"Швейцарците казват на европейците: Вън!"

ЕК ще обсъди последиците от референдума в Швейцария
Обновена: 10 фев 2014 14:40 | 10 фев 2014 07:31, Елка Василева
101
"Швейцарците казват на европейците: Вън!"
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия изрази съжаление от резултата на референдума в Швейцария, на който избирателите се произнесоха за въвеждане на квоти за имиграцията, предаде Франс прес.

 "Европейската комисия съжалява, че инициативата за въвеждане на квоти за имиграцията бе одобрена с това гласуване. Това е в разрез с принципа на свободно движение на хора между Европейския съюз и Швейцария. Европейската комисия ще разгледа последиците от тази инициатива върху цялостните отношения между Европейския съюз и Швейцария", се казва в декларация на комисията, цитирана от АФП.

След оповестяването на резултатите от референдума министърът на външните работи Дидие Буркхалтер, който сега е и президент на Конфедерация Швейцария заяви: "Споразумението с ЕС за свободно движение на хора е поставено под въпрос". Наред с това могат да бъдат поставени под въпрос и много други договори между Швейцария и ЕС в земеделието, транспорта  или научните изследвания, отбелязва АФП.

Още по темата

Европейският печат се пита за последиците от успеха на произведения вчера референдум в Швейцария за ограничаване на масовата имиграция и предоговаряне на споразумението с Европейския съюз за свободно движение и по-конкретно за отношенията между Конфедерацията и ЕС, предаде Франс прес.

Френският делови ежедневник "Еко" пише за "резултат с трудни за прогнозиране икономически последици". "Швейцарците ще затворят границите", отбелязва левият френски вестник "Либерасион". На страниците на изданието френският политолог Жан-Ив Камю обяснява резултата на първо място с "икономическия егоизъм".

Консервативният германски вестник "Ди Велт" пише, че Швейцария ще трябва да преразгледа близките си отношения с ЕС. Няма как нещата да продължат както досега, предупреждава изданието и подчертава, че дясната популистка Швейцарска народна партия (ШНП), която инициира референдума, "ще научи колко е трудно да се отделят положителните аспекти от двустранните договори с Брюксел от нежеланите аспекти".

Друг германски вестник, левоцентристкият "Берлинер цайтунг",проявява по-голямо разбиране към резултата от референдума:  "Онези (германци), които се подиграват на страха (на швейцарците) от чужденците, би трябвало най-малкото да помислят над факта, че в Швейцария делът на чужденците, който възлиза на 23 процента от цялото население, е близо три пъти по-висок от този в Германия."

 "Швейцарците (казват) на европейците: Вън!", гласи провокативното заглавие на белгийския френскоезичен ежедневник "Соар". Изданието отбелязва, че двустранните споразумения между Швейцария и ЕС са били "изпратени на гилотината" с разлика от само 19 516 гласа при общо 3 милиона избиратели (резултатите са много близки, като швейцарците одобриха ограничаването на имиграцията с нищожно мнозинство от 50,3 процента).

 "Този резултат ще принуди Европейския съюз да преосмисли близките си отношения с Швейцария и да сложи край на свободното движение на хората, което е в сила от 2002 г.", коментира испанският левоцентристки вестник "Паис". Той прогнозира сериозна политическа криза между ЕС и Конфедерацията. Според "Паис" това е най-лошият възможен резултат за  повечето швейцарски политици и компании. В по-общ план изходът от референдума отразява надигането на популистки и ксенофобски  настроения в цяла Европа три месеца преди изборите за Европейски парламент, коментира изданието.

Печатът във френскоезична Швейцария е "повален" от "шамара" на успеха на произведения вчера в страната референдум за ограничаване на масовата имиграция и предоговаряне на споразумението с ЕС за свободно движение, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вестник "Тан" предупреждава, че предстоящото отпращане на  контингентите от европейски работници е "исторически поврат в  европейската политика на Швейцария, който ще има непредвидими  последици". Излизащият в Женева ежедневник обръща внимание на  рязкото разделение по въпроса между, от една страна, градовете, които са се обявили против ограничаването на имиграцията, и селата, които са подкрепили мярката, и между френско- и германоезична Швейцария, които съответно са гласували със "за" и "против", от друга. "За пореден път регионите, които са най-слабо засегнати от имиграцията и свободното движение на хората, изразиха най-ясно своята воля да ги обуздаят", отбелязва"Тан" и изразява съжаление, че нито един представител на  властите не е пожелал да помисли задълбочено за причините за тази нова пропаст между езиковите области, от една страна, и между градовете и селата, от друга.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Банката за международни разплащания (БМР) В град БАЗЕЛ-ШВЕЙЦАРИЯ (на английски: Bank for International Settlements (BIS)) е международна организация на централните банки, което иска да каже че е един вид банка на всички централни банки. Болят ги Патките Швейцарците за това как ще ги смъмрат.
76
1
 
2
 
! Отговори
до тапанар 66 преди 10 години
да не си от ДНЕС БГ защото гледам триеш коментарите които са правилни а на тяхно мисто слагаш твоите
75
0
 
1
 
! Отговори
коци преди 10 години
МЪЖКИ МАМЧЕТА !
74
0
 
1
 
! Отговори
men do 73 преди 10 години
леб у повече. това че работят много не значи че работят бързо или произвеждат много. а многото кинти които се печелят там ти позволяват да си купиш нов лаптоп и телефон всеки месец но не позволяват да си купиш къща или земя.
73
3
 
