Крайнодесни в предните редици на сблъсъците в Киев

"Десен сектор": Да свалим вътрешния окупационен режим чрез революция
24 яну 2014 21:28, Елка Василева
316
Крайнодесни в предните редици на сблъсъците в Киев
Снимка: Reuters

Ожесточените сблъсъци, разтърсващи Киев, насочиха вниманието към една малка крайнодясна групировка, нарекла се "Десен сектор" и останала досега в сянка. Активистите й твърдят, че са готови на всичко, за да свалят властта, пише Дмитро Горшков от Франс прес.

"Няма начин за компромис с тая шайка - или ще сме ние, или те. Ако не ги надвием, те ще ни смажат", обобщава Андрий Тарасенко от ръководството на формацията.

Вече над два месеца в центъра на проевропейските протести е окупираният от опозицията киевски площад "Независимост", място на масови, най-често мирни митинги, водени от трима политици, добре познати на украинския избирател.

Още по темата

От неделя насам обаче камерите са насочени предимно към ул. "Грушевски", минаваща на няколкостотин метра от площада, на която се намират сградите на правителството и парламента. Там се водеха бойни действия - същинска партизанска война в градски условия, взела вече пет жертви. Активистите - с каски и понякога маскирани, се изправят с тояги в ръце срещу страховитите специални сили за борба с безредици "Беркут", замерват ги с павета и коктейли "Молотов".

В предните редици на сблъсъците бе "Десният сектор", който заяви, че се бори чисто и просто за сваляне на президента Виктор Янукович.

"Ние, националистите, трябва да свалим вътрешния окупационен режим чрез революция. Друг начин няма", отсича Андрий Тарасенко пред АФП.

Формацията иска да види на власт управляващи, свободни от всякакво руско влияние, но не споделя европейските стремежи на по-голямата част от опозицията.

Всъщност движението възникна след отказа на президента да подпише споразумение с ЕС заради сближаване с Москва.

Двумесечната окупация на столичния център обаче не донесе реални резултати и то видимо се радикализира, възприемайки много по-крайни позиции от тези на лидерите на протеста.

Слабо известен само допреди няколко дни, "Десният сектор" не е в съюз с никоя опозиционна партия, дори с ултранационалистите от "Свобода", чийто водач Олег Тягнибок избра по-скоро консенсусен подход, след като бе обвинен в антисемитизъм.

Хората от групировката презират дори повече бездейните според тях други двама лидери на опозицията - шампиона по бокс Виталий Кличко и Арсений Яценюк, близък до опозиционния лидер Юлия Тимошенко, която е в затвора.

Пренебрегват и повечето искания на опозицията, например да бъдат отменени приетите преди седмица закони срещу протестите, с които почти всички форми на демонстрация стават нелегални и се забранява даже носенето на каски.

"Хората са дошли, за да свалят тази власт. Другите искания са съвсем безинтересни", заявява Андрий Тарасенко. "Друго решение няма. Имаме работа с престъпници, които отвличат хора и стрелят по тях", добавя 31-годишният младеж.

Формацията му обединява групи от футболни фенове и се организира чрез социалните мрежи. Свързана е с още едно движение - "Тризуб" ("Тризъбец", държавен символ на Украйна, б. пр.), изповядващо "традиционното за Украйна християнство и идеологията на украинския национализъм".

"Тризуб" се вдъхновява от идеите на Степан Бандера – спорна личност, основател на Украинската въстаническа армия, борил се срещу съветската власт по време на Втората световна война и през следващите години.

Украинските власти разкритикуваха присъствието на тези радикални националисти в редиците на опозицията. Говорител на вътрешното министерство заяви, че в обществените сгради в центъра на Киев, окупирани от демонстрантите, живеят най-малко 500 симпатизанти на "Десния сектор".

Андрий Тарасенко обаче приветства "невероятно растящата подкрепа" за своята групировка, която не приема никакви компромиси.

"Това е война. Янукович трябва да подаде оставка. Задължително", добавя той.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
1
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Песничката е весела, ето част:"Скатертью, скатертью дифосген** стелетсяИ забирается в ухо, нос и глаз.Каждому, каждому в лучшее верится,Но не у каждого есть противогазМожет мы обидели кого-то зря,Сбросили 15 мегатонн.А теперь горит, и плавиться земля,Там где был когда-то Пентагон.Танки США отлично плавятсяИ зачем их выпустил заводАх, как жаль, что этот взрыв кончается,Лучше б он тянулся целый год."
128
2
 
2
 
! Отговори
Министър А. Иванов преди 10 години
До ЕU Sitizеn Не разпространявай лъжи. А и да има руски войски в Украйна супер е. Еврнмайдана ще го мачкат Беркут. Да ядат бой тия хулигани.
127
1
 
0
 
! Отговори
jan преди 10 години
Написано от 202:"очудени" "процъвтяващи" Научи най-напред българския език и правопис, и тогава прави опити за политическо осъзнаване. И второ руските богатири са *** и въшкари само за мангалоидите и *** в България, но не и за българите. ***!!!
126
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До EU citizenМухъл,кой от спец службите изнася инфо бе сливо? Човек работещ в спец службите не говори за работата си дори с жена си, а за бивши колеги е най-опашатата лъжа
125
4
 
