Парламентът на Русия разреши на Путин да прати армията в Украйна

Съветът за сигурност на ООН се събира тази вечер извънредно при закрити врата
Обновена: 2 мар 2014 08:32 | 1 мар 2014 17:50,
777
Парламентът на Русия разреши на Путин да прати армията в Украйна

Съветът на Федерацията даде съгласие на руския президент Владимир Путин за използване на Въоръжените сили на Руската федерация на територията на Украйна до нормализиране на обстановката там, предаде ИТАР-ТАСС.

Искането си Путин аргументира стъпката с необходимостта да се защитят руските граждани и персонала в руската военна база в украинския стратегически район Крим.

На официалния сайт на Върховната рада на Украйна се появи съобщение за състоял се днес телефонен разговор на и.д. президента на Украйна Олександър Турчинов с държавния секретар на САЩ Джон Кери, предаде ИТАР-ТАСС. "Ние оценяваме такова поведение (на Русия) като пряка агресия по отношение на суверенитета на Украйна", заявил Турчинов по време на разговора.

Съветът за сигурност на ООН в 21 чaса българско време ще се събере на извънредно заседание при закрити врата за Украйна, съобщи още ИТАР-ТАСС.

Руският президент Владимир Путин ще вземе решение за изпращане на руски контингент в Украйна и за отзоваване на посланика на Русия от САЩ, изхождайки от развитието на ситуацията, засега такива решения няма, коментира прессекретарят на държавния глава Дмитрий Песков, цитиран от Интерфакс. "Разбира се, той ще взима тези решения с оглед на това как ще се развива ситуацията. Искам да се надявам, че ситуацията няма да се развива по този сценарий, по който се развива сега, сиреч по пътя на нагнетяване на обстановката и по пътя на създаване на заплаха за руснаците на полуостров Крим", каза Песков в ефира на телеканал "Россия 24".

Още по темата
Песков подчерта, че държавният глава е получил "целия арсенал от средства, необходими за уреждане на тази ситуация, и по отношение на задействане на войски, и по отношение на взимане на решение относно шефа на руската дипломатическа мисия в САЩ. Същевременно трябва да се подчертае, че засега нито първото, нито второто решение президентът не е взел. Такива решения няма", каза Песков.

Русия трябва да уважава суверенитета, териториалната цялост и границите на Украйна, включително по отношение на придвижването на руски сили в Украйна, заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, цитиран от Ройтерс. "Спешна нужда от деескалация в Крим. Съюзниците от НАТО продължават да се координират тясно", написа той в Туитър.

Върховният външнополитически представител на ЕС Катрин Аштън пък призова Русия  да не изпраща такива войски, а да изразява мненията си чрез мирни средства.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че няма никакво оправдание за военна интервенция в Украйна, след като руският парламент разреши разполагането на войски в страната, предаде Франс прес. "Не може да има никакво оправдание за външна военна намеса в Украйна. Заявих това на руския президент Владимир Путин, с когото разговарях вчера", подчерта Камерън.

Предложението на президента на Руската федерация за използване на Въоръжените сили на Руската федерация на територията на Украйна е своевременна стъпка, заяви по-рано пред журналисти председателят на комитета на Държавната дума по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и връзките със съотечествениците Леонид Слуцки, предаде ИТАР-ТАСС.

"Ставаме свидетели и участници в цивилизационна схватка - "за" или "против" установяването на планетата на еднополярен световен ред. Русия винаги е била против това, но днес Западът се опитва с всякакви методи на откъсне Украйна от руския свят, от Русия, от интеграционните процеси на постсъветското пространство", каза Слуцки. Той подчерта, че това, което сега се случва в Украйна, е "антиконституционен преврат, който застрашава сигурността и живота на нашите съотечественици, спазването на техните основни права и свободи".

"Не можем да оставаме безучастни към това. Трябва да осигурим сигурността преди всичко на територията на Крим, като този регион, който се явява база на съпротивата срещу преврата и въоръженото завземане на властта в Киев", добави той.

Според него Русия може и има да право да въведе ограничен контингент на въоръжените си сили в Крим "с цел запазването на Черноморския флот и живота на нашите съотечественици в Крим и за противостояние на възможни въоръжени провокации от страна на сегашния антиконституционен режим в Киев".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


777
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
481
13
 
6
 
! Отговори
ВЛУДИМИР ЛИЛИПУТКИН преди 10 години
ТАКА ЗАПОЧНА И ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА С ОКУПАЦИЯ НА ПОЛША ОТ ЧЕРВЕНИТЕ РУСКИ ФАШИСТИ
480
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сталин си беше пич та дрънка. САЩ пуснаха ядрени бомби срещу мирно население на неядрена капитулирала държава.
479
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мъж с бръсната глава се е приближил до кабинета на Николай Бареков и е открил огън. За щастие изстрелите са били във въздуха.Все още не е ясно дали оръжието, с което е стреляно е газово или бойно. ЯВНО АКЦИЯ ЧИСТИ РЪЦЕ НЕ СЕ ПРИЕМА ОТ НЯКОИ ХОРИЦА.
478
7
 
