Норвегия: Безумно богат пенсионен фонд

Всеки норвежец вече е милионер, но в крони
Обновена: 9 яну 2014 19:43 | 9 яну 2014 19:42, Елка Василева
77
Норвегия: Безумно богат пенсионен фонд
Снимка: архив, Reuters

Норвегия управлява най-големия в света суверенен фонд, който според оценки на централната банка на страната вече възлиза на 5,11 трилиона крони (около 611 милиарда евро), съобщи германското бизнес издание "Мениджър магацин".

При брой на населението от малко под 5,1 милиона души тази стойност означава, че на всеки норвежец се пада малко над един милион крони (120 000 евро). Подобно нещо не се е случвало никога по-рано, посочва говорител на централната банка.

Норвежкият държавен пенсионен фонд е основан през 1990 година и в момента е най-големият суверенен фонд в света.

Скандинавската страна стана седмият по големина износител на петрол в глобален мащаб, след като през 1969 г. започна добив на петрол в Северно море. Голяма част от петролните печалби се трупат във фонда, който вече притежава около 1 процент от акциите в обращение в света. В портфолиото му обаче има и много държавни облигации и недвижими имоти по цялото земно кълбо.

Приходите се трупат за "черни дни" и за бъдещите поколения. От тях правителството може да харчи само 4 процента годишно.

Експерти прогнозират, че положителното развитие на фонда ще продължи. През 2013 г. стойността му се е равнявала на 183 процента от годишния брутен вътрешен продукт (БВП) на Норвегия, а до 2030 г. показателят трябва да се повиши до 220 процента.

Богатството обаче има и отрицателни страни, отбелязва "Мениджър магацин". Заради него правителството се въздържа от реформи, критикуват експерти. Страната си позволява високи субсидии, които другаде биха били немислими. Фермерите например получават субсидии, за да могат да отглеждат крави в отопляеми обори в арктическите райони. Щедри са и социалните плащания.

"Всеки пети норвежец в трудоспособна възраст получава някаква форма на държавна помощ", въпреки че безработицата в страната е едва 3,3 процента, посочва икономист.

Въпреки това Норвегия е сред най-конкурентоспособните държави с 11-о място в класацията на Световния икономически форум. За тази година правителството очаква растеж от 2,1 процента, който до 2016 г. би трябвало да се ускори до 3,1 процента. В тази стойност не се включват печалбите от търговията със суровини.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
16
 
20
 
! Отговори
ПЕТКО преди 10 години
НЕ ДЯНКОВ - ДЯДО ... А ДОЛНИТЕ КОМУНИСТИ ЩЕ ПРОФУКАТ ВСИЧКО, НО НОРВЕЖЦИТЕ НЕ СА " НЕ ЖЕЛЯЗО А КОМУНИСТ ".... РАЗБРА ЛИ !!!!!.... НИКОГА НЯМА ДА РАЗБЕРЕШ
6
9
 
36
 
! Отговори
Jangle leg преди 10 години
До 2Ами нали ибрика Сидероглу сега държи цялата държава и Парламентра в малкия си джоб със "Златния си пръст". Защо не предложи Закон да изгонят чужденците и да започнвм ние да си добиваме? Нали обеща, даже в книжката дето размяташе го беше заложил като приоритет на Юруш, какво дреме ибрика? Само скандали ражда, нищо друго.
5
3
 
47
 
! Отговори
до 2 преди 10 години
Всякакви "копаят" в Норвегия, ама хората са умни освен да "копаят" развиват и технологии за "копане", а не като арабеските и руснаците всичко да ходи в група феодали
4
47
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Може да са богати, може да са конкурентноспособни, но са ***. За 2013 девалвираха кроната си спрямо еврото с 12+%.Ние може да сме бедни, но сме умни - имаме си валутен борд.
3
1
 
36
 
! Отговори
войвода преди 10 години
Викингите черпят ноухау от нашата богата и развита страна...
2
13
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами да не са прости като нас, канадци да им копаят златото и да го изнасят без никаква печалва за държаватал
1
24
 
54
 
! Отговори
дядо преди 10 години
Дянков ще ги оправи за има няма 2 години,всичко ще им профука...