Спецслужбите са шпионирали читателите на "Уикилийкс"

Асандж иска специален прокурор срещу действията на АНС
19 фев 2014 07:32, Александър Попов
3
Спецслужбите са шпионирали читателите на "Уикилийкс"
Снимка: Reuters

Спецслужбите на САЩ и Великобритания са шпионирали както сътрудниците на скандалния сайт "Уикилийкс", така и неговите редови читатели, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

За това свидетелстват нови документи на бившия сътрудник на американските спецслужби Едуард Сноудън, представени от интернет портала "Интерсепт".
 
Според новоизнесените документи Агенцията за национална сигурност на САЩ през 2010 г. е включила основателя на
"Уикилийкс" Джулиан Асандж в списъка на лицата, подлежащи на следене и преследване заради серията му публикации за войната в Афганистан. ИТАР-ТАСС припомня, че в този списък влизат и заподозрените членове на терористичната мрежа Ал Кайда.

АНС също е настоявала "Уикилийкс" да бъде признат за вреден сайт, за да получи разширени пълномощия за действия срещу неговите сътрудници. Трети документ, датиран от 2012 г., сочи, че британският партньор на АНС - Щабът за правителствена връзка, също е шпионирал "Уикилийкс" и неговите читатели, съобщава порталът.

Научавайки тези нови данни, Джулиан Асандж, който получи политическо убежище и се укрива в еквадорското посолство в Лондон, призова да бъде назначен специален прокурор за разследване на действията на спецслужбите.

"Уикилийкс" остро осъжда безразсъдното и незаконно поведение на АНС. Ние призоваваме администрацията на президента Барак Обама да назначи специален прокурор за разследване на криминалната дейност на АНС по отношение на медиите, включително "Уикилийкс" и неговите сътрудници и партньори", заяви Асандж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
3
 
! Отговори
Антиглобалист преди 10 години
Джулиан Асандж е герой, жалко, че няма повече хора като него.
2
5
 
1
 
! Отговори
Вик преди 10 години
хе,хе,хе...този още ли е жив и ни занимава с глупостите си. Естествено като точиш информация на такова ниво, някой ЩЕ трябва да го гръмне.
1
2
 
1
 
! Отговори
Бо преди 10 години
Ще го гръмнат като Кенеди най-накрая.