Безсрочните отпуски изкушават все повече US компании

Гъвкавият график на служителите бил по-доходоносен за фирмите
Обновена: 22 дек 2013 11:27 | 22 дек 2013 11:26,
16
Безсрочните отпуски изкушават все повече US компании
Снимка: архив, Reuters

В САЩ все повече компании прибягват до политиката на безсрочните отпуски, система, която се основава на взаимното доверие между работодател и работник. Работодателите дори са установили, че подобно гъвкаво работно време на персонала е по-доходоносно за тях, отбелязва Франс прес.

Пример в тази насока е счетоводната компания "Райън", в която работят 1600 души. Повечето от тях от 2008 г. са на гъвкаво работно време и никой не брои колко дни отсъстват те от работа, стига работата да се върши.

През лятото например 32-годишният Стив Томпсън, мениджър в компанията Райън във Вашингтон, започва уикендите си още в петък следобед, за да избегне задръствания по пътищата, водещи към плажовете. Достатъчно е да се договори с началника си и с екипа си, за да си позволи уикенд от три дни и да напусне офиса в средата на работния петък. Когато си поиска, Стив отива и в спортната зала, за да се разтовари от стреса. Това гъвкаво работно време не пречи на производителността му, оценявана от работодателя, но и анонимно от клиентите му.

Въвеждането на гъвкавата система на труд е истинска революция в счетоводната компания "Райън", където допреди пет години служителите трябваше да регистрират най-малко 50 часа седмично на работното място. С въвеждането на гъвкавото работно време доброволните напускания на компанията са намалели до 10 процента на година и компанията се нарежда на водещо място в класациите за добра работна атмосфера.

Системата има предимства и за работодателя. Той няма нужда от административни ресурси за осчетоводяване на платените отпуски. Освен това при напускане или уволнение служителят вече не получава чек, който да го компенсира за неизползваната платена отпуска, защото според системата на гъвкаво работно време той няма право на такава.

Системата обаче не може да се прилага за всички професии - лекари или работници в заводи не могат например да работят от вкъщи.

В САЩ нито един закон не задължава компаниите да отпускат платени отпуски и около 10 процента от хората, работещи на пълен работен ден, нямат право на никаква отпуска, показва анализ на Центъра за икономически и политически изследвания. Средно американците имат по две седмици платен отпуск на година.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: отпускикомпании
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до майнатайм И какво като ги стигнеш американците? Ще хванеш господ за ... Или искаш да станеш като морските свинчета- хващат те във всякакви схеми и въртиш колелото докато пукнеш в името на новия световен ред. Няма човешко общество вече, планетата е прецакана отвсякъде.
14
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 10 години
Абе друго е да сложиш камери на всеки ъгъл и някой *** за управител-надзирател да подвиква АЙДИ УА БАЧКАЙТИ ЧИ СМИ
13
0
 
5
 
! Отговори
майнатайм преди 10 години
и у нас ще стане така някой слънчев ден.ама първо трябва да излезем от феодало- робовладелизма , и тъкмо да ги стигнем американците от певриода 2013г. то взели че изтекли 5 милиарда години и слънцето угаснало..
12
1
 
4
 
! Отговори
да,ама не! преди 10 години
Навремето именно "круп" е измислил,че производството зависи от грижата за барабите,но онези са имали нещо в главите си за разлика от нашите ***.давам и пример:Дъщерята е лекар у USA.но другарите не и дадоха виза едно време да учи у Франция даже на тяхна издръжка!И така нещастни куманязи ,коп*летата ви ще хапнат дръвчето ,но няма да сте живи за да осъзнаете простотиите си. И да знаете ,че Хамериканците са най простата нация!Образованието при тях струва поне 250 000 $
11
0
 
14
 
! Отговори
баба Пенка-Растата преди 10 години
Има един много важен фактор,които изключително много се цени в развитите страни,а именно "Производителност на труда",или преведено на български колко ценен е кадъра и каква печалба може да донесе на фирмата.Човекът не е машина в животът му има има възходи и сривове и те естествено се отразяват на качеството му на работа,но когато един човек е в лоша период от живота си(лични причини),няма сила на света,която да го накара да увеличи производителността си.При нас еволюцията е на съвсем друго ниво.
10
1
 
4
 
! Отговори
до 9 преди 10 години
сигурно си в министреството на безделието гащник или ти върви като си кенефетерапефт в сарайте *** и простацитге му върви му АБЕ ВИЙ РАБОТИТЕ ИЛИ ЛАПАТЕ ДЪРЖАВНИ ПАРИ ТОСЕТ НАШИ ДАНЪЦИ
9
5
 
5
 
! Отговори
същото преди 10 години
е и в Бг,само дето работника е цяла година отпуска,но заплатата му върви,такова нещо няма никъде по света
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато е в отпуска може да я наема таз с лаптопа да ми седи по прашки у нас!
7
1
 
9
 
! Отговори
Perspective преди 10 години
До 5. Тази идея се е зародила през 18ти век ако трябва да бъдем точни. За справка - Adam Smith.А като масово постъпване е в споменатите англо-говорящи страни. Наблягам на масово. Единични случаи - не само у нас, а по цял свят. Провали - много, зависи от контекста на страната, в която опитваш този модел.
6
3
 
8
 
! Отговори
е преди 10 години
чи то станишевски раздаде на брат си великият чертожник пардон архитект сума ти проекти за милиони евра и кво лллбаща им окраде една държава като целуваше дупето на живков брей сега са първи капиталисти мулитимилионери МАСОНИ И КРАДЦИ НА ДЪРЖАВАТА
5
2
 
39
 
! Отговори
да,ама не! преди 10 години
Да бе,Хамериканско откритие ама някой друг път!Преди много години бачкак у една фабрика и имахме директор който не говореше въобще с работници.Не се интересуваше кой какво прави , дали е пиян или го няма на работа.Викаше началниците и ги гонеше като империалисти .Интересуваше се само дали е свършена работата и поставената задача,а който както иска да се оправя и работата вървеше.Усетиха го и го дръпнаха у София куманязите ,а назначиха некъв *** дето тури пропуски,камери и незнам си кво и фабриката рухна за два месеца.........коментарите на вас оставям!
4
2
 
1
 
! Отговори
dimitar преди 10 години
che to v bg si sashtestvuva ot kray vreme.oshte po tatovo vreme imashe hora koito poluchavaha zaplata i kato ne idvaha na rabota beshe po-dobre.loshoto e che nekoi idvaha ta taka padna komunizma.decata na tezi hora v momenta ni upravlyavat.feodalizam-kakvo da se pravi.a tryabva naslednicite do 3 kolyano da im se zabrani da se zanimavat s politika(jiv primer e stanishev).
3
4
 
9
 
! Отговори
Perspective преди 10 години
От много време се знае; англо-саксонският капиталистически модел съдържа гъвкавост на работната ръка; и работи доста добре.
2
4
 
28
 
! Отговори
МДА преди 10 години
то тука също бе.....поговаряш с началника или на някой комунистически *** синът му и той ти дава вечна отпуска без да ти плати дължимите заплати .....
1
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аре и тия откриха комунизма. Сигурен съм че и там само роднините на шефа, любовниците му и слагачите мога да се възползват от тези бесрочни отпусти, а останали трябва да им изработят и тяхното. Това съм го виждал и други страни и не е само български патент.