Турция подписва с ЕС споразумение за реадмисия

Анкара и Брюксел ще преговарят и за визова либерализация за турците
Обновена: 16 дек 2013 11:51 | 16 дек 2013 10:08, Елка Василева
43
Турция подписва с ЕС споразумение за реадмисия
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз и Турция ще подпишат днес в Анкара споразумение за реадмисия. То ще позволи на държавите от съюза, включително България, да връщат в Турция нелегални имигранти. Това положение обаче няма да важи за вече намиращи се на територията на съюза имигранти и няма да влезе в сила веднага, предаде БНТ.

Споразумението, което се подготвя от години, получи напредък преди десетина дни, когато в Брюксел еврокомисарят по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом и турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу насрочиха дата за подписването му.

Турция ще започне да приема обратно от европейските държави имигранти, нелегално преминали от турска територия. Това са граждани на страни като Афганистан, Сомалия и Иран.

Имигрантите няма да бъдат връщани автоматично, а Турция ще получава списък с нарочените за екстрадиране и едва след като прецени кои са влезли от нейна територия, ще ги приема обратно. Те ще бъдат настанявани в центрове, за чието построяване Европейския съюз ще помогне с пари.

В замяна на подписване на споразумението Анкара иска облекчаване на визовия режим и ускоряване на преговорите за членство в Европейския съюз.

Така освен споразумението за реадмисия днес ще бъде подписано и споразумение за започване на диалог за визова либерализация на пътуванията на турските граждани в европейските държави, предаде БНР.

Задължителните европейски визи за турските граждани ще отпаднат най-късно до 3 години и половина и те ще имат възможност да пътуват безвизово в европейските държави, заяви турският външен министър Ахмет Давутоглу.

От друга страна обаче в споразуменията са залегнали доста тежки за Турция условия. Едно от тях е, че Анкара ще трябва да признае за легитимни и паспортите на гражданите на Република Кипър, което досега отказваше заради Кипърския проблем.

Както Dnes.bg писа, след подписване на споразумението за реадмисия с Турция предстои процедура по ратификация, която отнема продължително време. След това 3 години Турция ще приема обратно свои граждани и граждани на трети страни, с които има споразумение за реадмисия. Чак след това Анкара ще започне да приема всички граждани, преминали нелегално от нейна територия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Турската дипломация,се...пазари до последно и иска да извлече максимални изгоди.Щели да правят лагери с върнати бежанци,но ако ЕС даде пари за тях.Ако те бяха на наше място,отдавна да са получили статут от Щатите за безвизов режим,с отстъпките които им направихме.Ето,те си подсигуряват облекчен режим за влизане в страните на ЕС,като видяха че Брюксел е на...пангара,с влизането през нашата разградена граница на съмнителни арабски елементи.Стана ясно до сега,в чий отбор са играли нашите управници.
16
5
 
5
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До Да се махаме от ЕС ПОДДЪРЖАМ 1ОО% ВАШИЯТ КОМЕНТАР! Предлагам група български граждани, които през целият си живот никога не са били ангажирани с политически партии, да издигнем инициативен комитет за подписка с цел провеждане на национален референдум с въпрос:"Да излезе ли България от ЕС?"
15
3
 
11
 
! Отговори
сад преди 10 години
Не се притеснявайте Турция никога няма да влезе в ЕС поради простата причина, че повечето депутати и комисари в ЕП не я искат. Иначе Турция от 2005 беше затворила повече глави за членство от България но така и не влиза ;). Това е *** финт за да може ЕС да изгони навлизащите в бъдеще емигранти
14
7
 
22
 
! Отговори
Dracula преди 10 години
НА ТУРЧИН НИКОГА НИКАКВО ДОВЕРИЕ !!!
13
2
 
9
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
Вижте какво става- "Няма задържани лица на българо-турската граница за последните три дни16 Декември 2013 | 10:35 | Агенция "Фокус""- т.е. при пложение, че няма арктически студове в България, няма сняг из градовете ни в момента, как така НИТО ЕДИН НЕЛЕГАЛЕН ИМИГРАНТ НЕ Е ПРЕМИНАЛ ТУРСКО БЪЛГАРСКАТА ГРАНИЦА В НОЩТА ПРЕДИ ПОДПИСВАНЕТО НА ДОГОВОРА ЗА РЕАДМИСИЯ МЕЖДУ ТУРЦИЯ И ЕС? ТОВА ЗНАЧИ , ЧЕ КАНАЛДЖИИТЕ ОТ ОДРИН СЕ КОНТРОЛИРАТ ОТ ТУРЦИЯ-Т.Е. ТЕ НЕ ДЕЙСТВАТ САМОСТОЯТЕЛНО!
12
5
 
5
 
! Отговори
Да се махаме от ЕС преди 10 години
Да пукнат всички еврокомисари и ръководители на ЕС! Долу окупаторския колониалистки Европейски съюз! Долу новият Съветси съюз! Долу новата отоманска Европа! ЕС НЕ ИЗИСКВА ОТ ТЪРЦИЯ ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ НЕООСМАНИЗМА! Значи ЕС приема неоосманизма заедно с Турция! Приема Ердоган, Давутоглу и техния неоосманизъм! ***, Жозе Барозу, Катрин Ащън, Херман Ромпой! Тогава вие и децата ви да видите бял ден, когато България и българите станат богати, независими и когато турски крак не стъпва в България!
11
1
 
