Живот в сянката на Калашников

Легендарното оръжие променя човешки съдби в целия свят
25 дек 2013 19:44,
160
Живот в сянката на Калашников
Михаил Калашников. Снимка: Reuters

Създателят на едноименното оръжие „Калашников” почина на 94 години тази седмица. По този повод БиБиСи дава един по-различен поглед върху влиянието на най-разпознаваемия и използван автомат в света.

В размирния регион Кашмир, който е обект на въоръжена съпротива срещу индийското управление от 1989-та година насам, „Калашников” е оръжието, което може да бъде видяно навсякъде.

Сухаил Акрам, който работи за БиБиСи, е от Кашмир и си спомня как е израснал в зловещата сянка на този автомат. Акрам споделя, че новината за кончината на Михаил Калашников е предизвикала странно чувство у него.

Журналистът разкрива, че до 25-тата си годишнина е видял безброй оръжия „Калашников”. „Както повечето деца, които израстват в размирни региони и в крайна сметка се оказват във военна униформа още в ранните си години, и аз бях пленен от тази пушка… и в същото време се страхувах от нея”, спомня си Акрам.

След вечерните игри с момичетата от квартала, Акрам и приятелите му – момчета на възраст между 8 и 12 години, се събирали и говорили за оръжия. „Мечтаехме как ще станем големи мъже с големи пушки, но трябваше да шептим, за да не ни чуят родителите ни”, споделя журналистът.

Много млади мъже в Кашмир преминават границата, която разделя индийската и пакистанската части на региона. Отвъд „линията на контрола” те получават военно обучение и се връщат обратно, за да се борят срещу „индийското потисничество”.
„Майка и татко се страхуваха за мен, както повечето родители се страхуваха за децата си, защото живеехме в политически хаос. Живеехме в място, където да се сдобиеш с „Калашников” въобще не беше трудно”, разказва Акрам.

Войниците по улиците в Кашмир носят и други оръжия, но „Калашников” определено остава в съзнанието на местните деца. Членовете на всяващия респект отряд за борба с бунтовниците, почти винаги са въоръжени с Калашников. „С нашия типичен кашмирски акцент, наричахме това оръжие не Калашников, а Калашункоф”, уточнява Акрам.
През годините Кашмир е истинска бойна зона, а престрелките са ежедневие. Акрам си спомня, че той и приятелите му правили залози от какво оръжие са изстреляни куршумите, които чували всеки ден.

Журналистът посочва, че пронизващите звуци от откосите от „Калашников” не могат да бъде объркани с нищо друго.

В Кашмир и войници, и бунтовници залагат главно на „Калашников” като свое основно оръжие. Оръжие, което през годините отнема живота на хиляди невинни хора. През 90-те амунициите са в изобилие, а „Калашников” е със силата на конституция.

Акрам си спомня за първата си пряка среща с автомата и неговата страховита мощ.

Той е на 12 години и участва в уличен крикет мач. Два отбора от множество момчета, които се надпреварват да се подиграват един на друг. Типични крясъци и разправии за тийнейджърско противоборство. В разгара на поредния спор едно момче вади изпод дрехите си ръждясал „Калашников”.

За момент настъпва пълна тишина. Скоро играта започва отново, но без викове. Тишината остава непокътната до самия край на мача.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още по темата: Кашмиркалашнищов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
6
 
! Отговори
Безпартиен преди 10 години
Факт е, че това е единственият продукт изкаран от Русия, който бие Америка по пазар! :Д:Д:Д и това не могат да си го простят. Естествено, че един продукт се създава с име за да се наложи като марка и зад него не стои само един човек! Пример не много по темата ( но музиката на повечето холивудски добри филми, пише, че е на Ханс Цимер (да де ама това е музикална къща, не един човек). Така че бранда си е бранд каквото и да си говорим! Разработено, Произведено (евтино и ефикасно) и продавано добре!
99
3
 
4
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
Калашников е бил такъв познавач на немските оръжия, че приспособил за АК-47 затвор от немска авиационна картечница... StG-44 вече е бил на въоръжение, произведен в над 400 000 бройки, когато Калашников почва да мисли за автомат. А германците вече са мислели над подобрен вариант. Е, доизмислили са го в руски плен. За целия си живот МК е създал само едно годно оръжие, докато Шмайзер е бил потомствен оръжейник, баща му е бил оръжейник, цял живот се е занимавал с това.
98
2
 
5
 
! Отговори
Аз Казах преди 10 години
АК-47 или "Кой от кого е копирал?"- Автоматична винтовка система Симонов (АВС-31) 1931 г.- Автомат АБ-46 (производствен индекс ТКБ-415) на ЦКБ-14 гр. Тула конструктор А. Булкин.- MKb.42(W) (нем. MaschinenKarabiner-42 (Walther) автоматична карабина 1942 година на фирма Walther (Валтер).- StG-44 (Sturmgewehr 44, Щурмгевер 44, МП-43 или МП-44) - 1938 г. фирма C. G. Haenel. Разработка под ръководството на Хуго Шмайзер.- Чехословашка винтовка ZK-420, резултат на усъваршенстването на ZH-29
97
3
 
33
 
! Отговори
Хиха преди 10 години
Аман от глупави спорове. Руски ли е автоматът??? Руски е. Добър ли е? Добър е.Това е положението и стига сте си чесали езиците.
96
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Некой беше казал, че:"...не пушките убиват хора.хората убиват хора...". Велик ум - RIP.
95
5
 
27
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
До СоросоидДобре, добре, ти си прав.Предаваме се!Ама много ми е чудно защо "големите умове на велика Германия" получиха дръжка от Червено знаме в ***...
94
3
 
