Центърът на кримската столица Симферопол е затворен

Очаква се митинг, Русия е притеснена от развитието на събитията
1 мар 2014 14:14, Петя Славова
136
Центърът на кримската столица Симферопол е затворен
Снимка: БТА

Централните улици в столицата на Автономна република Крим (АКР) Симферопол около сградата на Върховната рада на републиката са затворени, предаде ИТАР-ТАСС. По обед там ще се състои митинг на жители на града.

Десетки въоръжени мъже в униформи без опознавателни знаци партулират в центъра на Симферопол и са заели позиции около местния парламент, съобщи Франс прес. Две картечници са инсталирани край сградата на парламента. ИТАР-ТАСС информира, че пред министерството на вътрешните работи има жива верига от доброволци и армейски ветерани с прикрепени към дрехите им лентички от руски военни отличия и лентички с руския флаг, пише БТА.

На територията на Крим е имало безредици с използване на огнестрелно оръжие, цитира ИТАР-ТАСС официално изявление на избрания вчера нов премиер на автономната република Сергей Аксьонов. В изявлението се пояснява, че неспособността на силовите структури да овладеят ситуацията е станала причина вчера той да ги поеме под свой личен контрол.

Още по темата

Властите в Крим не са разпуснали специалното подразделение на украинската милиция "Беркут" на територията на автономната република, допълва ИТАР-ТАСС, цитирайки депутат от кримския парламент. Според депутата специалната милиция е вече на подчинение на кримското правителство.

Летището на Крим остава затворено, макар че според транспортния министър на Русия Валерий Окулов няма официални уведомления за затваряне на въздушното пространство на полуострова. Намиращите се в Крим чужденци масово се изнасят с автомобили към Одеса, където летището работи.

В Киев днес бяха уволнени началникът на главното управление на министерството на вътрешните работи на Украйна Валерий Радченко и началниците на управленията в Севастопол, Луганска, Сумска, Житомирска, Черниговска, Запорожска, Хмелницка и Виницкаобласт, съобщи ИТАР-ТАСС. Разглежда се предложението за уволнение на двамата заместник-министри на вътрешните работи.

Междувременно стана ясно, че Русия е извънредно обезпокоена от развитието на събитията в Крим, където през нощта неизвестни въоръжени лица са опитали да превземат сградата на вътрешното министерство, се казва в съобщение на уебсайта на руското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Според съобщението, въоръжените лица са били изпратени от украинската столица Киев. Руското дипломатическо ведомство съобщава за пострадали при нападението и определя инцидента като провокация. "Призоваваме тези, които дават подобни заповеди в Киев, към сдържаност. Считаме за крайно безотговорно по-нататъшното нагнетяване на и без това напрегнатата обстановка в Крим", се казва в съобщението.

Както Dnes.bg писа, по-рано днес новият премиер на Крим Сергей Аксьонов се обърна към руския президент Владимир Путин с молба за съдействие в осигуряването на мир и спокойствие на територията на автономната република, в която голяма част от населението е проруски настроена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: митингУкрайнаКрим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руснаците разиграват Босненския сценарии на Милошевич, в случая обаче не съзнават че това което правят в Крим ще се върне при тях в десетократно по-голям мащаб
7
26
 
6
 
! Отговори
СЛАВА УКРАЇНІ ! преди 10 години
Бог да помага на Украйна в битката с болшевишкото Зло от Мордор!
6
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Започва третата световна война...
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Целта на Германия е да раздели Украйна. Западната част отива при капиталистите в Берлин а източната при комунистите в Москва. Страхотен план, само да видим дали чичо Сам ще бъде от възторг от тоя аншлус. Немците и руснаците ги бива в тия неща, не им е за първи път.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как да искаш да си част от тази страна ))) Това видео е от познат от Киев, на когото му е писнало от докараните автобуси със западни селяни. Истината е, че самите Киевляне спряха да ходят на Майдана още пред Декември месец и протеста им далеч не беше про-ЕС, а просто про по-добър живот... При нас нямаше ли аналогичен протест миналото лято? А също новите власти имат много демократични методи да те изселят от собствения ти апартамент и да те оставят на улицата, а саморазправата е новата милиция халал и страната. Негов цитат : " "Бандэра придэ - порядок навидэ..." "Бандэра пр
3
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бог да закриля Русия!
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По данни от прогресивната преса МВФ е поискал от Украйна 35 млрд долара за укрепване на икономиката в световен мащаб. Крим решил да не участва в това. щото няма пари. Прогресивната преса е в траур.
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако опитният модел сработи с Крим същото ще се случи и с други части на Украйна. Накрая за ЕС ще останат западните райони с милиони потенциални емигранти.