Норвегия: Безумно богат пенсионен фонд

Всеки норвежец вече е милионер, но в крони
Обновена: 9 яну 2014 19:43 | 9 яну 2014 19:42, Елка Василева
77
Норвегия: Безумно богат пенсионен фонд
Снимка: архив, Reuters

Норвегия управлява най-големия в света суверенен фонд, който според оценки на централната банка на страната вече възлиза на 5,11 трилиона крони (около 611 милиарда евро), съобщи германското бизнес издание "Мениджър магацин".

При брой на населението от малко под 5,1 милиона души тази стойност означава, че на всеки норвежец се пада малко над един милион крони (120 000 евро). Подобно нещо не се е случвало никога по-рано, посочва говорител на централната банка.

Норвежкият държавен пенсионен фонд е основан през 1990 година и в момента е най-големият суверенен фонд в света.

Скандинавската страна стана седмият по големина износител на петрол в глобален мащаб, след като през 1969 г. започна добив на петрол в Северно море. Голяма част от петролните печалби се трупат във фонда, който вече притежава около 1 процент от акциите в обращение в света. В портфолиото му обаче има и много държавни облигации и недвижими имоти по цялото земно кълбо.

Приходите се трупат за "черни дни" и за бъдещите поколения. От тях правителството може да харчи само 4 процента годишно.

Експерти прогнозират, че положителното развитие на фонда ще продължи. През 2013 г. стойността му се е равнявала на 183 процента от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на Норвегия, а до 2030 г. показателят трябва да се повиши до 220 процента.

Богатството обаче има и отрицателни страни, отбелязва "Мениджър магацин". Заради него правителството се въздържа от реформи, критикуват експерти. Страната си позволява високи субсидии, които другаде биха били немислими. Фермерите например получават субсидии, за да могат да отглеждат крави в отопляеми обори в арктическите райони. Щедри са и социалните плащания.

"Всеки пети норвежец в трудоспособна възраст получава някаква форма на държавна помощ", въпреки че безработицата в страната е едва 3,3 процента, посочва икономист.

Въпреки това Норвегия е сред най-конкурентоспособните държави с 11-о място в класацията на Световния икономически форум. За тази година правителството очаква растеж от 2,1 процента, който до 2016 г. би трябвало да се ускори до 3,1 процента. В тази стойност не се включват печалбите от търговията със суровини.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
3
 
32
 
! Отговори
НОВОГОДИШНО преди 10 години
Ако БСП и ДПС ги управляват, за половин мандат фонда ще отиде на червено . . ., ха, ха, ... честито . . Ке падне яко сурвакяне . . .
46
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щях да пиша дълго но имало в този форум и умни хора, които са ме изпреварили,истината мои мили и драги е, че доходите в Норвегия са големи но пък цените и разходите там са огромни.Като сложиш работата на кантар излиза същата работа както в Бг, само че живееш в студ.
45
0
 
39
 
! Отговори
ТОЙ КАЗА преди 10 години
Държавата да трупа печалба?! Нима това е възможно?!Има нещо гнило тук, тоест липсва нещо гнило и то е "български политици"!За има няма няколко месеца ще докарат Норвегия до фалит, разбира се ако им се отдаде възможност!Вижте хората как градят бъдещето си , а ние българите..............
44
3
 
33
 
! Отговори
комунистите са лъжци преди 10 години
Истинска демокрация никъде никога никъде не е имало, и не може да има. В Древна Гърция за около 50 г. е имало чиста демокрация уж. И това е. През останалите 200 г. демокрацията е била недемократична. Това, което сега се нарича "демокрация" не е демокрация. В нито една държава няма демокрация. Народа се радва, като му се внуши, че управлява. И толкоз. Жалко за съвременните хора. Толкова лесно се лъжат. Като погалиш егото им и те са готови излъгани. Язък за това, че се мислим за толкоз образовани.
43
2
 
