Черноморският флот с ултиматум: Предайте се !

Шефът на Държавната дума: Засега не е необходима намеса на руската армия
Обновена: 3 мар 2014 20:30 | 3 мар 2014 18:31,
475
Черноморският флот с ултиматум: Предайте се !
Снимка: Reuters

Руският Черноморски флот е отправил към украинските сили в Крим ултиматум да се предадат до 5 часа сутринта във вторник (3 часа по Гринуич), предаде Ройтерс, като се позова на руската агенция Интерфакс.

Руската агенция се позовава на източник от украинското министерство на отбраната. Ултиматумът е бил отправен от Александър Витко, командващия Черноморския флот.

Още по темата
 Засега няма официален коментар във връзка с информацията от страна на Черноморския флот на Русия, който е базиран в Крим.

"Ако украинските сили не се предадат преди 5 часа сутринта утре, действителен щурм ще започне срещу частите и поделенията на въоръжените сили из Крим", съобщава Интерфакс, като се  позовава на източника от украинското министерство на отбраната.

Пред Франс прес Владислав Селезньов, представител на украинското министерство на отбраната каза, че руският ултиматум гласял следното: "Признайте новите проруски власти в Крим, снемете оръжие и си отивайте, или бъдете готови да понесете атака". Селезньов заяви, че не знае до кога е крайният срок.

Асошиейтед прес пък цитира говорителя на украинското министерство на отбраната Максим Праута, според когото руските сили, контролиращи Крим, са поискали от екипажа на два украински бойни кораба да се предадат.

Праута поясни, че четири руски военни кораба блокират украинските военни кораби Тернопил и Славютич в пристанището Севастопол. Говорителят твърди, че руснаците са наредили на екипажа да се предаде до един час или ще атакуват и ще поемат контрола над корабите и екипажа.

Председателят на Държавната дума, долната камара на руския парламент, Сергей Наришкин заяви пък, че засега не е необходима интервенция на руската армия в Украйна, предаде агенция Франс прес, цитирайки руските агенции.

"Решението, взето от Съвета на Федерацията, ни дава това право и ние можем да се възползваме от него, ако е необходимо, засега обаче не е необходимо", заяви Наришкин.

На 1 март Съветът на Федерацията даде съгласие на президента на Руската федерация за използване на Въоръжените сили на Русия на територията на Украйна до нормализация на обстановката там.

Крим разчита Русия да му окаже финансова помощ в размер на 1 милиард долара, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира първият заместник-премиер на автономната република Крим Рустам Темиргалев.

Основните параметри на финансовата помощ от страна на Русия вече са получени от властите на Крим, допълни кримският представител.

Руски компании се готвят да вложат около 5 милиарда долара в различни инвестиционни проекти, като строителство на мост в Керченския пролив и на магистрала по маршрута  Керч-Симферопол-Севастопол.

Наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа ще отпътуват тази вечер за Киев, предаде Франс прес, като цитира помощник държавния секретар на САЩ  Виктория Нюланд.

Наблюдателите ще имат за задача да установят безпристрастно фактите и да оценят на място ситуацията, поясни пред журналисти във Виена Нюланд след края на заседание на ОССЕ, посветено на Украйна.

Тя изрази надежда, че наблюдателите ще могат да отидат в Крим, където има най-голяма нужда от тях.

Представителите на 57-те страни от ОССЕ обаче все още трябва да постигнат помежду си съгласие относно изпращане на мисия на ОССЕ в Украйна, тъй като Русия има резерви към  ефикасността на подобни мисии, посочва Франс прес.
 (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


475
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
8
 
37
 
! Отговори
гардиън преди 10 години
Съвсем неотдавна, на 1 февруари, когато последната криза в Украйна едва започваше, генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви на конференцията по сигурността в Мюнхен: "Украйна трябва да има свободата сама да избере своя път без външен натиск". Намекът беше ясен: ако не са тези противни руснаци, Украйна отдавна щеше да бъде една от нас. Ако Расмусен бе казал: "Украйна избра неприсъединението и ние уважаваме нейния избор", щеше да бъде далеч по-мъдро.
251
9
 
39
 
! Отговори
гардиън преди 10 години
Сваленият Виктор Янукович, въпреки своята некомпетентност, корупция и злоупотреба с власт, първи по време на своята предизборна кампания се обяви против членството в НАТО, а след това убеди парламентът да положи в основата на своята стратегия за сигурност принципа за неприсъединяване по примера на Финландия, Ирландия и Швеция. НАТО отказа да приеме това.
250
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това да не е викторината колко заблудени от пропагандата са едните и колко образовани другите!Шопенчо!А защо не ги спечели Леопръдлица2,Аврамас ?
249
8
 