6
 
! Отговори
ОПРОВИНЦИАЛИСТ преди 10 години
До софиянецЕИ ТАКА ЩЕ БЪДЕ ЗАЩОТО ПИЕТЕ,ХОДИТЕ ПО КУ.ВИ И ВИ Е ХАРНО.НЕ ПРОТЕСТИРАИТЕ И ДОГАН ЩЕ ВИ ПРЕКРЪСТИ ИМЕНАТА.ЦЯЛА СОФИЯ И СОФИЯНЦИ СПЯТ,А АКО ИЗЛЕЗЕ ПОЛОВИНАТА СОФИЯ НА ПРОТЕСТ ДОГАНОГЛУ ЩЕ НАПЪЛНИ ГАЩИТЕ И ЩЕ СЕ СКРИЕ В САРАИТЕКАКТО КОГАТО УПРАВЛЯВАШЕ БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРИНАТ БОИКО БОРИСОВ.ПРОЗЗЗЗЗЗЗЗЗЗСССЗЗСТТ НАРОД -СЛАБА ДЪРЖАВА.
10
1
 
4
 
! Отговори
дълбок сън преди 10 години
Ако и след това "откровение",ние българските овце не се събудим и не започнем решителни действия за отвоюване на страната си от нашата и международна мафия,заслужаваме си съдбата.Първото нещо,което е задължително да направим е предизвикване на референдум за излизане от ЕС и излизане от тази робовладелска империя.Само така ще може да се провежда самостоятелна политика и запазване на страната.Иначе,както казва "невен",след 3 години ще търсите на стари карти бивша България.Вече бие 12-тия час!
9
0
 
4
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До Долу ЕС 7- Нали се сещате обаче, че върне ли си България пълният обем държавен суверенитет, ние трябва да го стискаме здраво и да не влизаме в друг политически съюз- търговия с всекиму, но на равнопоставени и реципрочни начала, но отдаване на държавен суверенитет- НИКОМУ!
8
3
 
11
 
! Отговори
gryk преди 10 години
ВИЕ БЪЛГАРЕТЕ СТЕ ,ЗАЩО РАЗРУШИХТЕ ГРАНИЦИТЕ СИ.ЗАЩО СЕГА НЕ ИЗГРАДИТЕ НОВА СТАБИЛНА ГРАНИЦА И ДА ЗАПАЗИТЕ БЪЛГАРИЯ ЗА БЪЛГАРЕТЕ,ЩЯХ ДА КАЖА ВИЕ БЪЛГАРТЕТЕ СТЕ ДОБРИ ХОРА АМА СЕГА ВИ ПИША ,ЧЕ СТЕ МНОГО ПРОСТИ.НА НАС ГЪРЦИТЕ НИ ДАДОХА КАМИОНИ ПЪЛНИ С ДОЛАРИ И ПАК СИ ИЗГРАДИХМЕ СТЕНА ПРОТИВ ***.
7
3
 
16
 
! Отговори
Долу ЕС преди 10 години
Точно така. Време е България да излезе от ЕС. ЕС по никакъв начин не ни гарантира безопасността, суверинитета и просто живота. ЕС свключва с Турция мърляшки договор, като не изисква почти нищо от Турция. Част от Кипър си остава окупирана от турците. Турция не се е извинила на нито една балканска страна за вековната окупация и вековните грабежи и геноцид. Турция не е признала арменския геноцид. Турция внася в Европа, а най-вече у нас бежанци, емигранти и всякакви престъпници. Турция е цирей.
6
0
 
10
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До 1- Не случайно всички турчета, пишещи в наши сайтове, включително и в този, директно си казваха, че Турция нарочно пропуска всякакви нелегални мигранти на бг. територия и твърдяха, че това е съзнателна турска политика с цел вкарването на сирийски кюрди в България , за да създадат за в бъдеще сирийските кюрди своя държава на територията на България, а не да искат парче от територията на Турция...
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не се радвайте, с тези визови облекчения за турците, България ще се превърне в турски квартал.
4
1
 
10
 
! Отговори
софиянец преди 10 години
До Анонимен 1- Да- точно това е положението. Потвърждава се тезата, че Турция е основен източник на нелегални мигранти за ЕС. Време е за провеждане на национален референдум с въпроса:"Да излезе ли България от ЕС?"- така или иначе- влезе ли Турция в ЕС, България не трябва да е в ЕС.
3
0
 
10
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Всеки си пази интереса и изисква условия, които го удовлетворяват, само ние сме "подай гъзец". :/
2
2
 
18
 
! Отговори
Невен преди 10 години
Само дето с тази невероятна новина, забравихте да сложите добавката, че влиза в сила след 3 години. До тогава я е има България, я не, защото сега е студено и притока спря. Нека се разведели пък да видим по колко ще минават браздата на тумби.
1
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да разбираме ли че *** пушки са съдействали на нелегалните имигранти за да отчетат сега актив?