците са го посочили като най-изявения политик
Обновена: 16 дек 2013 10:29 | 16 дек 2013 09:50, Елка Василева
80
Путин избран отново за политик на годината в Русия
Владимир Путин. Снимка: архив, Reuters

Руският президент Владимир Путин стана за трети път "политик на годината" в страната си. Трийсет и два процента от участниците в анкета на Фонда "Обществено мнение" (ФОМ) са го посочили като "най-изявения политик или обществен деец" през 2013 г., пише "Комерсант".

Дори протестната вълна през 2011-2012 г. не доведе на руската политическа сцена нови дейци от общонационален мащаб, коментират социолози от ФОМ. Опозиционерът и бивш кандидат за кмет на Москва Алексей Навални е получил например само 1 процент от гласовете.

След Владимир Путин с 32 процента на второ място в класацията са министърът на отбраната Сергей Шойгу и лидерът на либералдемократите Владимир Жириновски, събрали по 6 на сто от гласовете.

Бивш министър на извънредните ситуации, Шойгу бе втори в този рейтинг и миналата година. Той "има харизма", прави впечатление и като министър на отбраната - "за него не се чува нищо лошо", коментира директорът на ФОМ Александър Ослон.

На трето място в класацията за политик на годината в Русия с по 2 процента от гласовете са премиерът Дмитрий Медведев, лидерът на комунистите Генадий Зюганов и водачът на партия "Гражданска платформа" Михаил Прохоров, милиардер и бивш кандидат-президент.

През 2011 г. например Медведев бе втори в класацията с 10 на сто от гласовете, но както посочва шефът на ФОМ пред "Комерсант", той взе да губи популярност след рокадата на 24 септември същата година, отбелязва Би Би Си. Тогава на конгрес на партията "Единна Русия" бе обявено, че на изборите през март 2012 г. Путин ще бъде кандидат-президент и ако спечели, предишният президент Медведев ще бъде номиниран за премиер, напомня експертът.

Освен Навални - лидер на нерегистрираната партия "Народен алианс", по 1 процент от гласовете получават руският външен министър Сергей Лавров и водачът на парламентарната опозиционна партия "Справедлива Русия" Сергей Миронов. Под един на сто от жителите на Русия смятат за политик на 2013 г. избрания за кмет на Москва Сергей Собянин.

Четири от всеки сто запитани заявяват, че в Русия няма човек, достоен да се нарече политик на годината, а над една трета - 35 процента, не дават отговор. "Част от хората нямат интерес към политиката и броят им почти не се променя", обяснява шефът на ФОМ.

В класацията отново водят ветераните в политиката, познати на всички в Русия. Този "застой в политическите елити ще трае още дълго време", смята социологът Леонтий Бизов от Руската академия на науките, цитиран в "Комерсант".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руский цар е на земятанай-велик, над всички пръв,русците са наши братя,наша плът и наша кръв.Кат Русия няма вторатъй могъща на света;тя е нашата подпора,тя е нашта висота!Руска сила, руска воля,руска кръв и руский потще избавят от неволянаший падналий народ.Бог поддържа крепка мишцаи ръка спасителна;той е вложил ней в десницасабя отмъстителна.Нам Русия е надежда,руский цар е наший спас -никой друг не ни поглежда,не помисля зарад нас.
28
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 27Доста тъпо парче си, честно!
27
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да вярваш на числа, публикувани от кгбисти за кгбисти. ХАХАХА!!! Донесете тоалетна хартия, че от смях ще свърша някой гаф.
26
23
 
8
 
! Отговори
Жалко е обществото преди 10 години
с лидер и образец офицер от най жестоките, репресивни античовешки служби. Общество, което не може да създаде нещо повече от този и което смирено се съгласява с впилите се кърлежи в тялото му, неречени олигархия, а въщност богати комунисти.
25
13
 
4
 
! Отговори
да преди 10 години
С тези пластики мяза баш на политик. Трагедия. Светът е една голяма трагедия.
24
27
 