13
 
! Отговори
noone преди 10 години
За тези тук които си нямате идея за цените там, само да кажа, че първоначалният шок е толкова голям, че не смееш да си дадеш картата в магазина.Ако им видите цените ще разберете защо е толкова голям пенсионният им фонд. При цена от порядъка на 50 крони еднократен билет за автобус, 80 крони бъргер кинг, 50-60 крони шоколад в магазина, 15 крони дизела и бензина, а изобщо не искам да ви развалям оптимизма с цените в заведенията за хранене, вие сметнете как живеят. за справка една крона е 0.25 лв.
42
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
депресия и самоубийства има защото има липса на слънце, а то е необходимо за функциониране на организма, биология
41
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
въобще не сравнявайте северно-европейци протестанти с *** като българите, минали през православие, ислям, социализъм. и без петрол щяха да са си добре, макар на мен и пари да ми дават не отивам в полярния кръг, ако ми дадат 1 милион дол ще издаяня 1 година, ама после отивам в Южна Калифорния
40
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Социалната демокрация е най-развита, справедлива и прогресивна система за управелние. Само скандинавците са го разбрали. Истински демокрации с истинско гражданско общество. Техният социализъм е истински социализъм. А бантустанците да продължават да се възхищават на разни мутри, пожарникари, руски панелчовци и хатакисти.
39
4
 
25
 
! Отговори
Зевзек преди 10 години
Абе тези нямат ли някой комунист за мезе да се намира там и да го вкарат в играта с този голям пенсионен фонд. Такова чудо ще стане, че им е бедна фантазията. Направо им е бедна фантазията, колко може да открадне един безскрупоен *** човек облечен с власт. Заеми ще търсят после, за да свържат двата края.
38
3
 
35
 
! Отговори
BOYAN преди 10 години
С петролни ресурси забогатяват *** държави какво остава за бяла държава
37
10
 
24
 
! Отговори
Ф.С.В преди 10 години
МВФ или казано еврейската световна банка ще ги обере ) както обра Кипър заради откритите петролни находища в териториални води и много други малки държави като Бг и т/н/ Има ли събрани пари някъде - евреите не прощават - до фалит ще докарат държавите-- но пари няма да оставят !Скоро ще атакуват и Скандинавските държави - въпрос на време е да бъдат обрани парите на честните хорица събирали вноски от години !!
36
2
 
36
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 10 години
"Правителството контролира ключови области, като например жизненоважния нефтен сектор (чрез широкомащабни държавни предприятия) и енергийния сектор." Ето защо ние сме в това положение!
35
3
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Богатството на България бяха хората, но те бяха изнесени в САЩ и ЕС без пари и България стана *** колония с валутен борд.
34
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Евала, от диви викинги, които са грабили и убивали в далечни времена са се превърнали в хора на които може да завидиш за социалня модел, ама те строят демокрацията стотици години а ние от 24 и ще продължаваме да си живеем в неподредената държава поколения
33
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябват им Тиквата и Дянков и няма да имат подобни "проблеми". Ще затягат коланите а Бойко ще рита топка.
32
1
 
41
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Тия не ги гледайте.Що нефт и газ имат...
31
1
 
19
 
! Отговори
Scandinavia преди 10 години
До Анонимен 33Норвегия НЕ Е с хомогенно население (през последните 30 години). В момента имат ПО около 30к пакита, сомалийци, иракчани, над 50к поляци и много други. Осведоми се.
30
8
 
51
 
! Отговори
Scandinavia преди 10 години
За тези, които не знаят, Норвегия е силно социалистическа държава, не бих казал комунистическа, защото имат доста граждански свободи. А за тези, които не разбират проблема на свръхбогатите държави - трудно е, ако не живеят/не са живяли там. Накратко: хората стават мързеливи, искат все повече пари от държавата, до 20 годишни са ходили на всички континенти и няма за какво да се борят - животът им става скучен, депресират се и имат високи нива на самоубийства. Това е ЧАСТ от истината.
29
3
 
19
 
! Отговори
С АКЪЛ ПОНЕ ПОМАГАМ преди 10 години
МЧЕ ДА ХОДИМ В НОРВЕГИЯ , А ? АКО ДАВАТ ПОМОЩИ , ЕДНО ДРУГО А ? КАЖЕТЕ БРЕ ХОРА , ИМА ЛИ НЯКОЙ ОТ ТАМ ? КОЛКО ДАВАТ ЗА КИБИК , ПОЧИСТВАНЕ НА УЛИЦИ И ТОАЛЕТНИ ?
28
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Норвегия е социалдемократическа държава. Социалистическата партия управлява страната през по-голямата част на следвоенния период - близо 60г, също както Дания и Швеция. За това тези държави са с най-висок стандарт в света, най ниско неравенство и най високи нива на HDI.