Крайнодесни в предните редици на сблъсъците в Киев

"Десен сектор": Да свалим вътрешния окупационен режим чрез революция
24 яну 2014 21:28, Елка Василева
316
Крайнодесни в предните редици на сблъсъците в Киев
Снимка: Reuters

Ожесточените сблъсъци, разтърсващи Киев, насочиха вниманието към една малка крайнодясна групировка, нарекла се "Десен сектор" и останала досега в сянка. Активистите й твърдят, че са готови на всичко, за да свалят властта, пише Дмитро Горшков от Франс прес.

"Няма начин за компромис с тая шайка - или ще сме ние, или те. Ако не ги надвием, те ще ни смажат", обобщава Андрий Тарасенко от ръководството на формацията.

Вече над два месеца в центъра на проевропейските протести е окупираният от опозицията киевски площад "Независимост", място на масови, най-често мирни митинги, водени от трима политици, добре познати на украинския избирател.

Още по темата

От неделя насам обаче камерите са насочени предимно към ул. "Грушевски", минаваща на няколкостотин метра от площада, на която се намират сградите на правителството и парламента. Там се водеха бойни действия - същинска партизанска война в градски условия, взела вече пет жертви. Активистите - с каски и понякога маскирани, се изправят с тояги в ръце срещу страховитите специални сили за борба с безредици "Беркут", замерват ги с павета и коктейли "Молотов".

В предните редици на сблъсъците бе "Десният сектор", който заяви, че се бори чисто и просто за сваляне на президента Виктор Янукович.

"Ние, националистите, трябва да свалим вътрешния окупационен режим чрез революция. Друг начин няма", отсича Андрий Тарасенко пред АФП.

Формацията иска да види на власт управляващи, свободни от всякакво руско влияние, но не споделя европейските стремежи на по-голямата част от опозицията.

Всъщност движението възникна след отказа на президента да подпише споразумение с ЕС заради сближаване с Москва.

Двумесечната окупация на столичния център обаче не донесе реални резултати и то видимо се радикализира, възприемайки много по-крайни позиции от тези на лидерите на протеста.

Слабо известен само допреди няколко дни, "Десният сектор" не е в съюз с никоя опозиционна партия, дори с ултранационалистите от "Свобода", чийто водач Олег Тягнибок избра по-скоро консенсусен подход, след като бе обвинен в антисемитизъм.

Хората от групировката презират дори повече бездейните според тях други двама лидери на опозицията - шампиона по бокс Виталий Кличко и Арсений Яценюк, близък до опозиционния лидер Юлия Тимошенко, която е в затвора.

Пренебрегват и повечето искания на опозицията, например да бъдат отменени приетите преди седмица закони срещу протестите, с които почти всички форми на демонстрация стават нелегални и се забранява даже носенето на каски.

"Хората са дошли, за да свалят тази власт. Другите искания са съвсем безинтересни", заявява Андрий Тарасенко. "Друго решение няма. Имаме работа с престъпници, които отвличат хора и стрелят по тях", добавя 31-годишният младеж.

Формацията му обединява групи от футболни фенове и се организира чрез социалните мрежи. Свързана е с още едно движение - "Тризуб" ("Тризъбец", държавен символ на Украйна, б. пр.), изповядващо "традиционното за Украйна християнство и идеологията на украинския национализъм".

"Тризуб" се вдъхновява от идеите на Степан Бандера – спорна личност, основател на Украинската въстаническа армия, борил се срещу съветската власт по време на Втората световна война и през следващите години.

Украинските власти разкритикуваха присъствието на тези радикални националисти в редиците на опозицията. Говорител на вътрешното министерство заяви, че в обществените сгради в центъра на Киев, окупирани от демонстрантите, живеят най-малко 500 симпатизанти на "Десния сектор".

Андрий Тарасенко обаче приветства "невероятно растящата подкрепа" за своята групировка, която не приема никакви компромиси.

"Това е война. Янукович трябва да подаде оставка. Задължително", добавя той.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
18
 
9
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Стига с тия "платени" определения бе кухи тикви. Кой ще седне да раздава пари така това да не ви е Филиповци *** махала. Просто на хората в цяла източна европа ИМ ПИСНА ДА МИЗЕРСТВАТ... !
168
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Tarnovskata Konstituzzia i ZZARSTVO BALGARIA...
167
4
 
17
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Фактите са следните: "Петър велики", "Варяг", "Адмирал Кузнецов" и още 15 кораба са до Сирия. Фактите са ,че НЯКОЛКО ХИЛЯДИ БОЙНИ ГЛАВИ защитават ПРАВОСЛАВНАТА ВЯРА, ФАКТИТЕ показват, че няма връщане НАЗАД и ЧЕ ще има само ТРЕПАНЕ!!!!
166
0
 
3
 
! Отговори
Циника преди 10 години
269, маоимът беше безкомпромисна,радикална и дори жестока революция.Но беше нвеобходима, защото тя ликвидира стари и ретроградни институции и традиции,които държаха Китай в Третия свят.С това беше отворена вратата на социалната,икономическата и технологична модернизация на Китай,започнала с Дън Сяопин.В този смисъл Дън Сяопин не би бил възможен без Мао Цзедун!
165
0
 
2
 
! Отговори
Министър А. Иванов преди 10 години
До 267 Ами той дядо ми бе ръководител до падането на Тодор Живков на 10 ноември 1989. И като гледам никак не бе *** . А се противопостави на свалянето на Тодор Живков и Петър Младенов и Ангел Димитров го свалиха дядо ми заедно с Петър Танчев и Пандо Ванчев
164
0
 