11
 
! Отговори
do kaltun преди 10 години
Ей човекоподобен, разбираш ли какви идиотизми драскаш тук ? Местото ти наистина е при тези пиани свраки болшевиките, марш от България,че я вмирисваш на *** ! Само като си помисля,че този *** Путин ако отвори границите на този концлагер Русия, цялата пияна *** ще се евакуира от там ми става ясно защо там се раждат дори алкохолици, за да не запомнят в каква помия прекарват животът си.
23
8
 
24
 
! Отговори
а у нас преди 10 години
Абе,мисля че този избор в Русия е напълно справедлив.Но да го оставим Путин,той си знае работата,а да погледнем нашите маскари....Има ли някой от нашите умници за който може да се каже ЕДНА добра дума??? Дори прехвалените американски политици заедно с тези мародери от Брюксел --не могат да се мерят с влиянието на полковника.И това е факт...така че както и да го наричате-Путин поне е мъжкар.Айде стига вече пропаганда--наш Плевлю да не е по-добър.Има една стара--- приказка-бий за да те уважават..
22
18
 
10
 
! Отговори
Изядоха му хляба преди 10 години
Интересно, в такъв случай, кой е избран за ***(ин)ка на годината?!
21
5
 
9
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
От CIA се правят приятели на Mossad за да ги хванат за ред Събития,а от Мосад се правят,че са приятели и че им вярват.Така действат спътниково с "посредник",които казва,че и от двете служби са ***,поради ред комплексни световни събития.Въпрос на още действаща в Америка ционистка идеология наречена "атикомунизъм",която действа,въпреки,че вече няма комунизъм.Или просто казано-банките в Израел са американски,а пък Америка борави с ционистки капитали.Хем си имаш послушник,хем-защитник и ти вятват всички-поради "двете"
20
21
 
13
 
! Отговори
qwer преди 10 години
Ха ха ха нещастните Бг болшевики доста са се набрали и тук да адвокатстват на измамите и манипулациите. Защо не заминете при *** Путин бре харсъзи да заживеете и вие там "свободно" и "охолно", ама не защото и вие знаете,че там свобода имат само росомахите.
19
23
 
13
 
! Отговори
do 16 преди 10 години
Като отскачаш до там редовно защо не останеш там бе болшевик ? За какъв *** се връщаш у нас, на теб местото ти е при диваците и таласъмите,а те са там.
18
12
 
7
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До rusnakKak vsyshtnost se razviva ne mojah da razbera? Koe se razviva? Propagandata sys sigurnost se razviva osobeno sled kato Putio "oprai" informacionnite agencii :D
17
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сбирай се народе, еврогейовете се гърчат в пезпощност и с пяна на устата пишат злобни редове. Да им се порадваме на глупостите преди да са получили удар :D
16
12
 
33
 
! Отговори
rusnak do 16 преди 10 години
Редовно отскачам до там, и само някакъв *** може да твърди, че нямало свободи и тем подобни глупости. ДА, няма гей паради.. и това е супер!
15
7
 
37
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
Айде пак се строиха лайнометите. Путин е гарант за световният мир,а в Русия просто няма конкуренция, а западни сламени човеци, като Навални има да гогонят, още години.
14
22
 
10
 
! Отговори
Путя преди 10 години
Поздравления, ***. Айде сега всички *** бегом марш при другаря ***
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То пък има голяма разлика дали е един или няколко се редуват.
12
6
 
23
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
До avenirТова може и да стане в далечно Бъдеще, но засега нео-либералните фашизоидни десничари ще трябва да изтърпят Путин, който им бърка в задниците с телеграфен стълб.
11
9
 
35
 
! Отговори
rusnak преди 10 години
Русь се развива с гигантски темпове. Който не следи какво става там, да си трае, че става смешен! Кой друг освен Путин да е на това място? Някой като Плевнята може би или...
10
6
 
26
 
! Отговори
Tina преди 10 години
Естествено, че ще е тй.Няма друг на неговото ниво, нито в Русия, нито в света.