1,5 млрд. евро е бюджетният излишък на Гърция за 2013 г.

Очаква се икономиката на страната да излезе от рецесия
16 фев 2014 19:30, Елена Кирилова
10
1,5 млрд. евро е бюджетният излишък на Гърция за 2013 г.
Снимка: архив Ройтерс

Гърция е постигнала бюджетен излишък от 1,5 млрд. евро за 2013 г., заяви премиерът на страната Андонис Самарас, подчертавайки, че резултатът е три пъти по-голям от предварителните очаквания.

Постигането на милиард и половина излишък, без да се отчитат разходите по дълга, трябваше да бъде изпълнено през 2014 г., но страната успя да го реализира година по-рано.

Това е първият път за последните над 10 години, в който Гърция записва първичен излишък. Благодарение на данните Атина получава силен коз в ръцете си в преговорите с международните кредитори.

Брюксел обаче гледа скептично да всичко това, тъй като данните трябва да бъдат потвърдени през април от Евростат. На срещата на еврогрупата през ноември беше решено, че ако Гърция запише първичен излишък, тя може да получи още помощ за редуциране на огромния дълг, който има.

Гръцката икономика ще излезе от шестгодишната рецесия по-късно през 2014 г., сочат прогнозите. Във втората половина на годината се очаква и първата за страната от 2010 г. насам продажба на средносрочен дълг. Гърция се надява, че от петгодишни облигации ще може да получи между 1,5 и 2 млрд. евро.

Освен това през май в страната ще се проведат местни избори. Силни резултати на евроскептичната лява партия Сириза обаче биха разклатили и без това крехкото правителство.

Централната банка на Гърция предупреди, че, ако по време на вота има скандали, те могат само да навредят на икономическото възстановяване.  

Повече за гръцката икономика научете от видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Арети преди 10 години
Съпротивата срещу манипулацията е нещо много повече от простото эапаметяване на няколко техники эа отстояване на поэицийте и поемането на някой и друг риск!!!! Когато определени хора имам предвид лидерите на ЕС, се съюэат, эа да манипулират и контролират поведението на колониэираните членки на ЕС, тогава говорим че нещата са иэвън всякакъв КОНТРОЛ!!! Интересно, къде ли отидоха толкова милиарди???:-(((!!!
8
1
 
2
 
! Отговори
ДО 3% ДЕФИЦИТ преди 10 години
Толкова ни плашиха с Гърция, а какво стана? Хората си харчиха и харчат европейски прари и са в пъти по добре от нас, пък и почват да се възтановяват за разлика от нас- Бюджетни първенци
7
0
 
8
 
! Отговори
ONASSIS преди 10 години
Юруш на маслините!
6
4
 
3
 
! Отговори
bg преди 10 години
samara e isvesten s tova, 4e kogato kaje nechto dnes,utre stava to4no obratnoto.lajliv kopeldak.a kolkoto do tova,4e ste hilqdi godini napred e prosto smechno.negramotni,tjpi i ne4istopljtni ste .sachto ne se kjpite be hora
5
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Еллада=Гърция е първата европейска цивилизация,всички останали европейски народи и държави винаги са се равнявали и строявали по гръцките правила по държавност,стратегия,култура,градостроене,корабоплаване,стремят се да я догонят,но разликата е няколко хиляди години....
4
3
 
17
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 10 години
Самарас сам не си вярва, на това, което бръщолеви. До края на годината Гърция ще поиска от ЕО нови 11 милиарда помощ. Още 30 милиарда данъци от 2012 не са си събрали, гръцката икономика е на дъното, безработицата е катастрофална. Само недейте да вярвате на хитър грък, братя и сестри!
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гърция никога не умира Само за малко си почива И пак напреде върви !(стих от Гръцкият химн)
2
2
 
10
 
! Отговори
БРАВО АКО НЕ Е МАНГЯ преди 10 години
Щом се махнат законните грабители,нещата се оправят
1
8
 
13
 
! Отговори
ot USA преди 10 години
глупости,не само,че нямат никакъв излишък,ами дефицита им за 2014 е изчислен от троикаTa на 6 милиарда.този излишък е някаква смехотворна гимнастика на хартия на гърците,поредната им шашмалогия,опровергана от евростат и троиката.как може да имаш излишък,преди да си си платил държавните разходи?дет се вика,гръцка стъкмистика за повдигане духа на матряла