1
 
! Отговори
Министър А. Иванов преди 10 години
До Анонимен няма как да ме ограби дядо ми А. Иванов който не е *** нито аз защото сме българо румънци и който дядо ми е давал хиляди левове на спестовна книжка още като дете. Власите не са *** а потомци на Траките. А дядо ми А. Иванов е ходил в Сирия и Ирак на официална визита като министър на земеделието и горите 1988г. И то с държавни пари на Убо както му са привилегиите. Води ме и мен в Сирия в Дамаск тогава на 6г и 11 мес. бях. И в Киев е ходил през 79г и са го посрещнали като герой.
163
3
 
1
 
! Отговори
до г-н Министъра преди 10 години
Аха сега разбрах защо си толкова куха лейка, защото дядо ти е бил министър при Тодор Живков, а той се обграждаше винаги с хора по глупави от него за да може да ги командафери. По късно се излъга та назначи малко по умни хора пък те взеха че го бутнаха през 89 година. Грешка, дори и такива големи хитреци като Т.Ж. правят съдбоносни грешки.
162
0
 
3
 
! Отговори
Циника преди 10 години
и хайде стига вече с тези 60 думи на английски.Вие да не мислите, че в Англия прелива от някакви кръстоски между Байрон и Дикенс, с които можеш да общуваш единствено в стила на древногръцките оратори.Истината е, че най-добрия начин да забравиш английския е да се заселиш в....Англия.
161
0
 
1
 
! Отговори
Циника преди 10 години
263,защо да са виновни хората, че са завършили "елитни университети", а не могат да решат тест.Да не би да са си самопреподавали в университета.Ами нали точно този пример,който даваш показва огромния дефект на системата,която уж дава достъп до образование,но напрактика бълва неподготвени хора
160
0
 
2
 
! Отговори
Циника преди 10 години
259, комунизмът е единствената доктрина,която изхожда от идеята,че образованието трябва да е обществена грижа и че всички трябва да имат равен достъп до него.Идеята,че трябва да се развиваме на принципа на естествения отбор-само най-силните да пробиват нагоре е нерационална по две причини.Първо тази идея лишава обществото от потенциала на всеки един негов член и второ - създава нарастващо напрежение между полюсите в обществото до момента,в който това общество се саморазтури в революция...
159
0
 
0
 
! Отговори
Министър А. Иванов преди 10 години
До 254 Напротив точно защото не казвам случайно това а защото дядо ми Алекси Иванов бе министър на земеделието и горите през периода от март 1986 до декември 1988г и секретар на ПП на БЗНС 1976 1989г и в като министър е член на правителството и е гласувал тия заплати ти казвам коя година се взима официално за базова 88г официално е прието това. А какво си взимал 76г 85 лв 150лв стигали са ти. 1988 г си взимал 250лв
158
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След като са на върха на технологичната верига, време да слязат по-надолу. Щото на върха духа.
157
0
 
1
 
! Отговори
ромпУЙ преди 10 години
Приемам евробежанци от западна Украйна.
156
0
 
0
 
! Отговори
Циника преди 10 години
за други професии, за които се изискват не по-малко "кански труд и усилия" е въпрос на оцеляване, за да бъдат практикувани.
155
0
 
0
 
! Отговори
Циника преди 10 години
но въпреки това тези хора живеят в бедност. Да, лесно е да се каже-учете езици,математика и т. нат. Но колко хора имат реален достъп до образование.И защо дори и в самия ЕС вече признават, че достъпът до образование намалява.900000 програмисти може и да се търсят в ЕС,но не всички могат да бъдат програмисти.И не всички трябва да бъдат програмисти.Затова споменах за конюнктурата извела няколко професии на върха на технологичната верига.
154
1
 
2
 
! Отговори
Циника преди 10 години
249,на теб просто ти липсва възпитание.Явно не си успял да схванеш един съвсем експлицитен текст,какъвто ти бях написал.Проявил си т. нар. функционална неграмотност - можеш да четеш, но не разбираш прочетеното.Аз ти написах,че островчето,което си създал с "кански труд и години" не променя общата тенденция на все по-нарастващо разделене между бедни и богати в световен мащаб."кански труд и усилия" полагат повечето хора на този свят-в някои фабрики в Дал. Изток работят в режим непосилен за теб
153
0
 
1
 
! Отговори
Влади-мир преди 10 години
А бе момче(момчета,) Украйна не е хапка за вашата уста
152
0
 
2
 
! Отговори
до 244 преди 10 години
Г-н Циника питай майка си и баща си с какви заплати са започнали да работят преди да се родиш. Аз мога да ти кажа, ако са имали висше образование 105 лв, ако са нямали 85 лв. Най-хуманното общество социализма плащаше единствено на тези от които се страхуваше , военни, милиционери, миньори и бачкатори без професии.
151
0
 
0
 
! Отговори
Министър А. Иванов преди 10 години
До 246 Напротив никъде не се взимат за базови далечната 1976 а близката 1988 когато заплата средно ниво е 250лв
150
0
 
3
 
! Отговори
Циника преди 10 години
246,говоря ти за средата на 80-те години.Не помня да е имало инфлация, тъй като основния симптом на инфлацията е намалената покупателна способност.Да, обаче парите от заплатте бяха достатъчни, за да се пазаруват всички необходими стоки. Това е