13
 
! Отговори
DO SOROSOID преди 10 години
TOI I KO6KIN BE6E NEGRAMOTEN SELIANIN AMA TANKA MU (T-34) RAZPERDU6INI NA PUH I PRAH "GENIALNITE TVORENIA" NA FERDINANT PORSHE.
93
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Безпорно АК е добре измислена и добре работеща машина.За 24 години в които ми е била лично оръжие никога не ми с създала проблем. АК и РПГ7 са в топ 10 на най-добрите оръжия.Колкото до разликите с М16, задайте си въпроса, защо на АК първата позиция на предпазителя е за автоматична стрлба , а втората за единична за разлика от М16 където обратно.
92
25
 
5
 
! Отговори
O da преди 10 години
От този момент започва и пропагандното изграждане на легендата за простия неграмотен работник изобретил супер оръжието АК-47. Калашников, който тогава е само на 27 години, пристига на работа в конструкторското бюро на Ижмаш през месец декември 1948 година, където в същото бюро от вече две години се труди и екипът на Хуго Шмайзер.Основен проблем е, че Шмайзер не е доволен то затвора, въпреки че той осигурява минимална ширина на оръжието. Това налага да се приспособи схемата на затворите.
91
17
 
10
 
! Отговори
Dada преди 10 години
През октомври 1946 година в къщата на Хуго Шмайзер в Зул нахлуват офицери от НКВД и заповядват на 62 годишния инженер да се подготви за заминаване заедно с болшинството от сътрудниците си във фирмата. Към тях се присъединяват и други известни немски конструктори Карл Барнитцке, Оскар Шинк, Оскар Бетцолд, Отто Дич и Ханс-Йоахим Дич. Някъде пак в този период, на Урал е заточен и Вернер Грюнер(Werner Gruner) ведущ немски оръжеен специалист в щампите и заварките, съавтор на известната картечница MG-42. Вернер променя технологията за изработване на ствола на АК, като заменя фрезовата технология
90
16
 
11
 
! Отговори
Istinata преди 10 години
Калашников не можеше да работи дори като чертожник. Техниката на проектирането и изчисленията бяха за Михаил Тимофеевич напълно непознати би ли могъл никому неизвестният сержант със седмо-класно образование да удържи победа в съревнованието с опитни конструктори-оръжейници, ако зад него не стоеше група от знаещи, талантливи и имащи власт хора? Аз мисля че едва ли, особено ако се отчете, че първият образец на автомат Калашников беше директно бракуван без право на доработка Александар Зайцев, военен инженер-конструктор
89
2
 
5
 
! Отговори
До никога вече...... преди 10 години
Ти очевидно си умен човек. Приятелю. Не допускай злото в сърцето си! Не се присмивай на Майка България защото тя е и твоята майка!
88
1
 
25
 
! Отговори
go6o pora преди 10 години
До Анонимен 103Пич, как разбра тогава, че АК 47 не е нищо особено, след като си го "носил" (както се изрази" 2 години? Стрелял ли си с други за сравнение?И аз съм го "носил" толкова, но съм имал възможността да пробвам и много други оръжия! Да - някои бяха по-леки, други по-тежки, трети може би стреляха по-точно, други бяха с по-малък откат... но - като цяло - АК-47 си е непретенциозен към климатичните условия, здрав, почти не засича и е с просто устройство!
87
14
 
18
 
! Отговори
анализирайте малко преди 10 години
След войната Хуго Шмайзер с немския си екип са закарани в Ижевск. Там работят дълго време по създаването на АК и към края им слагат полуграмотния младок Миша за шеф. Поровете се в Интернет! Положителни качества на АК:лесна поддръжка,сигурност. Отрицателни: недобра точност. Извод: отличен за недостатъчно добре подготвени (непрофесионални) армии, полуцивилни формирования и всякакви начинаещи мераклии.Отличен за бой в урбанизирана среда,каквито са днешните войни.Става и за мърди които не го чистят.
86
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !като си стрелял,да се беше гръмнал в челото,щеше да има с един тъпоъгълник по малко в България.
85
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Специалистите по оръжията добре знаят че АК а евтино , не особенно точно и предназначено за "месото" ... пехотата в армията . Концепцията е остаряла и въпреки няколкото опита за модернизация то няма особенно развитие. Не случайно това е основното оръжие на всички не цвилизовани маймуни които се избиват с хиляди в Африка и Арабския свят.
84
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !Ти явно си някакъв дърт военен пенсионер,от най гнусните,дето ви вонят зелените чорапи и устата ви вони, на чесън, вино и ракия.Такива като тебе, освен денонощно да бълват бълвочи по форумите,за друго не ставате.Жалко,че младите трябва да плащат пенсиите на абсолютно непотребни зеленочорападжии.
83
5
 
11
 
! Отговори
Язе преди 10 години
До *** 80Продължавате да кълвете глупост след глупост. АЗЛК КУПУВА концепцията на вече остарял БМВ двигател. Технологията е съвсем различна. Говорим за чугунен БМВ блок и първият Руски алуминиев такъв със сменяеми ризи. Какво общо имат двете технологии?!?Погледнете, Сорсоиде, подробен чертеж на М10 и на 412 двигател. Аман от градски легенди!
82
33
 
12
 
! Отговори
НИКОГА ПОВЕЧЕ БКП преди 10 години
Колкото по-близо е една държава до Русия,толкова по беден и нещастен народ живее там,изключение правят финладците,те воюваха с Рускаците и сега са богат народ,Поляците мразят Руснаците и са държавата с най-голям икономически ръст в ЕС. В България е пълно с национални предатели наричащи се Русуфили,в резултат сме бедна и смотана държава.Съветвам младите да си стягат багажа и да бягат далеч от Русия иначе живота им ще е ад.
81
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 105Забележи, че човекът е НОСИЛ две години това желязо. Ние друго не можем да добавим.