Центърът на кримската столица Симферопол е затворен

Очаква се митинг, Русия е притеснена от развитието на събитията
1 мар 2014 14:14, Петя Славова
136
Центърът на кримската столица Симферопол е затворен
Снимка: БТА

Централните улици в столицата на Автономна република Крим (АКР) Симферопол около сградата на Върховната рада на републиката са затворени, предаде ИТАР-ТАСС. По обед там ще се състои митинг на жители на града.

Десетки въоръжени мъже в униформи без опознавателни знаци партулират в центъра на Симферопол и са заели позиции около местния парламент, съобщи Франс прес. Две картечници са инсталирани край сградата на парламента. ИТАР-ТАСС информира, че пред министерството на вътрешните работи има жива верига от доброволци и армейски ветерани с прикрепени към дрехите им лентички от руски военни отличия и лентички с руския флаг, пише БТА.

На територията на Крим е имало безредици с използване на огнестрелно оръжие, цитира ИТАР-ТАСС официално изявление на избрания вчера нов премиер на автономната република Сергей Аксьонов. В изявлението се пояснява, че неспособността на силовите структури да овладеят ситуацията е станала причина вчера той да ги поеме под свой личен контрол.

Още по темата

Властите в Крим не са разпуснали специалното подразделение на украинската милиция "Беркут" на територията на автономната република, допълва ИТАР-ТАСС, цитирайки депутат от кримския парламент. Според депутата специалната милиция е вече на подчинение на кримското правителство.

Летището на Крим остава затворено, макар че според транспортния министър на Русия Валерий Окулов няма официални уведомления за затваряне на въздушното пространство на полуострова. Намиращите се в Крим чужденци масово се изнасят с автомобили към Одеса, където летището работи.

В Киев днес бяха уволнени началникът на главното управление на министерството на вътрешните работи на Украйна Валерий Радченко и началниците на управленията в Севастопол, Луганска, Сумска, Житомирска, Черниговска, Запорожска, Хмелницка и Виницкаобласт, съобщи ИТАР-ТАСС. Разглежда се предложението за уволнение на двамата заместник-министри на вътрешните работи.

Междувременно стана ясно, че Русия е извънредно обезпокоена от развитието на събитията в Крим, където през нощта неизвестни въоръжени лица са опитали да превземат сградата на вътрешното министерство, се казва в съобщение на уебсайта на руското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Според съобщението, въоръжените лица са били изпратени от украинската столица Киев. Руското дипломатическо ведомство съобщава за пострадали при нападението и определя инцидента като провокация. "Призоваваме тези, които дават подобни заповеди в Киев, към сдържаност. Считаме за крайно безотговорно по-нататъшното нагнетяване на и без това напрегнатата обстановка в Крим", се казва в съобщението.

Както Dnes.bg писа, по-рано днес новият премиер на Крим Сергей Аксьонов се обърна към руския президент Владимир Путин с молба за съдействие в осигуряването на мир и спокойствие на територията на автономната република, в която голяма част от населението е проруски настроена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: митингУкрайнаКрим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
supernova® преди 10 години
До Анонимен 94"...Путин плаща с газ и нефт..."*******Ами ако вземе да стане, както писа днес един анализатор - "Чую придется нам нефть и газ самим себе продавать..."
87
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Bulgatani-виж се на ютьюб: Уроки Русского за Грузия 08.08.2008
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Майданските десносектористи си забиха голям кол в задниците!
85
0
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 10 години
До Анонимен 106а защо не са изтрили тебе като си такъв говорител на свободата?
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 99Напълно си прав!Но ако някой се опита да напише истината го изтриват!Да живее свободата на словото и демокрацията в БГ
83
0
 