34
 
! Отговори
гардиън преди 10 години
След като Украйна получи независимост всички допитвания до общественото мнение показаха, че мнозинството от населението е против членството на страната в НАТО; но управляващият елит, властващ в страната до 2010, а сега отново дошъл на власт, неизменно игнорираше волята на народа. Съблазнено от щедростта на НАТО и почувствало своята съпричастност към този глобален и високотехнологичен клуб, украинското правителство взимаше участие в съвместните учения и даже изпрати свои войски в Ирак и Афганистан.
248
8
 
38
 
! Отговори
гардиън преди 10 години
В основата на Кримската криза и ожесточената съпротива на Русия срещу потенциалните промени стои неприкрития стремеж на НАТО да продължи започната преди 20 години експанзия, да прониква на Изток, в сферата на постсъветското пространство. Това движение беше оглавено навремето от Бил Клинтън /1993-2001/ и продължено от следващите американски администрации. Няма съмнение, че Пентагонът мечтае някой ден ВМФ на САЩ да замени руския Черноморски флот в кримските градове Севастапол и Балаклава.
247
11
 
43
 
! Отговори
do 288 преди 10 години
Украинците масово полагат оръжие и минават на страната на Русия бе !
246
16
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А Уиндоуса и Гугъл къде ги произвеждат :))) Колко сте прости само и идея си нямате . То на Позитано като ви дават опорни точки не са се сетили и малко акъл да ви раздадат.
245
9
 
38
 
! Отговори
гардиън преди 10 години
Бързият стремеж на Кери да накаже Русия и решението на НАТО да се отзове на призива на Киев за провеждане на заседание на представителите на страните-членки на Северноатлантическия алианс в Брюксел бяха грешка. Украйна не е член на този съюз, така че никакви ангажименти за колективна отбрана не могат да бъдат приложени. Но стремежът на алианса към участие показва, колко непохватни са неговите опити.
244
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Az da vi kaja li sprat li gazta i petrola na rusnaka i toy kaputilira za 2 dena zashtoto nqma ikonomika
243
10
 
35
 
! Отговори
Фьодор Михайлович преди 10 години
Голяма част от пивоварната пшеница и ечемик за етилов алкохол се отглежда в Украйна.Ето причина защо Русия би дръзнала да я нападне :)
242
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен276След като си толкова вещ в международно-правен аспект,кажи къде и вкоя страна имаща претенции да бъде демократична,се осъществява смяна на управлението,чрез метеж и убийства ? И как се нарича това според познатата ти юридическа терминология?Ако се затрудняваш с отговора,мога да ти помогна!
241
8
 
39
 
! Отговори
az- преди 10 години
До РУСИЯ СЕ НАСРАЗащитава ги от превратаджийте националисти от Киев.Дали са по-сигурни не знам. Знам обаче, че тази помощ е поискана от премиера на автономната област, който за разлика от превратаджийте е избран на демократични избори.А Русия ясно каза до кога ще останат - до провеждане на избори в Украйна и създаване на демократично-избрано правителство, което да гарантира сигурността на територията на Крим.Вместо да реват превратаджийте да правят избори!
240
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С газ от северна европа и свой собствен газ.
239
8
 
38
 
! Отговори
ауууууууууу преди 10 години
Заплахите на Джон Кери да изключи Русия от Г-8 и молбите на украинското правителство за оказването на помощ от НАТО свидетелстват за опасна ескалация на кризата, която може да бъде овладяна, ако вземат връх трезвите глави. Във Вашингтон и Киев изглежда цари истерия
238
8
 
38
 
! Отговори
до 286 преди 10 години
Путин започна ,Ху Дзинтао ги довърши! - Близко Бъдеще!
237
8
 
37
 
! Отговори
zeus преди 10 години
Никъде из световните новинарски агенции не попаднах на инфо за ултиматум, а реално в Крим не са останали много украински сили, а и да има са блокирани по поделенията и както четохме сутринта въоръжена само с палки. Иначе четох, че откакто обяви независимост, в Крим престъпленията са паднали три пъти.
236
8
 
40
 
! Отговори
222 преди 10 години
"Гардиън": САЩ и Киев са в истерия, да дадат на задна, за да не стане лошоБързият стремеж на Кери да накаже Русия и отзивчивостта на НАТО към Майдана бяха грешка.........
235
8
 
40
 
! Отговори
празните ти усилия преди 10 години
До АнонименАнтихристиянина,не се мъчи да насаждаш антируски,антихристиянски настроения.Путин е мразен защото спря плановете за бомбардировка на Сирия и обещава да защитава християнството.rt/politics/putin-foreign-make-representatives-797/
234
8
 
39
 
! Отговори
do282 преди 10 години
Руснаците не ползват google a yandexне ползват facebook a ВКонтактет.н
233
8
 
36
 
! Отговори
охааа преди 10 години
Истеричната реакция по повод на придвижването на руските войски в Крим няма да помогне. Само Киев може да спре кризата, не давайки й да се превърне в катастрофа, пише журналистът Джонатан Стийл във вестник "Гардиън".