2
 
! Отговори
Министър А. Иванов преди 10 години
До Анонимен обратно Путин е най великия гений днес както и Тодор Живков. А ти и такива като тебе трябва или хапчета да пиете или в лагер да ви карат.
124
3
 
1
 
! Отговори
до EU citizen преди 10 години
Руските ескадрони на смъртта действат в Украйна. Изтеглени са от Кавказ и пратени в Украйна. Моргите в Киев са пълни с трупове. Само вчера са изчезнали 15 души.
123
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бандитов в тюрьму, а вам победы! Удачи!
122
1
 
1
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
youtube/watch?v=rXf0SSTo5TY#t=59
121
3
 
5
 
! Отговори
Влади-Мир преди 10 години
Поздравявам всички *** с песента "медленно ракеты улетают вдаль", страхотна песничка не e изгубила актуалност от много деситилетия, има я в YOU TUBE...... уникална и весела;-))0
120
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пуснете ги да се "нашият",да влязат в Европейският съюз,който да им каже,че заводите им не стават,не са екологични,да ги затвори,хората да останат без работа,от производители да ги превърне в потребители и да им дава пари само за зелени градинки!
119
3
 
2
 
! Отговори
до 199 преди 10 години
До Анонимен ало човече вземи мерки и се лекувай докато не е станало късно защото имаш симптоми на шизофрения .ще отидеш на 4 километър ще си кажеш на чичко доктор какви идиотизми те напират той ще ти предпише лечение и ще полежиш ще се полекуваш и всичко ще е ОК.на времето един в германия го налегнала шизофренията като теб не се лекувал решил да се прави на фюрер и стигнал до кладата в един бункер през май1945.затова лекувай се по вече хапченца никакъв комп и дълбока тишина.успех в лечението
118
3
 
2
 
! Отговори
Министър А. Иванов преди 10 години
До Анонимен 199 обратно Путин е герой но такива антикомунисти и *** като тебе не стават и за изтривалки. Ще се наака евромайдана яко защото Беркут ще ви помете. Никой не е по силен от Държавна сигурност и социалистическата ни Родина. Всички антикомунисти в лагер да са.
117
6
 
4
 
! Отговори
до 197 преди 10 години
Когато руските богатири (разбирай *** и въшкари) са влезнали да освобождават България са били много очудени, че българските села и градове са процъвтяващи и българските селяни са много по богати от руските мужици, които са били продавани в Русия все още като ***. Та мужиците са се запитали, защо аджеба тези хора искат да ги освобождаваме?
116
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нервна криза у еврогейчетата. Спокойно бе, с ежедневен осъзнат физически труд на открито, ще се оправите
115
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е лесно на еврогейчетата. На стари години пак ще трябва да сменят резбата.
114
5
 
4
 
! Отговори
до 193 преди 10 години
Какво ни го пъхаш този миризливец Иван Проценко под носевете. Ние тука си ги имаме същите *** издържани от Москва, става въпрос за Волен Сидеров и той ходи да клечи постоянно пред американското посолство в София и да скандира тъпотии.
113
2
 
6
 
! Отговори
Фондация Славяни преди 10 години
До Одисей 1 Ами защо като е толкоз хубаво в ЕС той не си гледа работата ами се меси във вътрешните работи на Украйна. А защо се меси във вътрешните работи на Сирия като тя не е в Европа. Една делегация пратихме в Сирия и нея *** от ЕС . Нямаме ли право да се борим с империализма
112
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вечером 22 января несколько тысяч протестующих окружили по периметру посольство США на Украине. Организатор акции движение Киевляне за чистый город, которое уже выступало против Евромайдана.Собравшиеся держали в руках плакаты с лозунгами: Хотите демократии начните с себя!.В посольство США лидер движения Иван Проценко принес обращение с требованием не вмешиваться во внутренние дела Украины. По его мнению, в стране происходит проект цветной революции, которую финансируют сами США.
111
2
 
3
 
! Отговори
СВ НИКОЛАЕВ преди 10 години
До 184 ПУТИН ПОНЕ Е МЪЖ И МОЖЕ ДА МЕ СМЕЛИ НА КАЙМА НО ТИ МАЙ НЕ СИ ТАКЪВ.ИЗРАЗ НА КОМПЛЕКСАРЩИНА И ЛИПСА НА ТОПКИ Е ДА ПЛЮЕШ ПО РУСКИ ХОРА ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА ДА СИ СВОБОДЕН А НЕ РОБ.НО В БЪЛГАРИЯ НАПОСЛЕДЪК ИМА МНОГО КИРЯК СТЕФЧОВЦИ .ДАНО ЗНАЕШ КОЙ Е ТОЙ.ДАНО НЯКОГА СИ НАМЕРИШ ТОПКИТЕ И ДАНО ЗНАЕШ ЗАКАКВО СЕ ИЗПОЛЗВАТ
110
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бонго ти дали си мислиш, че да си гербераст те прави много умен и можеш да правиш стратегически прогнози? Защо сте в опозиция тогава, бе ***?Година преди изборите пишех, че ще паднете с малко, но завинаги! Това за Русия ще стане така, по същия начин. Все едно ти казвам утре, кой кон ще победи, а ти залагаш всичко на тото 2, същата работа!