3
 
! Отговори
men do 73 преди 10 години
индустриите които процъфтяват в швейцария дължат разцвета си на евтиния капитал който е на разположение там. ако не бяха мафиотските банки като ю би ес и креди суис швейцарците щяха да са доста по зле от колкото са в момента. а гугъл са в швейцария по същата причина по която филип морис произвеждат всичкото малборо за европа близо до женева: големите компании и техните мениджъри не плащат почти никакви данъци. обикновения швейцарец не е нито по умен нито по предприемчив от средностатистическия европец, просто евреите са си избрали държавата им да си въртят далаверките и им метат по некой къшей
72
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕС и САЩ да демократизират Швейцария. Не може да нарушават правата на чалмалиите така несправедливо! А могат да поемат поне 200 хил. бежанци от Сирия и Африка!
71
8
 
6
 
! Отговори
член на ЕС преди 10 години
Мисля.че ЕС трябва да покаже червен картон на Швейцария.
70
0
 
7
 
! Отговори
Калин преди 10 години
Интересна е и друга извадка от гласуването. За ограничаването са гласували предимно слески регони, където нямат проблем с миграцията. Градските региони, където уж има проблем е ясно против ограничаване на миграционните свободи.
69
2
 
5
 
! Отговори
Калин преди 10 години
Споразуменито за свободно предвижване м/у Швейцария и ЕС е едно от общо 7, подписани през 1999. Според правилото на "Гилотината" в този пакет, ако едно от споразуменията стане невалидно, целият пакет се смята за невалиден. Сега трябва да се предоговарят теми като Селскостопанство, Финанси, Технелогии. Напрактика швейцарците си отрязаха свободния достъп до пазара на ЕС.
68
4
 
8
 
! Отговори
dp преди 10 години
Само бавноразвиващи се ли останаха да постват под новините или от съветски агитаторине може да се чуе нормален глас не знам но е едно от двете или и двете.Кой не бил видял файда от ЕС, само загуби, кой други бръмбари някакви.Достъпът до тоя огромен пазар (пъти по-голям от лелеяният му мизерен съветски такъв)и свободното движение из цяла Европа са нищо, така де.Загуби имал - какво си имал освен мизерията, че да го загубиш бе, аман от нагли гласовити загубеняци.
67
5
 
9
 
! Отговори
До Татко Барба преди 10 години
Всъщност страни като Швейцария и Исландия правят показно: колко е лесно да ги катурнеш глобалистите! Те демонстрират пред света тайната която троцкистите крият от масите с всички сили: *** могат да бъдат изметени лесно, с един замах, АКО хората ги фиксират и се мотивират... ама не с крясъци и екшън който мъти водата и често се режисира от самия "елит", а умно - с натиск за определени закони, с референдуми, ... с програма като тази на АТАКА. Затова Сидеров е най-лошият и е без имунитет.
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ти пък къде ще бягаш бе *** някой заритал за тебе.
65
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Огромно браво на швейцарците!! Падат тухли от срутената тараба на "единна" Европа, единна само за капиталите и мултинационалните фирми! Скоро ще излязат и Англия, Норвегия, Швеция, Исландия, дай Боже и на нас да ни дойде акъла в главите!
64
8
 
8
 
! Отговори
Татко Барба преди 10 години
РЕФЕРЕНДУМИТЕ НЕ СА ЗА ХОРА С ПИЛЕШКИ МОЗЪЦИ! Защото лесно могат да причинят щети на икономиката от невежество и простотия а трябва отговорно гласуване със ясна цел и мисъл и обществото трябва да е високоразвито и висококултурно
63
6
 
13
 
! Отговори
Татко Барба преди 10 години
ФЕД и Новия Световен Ред няма да търпят малка и независима Швейцария да им разваля рахата.Ще я прээбат и ония ще клекнат набързо. И масонските пергели ще я разчертаят да я поделят съседните държави и със масонския чук ще бъде разбита на парчета.За назидание пред останалите.Не се гъбакайте с илюмитатите масони и върховната кралица на света Елизабет втора която гледа като на мравки народа с *** мозъци. Тези тайни общества се кланят пред звездата Сириус рогатия бог още от зората на човечеството
62
9
 
6
 
! Отговори
Татко Барба преди 10 години
Световният ред е на път да ги отреже швейцарците от референдумите. Това е много удобен предтекст да махнат референдумите,защото след гласуването ще разиграят сценарии-криза финансова,демографска и още други за пред овчите мозъци-Ето видите ли че не разбирате от референдуми и си затрихте страната си и ще ги принудят да махнат народното гласуване и ще ги направят така че само властимащи и експерти да гласуват,уж много са разбирачи и те ти новото световно робство,всичко е добре обмислено предварите
61
4
 
16
 
! Отговори
до тапанар 61 преди 10 години
имигранти от Африка и Азия заливат Европа те попадат по нелигални патища в Италия и Испания,Гарция от там след 5 години те получават националности с подкрепата на ционстки организации които пишат законите по правата на човека v EU I USA след това те се изтеглят на запад в франция,германия,швеицария,норвегия,шведция,uk,ХОЛАНДИЯ,БЕЛГИЯ,дания на хората им писна да се строят джамии,и постоянно да слушат кривонаписаните права на човека БРАВО НА ШВЕИЦАРЦИТЕ
60
3
 
17
 
! Отговори
СС преди 10 години
Швейцария са истински пичове от край време.Никой не може да им наложи с кой ще търгуват,кой ще приемат и кой не. А какво се случва със страни които само се оглеждат на кой ще се надупят Вие знаете.Справка България.
59
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Икономическите двигатели на Швейцария са туризъм, фармацевтика, разбира се микромеханика и прецизна техника, освен това Швейцария е третия по големина дейта център в света след САЩ и Китай. Не случайно втория по големина изследователски институт на Google е именно там а не в Бангладеш или Индия на пример
58
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днес бог, ***! Кога ще стените вашия безценен Правец? До кога ще ограничавате хората? Дори в замунда няма такова ограничение. Явно вие сте по-зле и от маймуни.