0
 
! Отговори
supernova® преди 10 години
А как правильно сказать - Симферополь или Севастополь?
82
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 73 Още малко и западняците са виновни за нашите последни 23 години ! С какво са виновни - че не забраниха на комунистите да внасят ограбените народни и държавни пари в техните банки ли !!?! Или с това, че не ни забраниха да преизбираме пак същите бандити от ДС ??!
81
4
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 10 години
Аз не знам руснаците в Украйна да са застрашени от нещо, освен от намаляване на икономическото и политическо влияние на Русия. Така че, всяка военна намеса от руска страна би била чист империализъм ! Това,че Путин е решил да защитава престъпника Янукович, осъждан за членство в бандитска организация и за побой, и стрелял срещу украинския народ, е негова лична грешка, за която 100% някога ще си плати, но тия, които застават на негова страна, се водят единствено от безпринципен руски национализъм !
80
4
 
4
 
! Отговори
Румбо преди 10 години
Да ги опаткват по-бързо,че заради майданяшките простотии газът може да спре,а хората какво са виновни,че Кличко и компания искат да станат милиардери с американска помощ!
79
2
 
2
 
! Отговори
Bulgatani преди 10 години
Finita la comedia! Браво, Русия! Бандерски цирк е звърши! Руския парламент даде съгласие за влизането на руски войски в Украйна. Бандеривци, чуете ли, москали идуть, геть з Украйни, бо гирше буде!
78
1
 
6
 
! Отговори
айхасйхйхсйхс преди 10 години
ах като ми напишат проруски настроено майка ви корумпирана западноевропейска ,пише се по голямата част от населението са руснаци 59 %и българи 25%- украинци там няма проруски настроени няма ,те са си част от руската общност !!!
77
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В България нещата продължават да се отразяват еднострнно от гереберастката преса, нищо че ни проглушиха ушите, че Пеевски бил медийният монопол. Показват се само фашистите и нацистите от Майдана, а се налага пълно информационно затъмнение на случващото се в Източна Украйна, където в градове като Харков и Донецк вече по улиците са излязли над 100 хил души и късат украинските знамена и издигат руски.
76
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чудя се защо ли този сайт се нарича "днес", а не "сегодня".
75
5
 
25
 
! Отговори
Обективен преди 10 години
Когато САЩ напада в името на "Демокрацията" е "Борба с тероризма", когато в Украйна превземат власта с преврат е "Освобождение", а когато Русия си защитава сънародниците е "Инвазия" ?!
74
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Западът може да му покаже само новите си кюлоти. Нали са заедно в бизнеса - Путин плаща с газ и нефт, а запада се отплаща с к***в***ли и други изпълнения. Западът даже ще си трае - без Украйна ще им намалее газта от такса пренос през чужда територия. най-много ако украинците дадат зор на Путин, Меркел да му удари едно рамо.
73
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Политика на САЩ е българският народ да изчезне. Няма българи и сърби, няма излаз на Русия на средиземноморието. САЩ унищожава славяните, САЩ е приемник на Хитлеристка Германия. БОГ ще накаже дебелаците САЩ за страданието и бедността на хората от Източна Европа.
72
0
 
12
 
! Отговори
До 89 преди 10 години
До т.н. Октомврийска революция не имало и Украйна. Нещо повече, Пусия е родена на територията на днешна Украйна.
71
3
 
16
 
! Отговори
do 76 преди 10 години
До Анонимен: А на лицемерните демократи от западна европа и сещ благодарни ли трябва да бъдем за гребежа през последните 24 години?
70
2
 
20
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
Русия да взима половин Украйна и да се свършва. Що да има жертви и утрепани? Другата половина да идват да са ни роби в ЕС, щото трябва да има някой по-зле и от нас, българите.
69
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия е обградена от врагове, тя няма право на грешки. Русия трябва да защити 20 -милиона руснаци в Украйна. Не сравнявайте Русия и СССР, комунизмът е внесен в Русия за да я унищожи, комунизмът е финансиран от Англия, Германия и САЩ. Русия го е преживяла, но през първата половина на 20 век даде 70 - 80 милиона жертви. СЛАВА НА РУСИЯ !!! Украинците са нещо като македонците - продажници на род и родина, едните на сърбите, а другите на поляците!