7
 
! Отговори
Путин преди 10 години
ще си спомни Афганистан,а Украйна помни милионите жертви на ГОЛОДОМОРА,Сталиновия холокост или масовото му убийство 1932-1933 година.Болен човек управлява Русия през 21 век.
477
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей българи, спрете да се месите в чуждите проблеми ами гледайте нашите. Ние също трябва да сложим армия в източна Македония защото това е наша територия отделена от България от големите сили! Време е да си разделим Македония с албанците.
476
12
 
7
 
! Отговори
ЛОШО преди 10 години
искаха свобода постигнаха го а сега руснаците ще ви яхат... Путин вместо да укриваш олигсрха вземи го предай на бунтовниците да го съдят
475
5
 
14
 
! Отговори
До 574 преди 10 години
Българофил може да е само свободният българин!Робите са русофили, туркофили, американофили и всяккави други фили!
474
5
 
28
 
! Отговори
До 556 преди 10 години
Ами да .Предпочитам България да се присъедини към православната руска федерация ,отколкото към ислямисткаТурция.То се е видяло че с типове като Боко и СърГей не отиваме на добре.Кво ше кайш ? Или може би предпочиташ дъщерите ти да се движат забулени като нинджи
473
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Православието и славянството са две *** кожи, с които отдавна се прикрива хитрият руски вълкП.К.ЯворовСлагайте волно минуси на Големия Яворов,таваришчи...смело и безотговорно.
472
1
 
4
 
! Отговори
ъъъ преди 10 години
В най скоро време и Отношенията САШ и Украйна = отношението помежду 150 кг. борец и 60 кг. *** ."- С пари или с бой, ще даваш дупе, *** ! "Важното е да има избор, така е в живота .
471
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
делим се на русофили и русофоби, не може ли да сме ...българофили...
470
1
 
4
 
! Отговори
ъъъ преди 10 години
Отношенията САЩ и България = отношението помежду 150 кг. борец и 60 кг. *** ."- С пари или с бой, ще даваш дупе, *** ! "Важното е да има избор, така е в живота .
469
7
 
7
 
! Отговори
Със оциалист преди 10 години
Ало, Позитано, спите ли? Чакам опорните точки! Досега Вигенин се изказа, ама някак не ми се връзва каквото казва той? Да няма грешка? Как така ще сме за единството и суверенитета? Ние сме за .... И аз не знам за кво, ама винаги сме да им е гадно на хората. Как така ще се решават проблемите по мирен път? Дайте опорните точки, спите ли какво ли? Микович, на коя водка си? Дайте де. Ореш-арски не казва нищо, и той чака.... Рубладжии смешковци пак я оплетохте. Като Путин и Янукович я оплитате....
468
5
 
6
 
! Отговори
Жалка работа преди 10 години
Може ли да попитам какво е това проруско или проамериканско настроение...Украйна си е независима страна или поне трябва да бъде такава,какви руски армии какви пет лева,какво са направили украинците на хората в Крим и региона,че руснаците да влизат в чужда територия,или понеже америка го правят повече от тях те имат право да си наваксат....това не е детска игра а истински хора и съдби
467
0
 
3
 
! Отговори
Дедо Андрешко преди 10 години
Отношенията Русия и Украйна = отношението помежду 150 кг. борец и 60 кг. *** ."- С пари или с бой, ще даваш дупе, *** ! "Важното е да има избор, така е в живота .
466
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да бе . щото мръсния евреин паси е подписал за НАТО, че затуй трявало да се бия с Русия ? Абе те НАТО да ми дадат оръжие , пък да видим дали ще го насоча по руснаци или някъде другаде...
465
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Лидерът на украинската крайнодясна организация "Правий сектор" Дмитрий Ярош пък призова лидерът на чеченските сепаратисти Доку Умаров с оръжие в ръце да подкрепи антируските сили в Украйна, съобщи руската информационна агенция. Съответното обръщение било поместено на страницата на "Десния сектор" в социалната мрежа "ВКонтакте".....И какво излиза - превратаджиите начело с Кличко ръка за ръка с фашизоидни радикалисти от Правий Сектор и чеченските терористи издирвани и от САЩ!
464
2
 
6
 
! Отговори
rusnak преди 10 години
Русия има много да наваксва Американските инвазии от ВСВ..
463
2
 
6
 
! Отговори
Обикновен преди 10 години
До АнонименНАТО сме ние. Нали не забравяте?И слава богу!
462
13
 
11
 
! Отговори
Обикновен преди 10 години
Някрая Русия ще изгуби страшно много. С това мислене от 1954-та до никъде няма да я докарат. най- много да анексират някоя територия, след което и руско говорящите в Крим ще искат да се откъснат. Междувременно - всякакви терористи ще тормозят обикновенния руснак, вътрешната опозиция ще се засили, международна изолация, пък и ние ще започнем да си добиваме шистов газ, както и много други държави в Европа. Да не говорим, че Иран ще е много по- важен и близък, ще загубят руснаците... Ами Куба?