Расмусен: Русия да прекрати военната ескалация в Крим!

"Изправени сме пред най-тежката заплаха след студената война"
Обновена: 6 мар 2014 20:28 | 6 мар 2014 19:07, Анисия Иванова
186
Расмусен: Русия да прекрати военната ескалация в Крим!
Снимка: БТА

НАТО призова Русия да върне в базите им войниците си в Крим и се обяви за запазването на териториалната цялост на Украйна в лицето на най-голямата заплаха за европейската сигурност от края на Студената война, предаде Ройтерс.

"Украйна е ценен и дългогодишен партньор за НАТО. В тези трудни моменти НАТО застава на страната на Украйна, подкрепя суверенитета на Украйна, териториалната цялост и основните принципи на международното право", заяви генералният секретар на алианса Андерс Фог Расмусен.

Още по темата

Кризата в Украйна ескалира днес, след като парламентът в Крим гласува за присъединяване на украинската автономна република към Русия.

По думите на Расмусен тази криза има сериозни последици за сигурността и стабилността в Евроатлантическия регион като цяло. "Ние сме изправени пред най-тежката заплаха за европейската сигурност след края на студената война", изтъкна генералният секретар на НАТО.

"Преди всичко ние призоваваме Русия да изпълни международните си задължения и да прекрати военната ескалация в Крим. Ние призоваваме Русия да изтегли войските си в техните бази и да се въздържа от всякаква намеса другаде в Украйна", добави Расмусен.

Украинският премиер Арсений Яценюк заяви днес в централата на НАТО в Брюксел, че военната опция за излизане от кризата в Украйна изобщо не е в дневния ред на правителството му, и призова Русия "да направи първата крачка назад", предаде Франс прес.

Преходното правителство на Украйна е решено да намери изход от кризата в страната само по мирен път. Не разглеждаме възможността за използване на военна сила за излизане от кризата. Именно това дойдох да кажа тук, в централата на НАТО. Възнамеряваме да решим ситуацията единствено по мирен път, каза  Яценюк, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Военна опция не се обсъжда, но нека бъдем ясни: Русия е този, която трябва да направи първата крачка назад, каза украинският премиер след среща с генералния секретар на алианса  Андерс Фог Расмусен.  Правителството не разглежда понастоящем въпроса за присъединяване на Украйна към НАТО, каза Яценюк в отговор на журналистически въпрос дали сегашните украински власти обмислят възможността за членство на страната в алианса. "Това не е на нашия радар", допълни в духа на натовската терминология украинският премиер.

Яценюк покани Съвета на НАТО на равнище посланици да организира заседание в Киев и поиска техническа помощ от алианса за подобряване на военния капацитет на Украйна. Това би спомогнало значително за повишаване на отбранителните ни способности и за поддържане на стабилността в района, изтъкна той. Расмусен приветства "сдържаността на украинската армия пред сериозния натиск", на който е подложена. Хладнокръвието е пътят към понижаване на напрежението, отбеляза той.

Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), изпратени в Украйна по молба на новата власт в Киев, не са били допуснати да влязат в Крим, потвърди ОССЕ, цитирана от Франс прес. Четирийсетимата невъоръжени военни, които са от 21 страни членки на базираната във Виена организация, се върнаха обратно към град Херсон, където трябва да вземат решение за продължаването на мисията си, уточни говорител на ОССЕ.

Съединените щати поискаха в понеделник незабавно изпращане на наблюдатели. Русия, която също е член на ОССЕ, изрази съмнение по въпроса, напомняйки че предишната мисия на организацията в Южна Осетия, според нея, не е успокоила, а е влошила ситуацията. По-рано Киев отправи молба към ОССЕ за изпращането на такава мисия от 5 до 12 март.

Наблюдателите действат в Украйна в рамките на Виенския документ, който насърчава страните членки на ОССЕ да поканят други страни членки да наблюдават определени военни дейности. Той предвижда също така консултации и сътрудничество в случай на необичайни военни дейности или повишено напрежение.

Вотът на парламента на украинската Автономна република Крим за присъединяване към Русия е бил съгласуван с двете камари на руския парламент, заяви служител на украинското външно министерство, цитиран от Ройтерс.

"Всичко, което се случва сега - решението на Върховния съвет на Крим и изявленията на руския Съвет на федерацията и  Държавната дума - са доказателство, че това е съгласувано действие", каза Евхен Перебийнис пред агенция Интерфакс.

"Сега  маските са свалени и можем да видим с каква цел започна всичко", коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оффффф пак ли тоя Расмусгей бе яяя си седи на *** и не се обаждай
147
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Tozi Jaiceniuk, kato iska mirno razreshavane na Ukrainskata kriza zashto e otishul v centralata na Nato ta tova e voenna organizacia.
146
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каза мравката и се ира върху слона
145
0
 
2
 
! Отговори
болгар преди 10 години
Да ЖИВЕЕ РУСКАТА АРМИЯ ОСВОБОДИТЕЛ !
144
0
 
11
 
! Отговори
неутрален преди 10 години
Ами сега, понасрахте се а? който нож вади от нож умира, може това да се окаже последната "ПОМОЩ" от Америка за страните по света, крайно време е и Русия да започне да "ПОМАГА"
143
0
 
2
 
! Отговори
bg преди 10 години
Kakto obiknoveno sataninskite masono-judeo-iluminatski kopeldashki spermi brushtolevat gluposti.
142
0
 
0
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
ПЕЛЕНГАТОРНО ЛАЗЕРНО ПЕТНО ЗА АВТОМАТИЧНО СЪПРОВОЖДАНЕ НА ЦЕЛТА И ФИКСИРАНЕ НА НЕЙНОТО ДВИЖЕНИЕ, ПРИ ДВИЖЕНИЕ И НА ВЕРТОЛЕТА И ЦЕЛТА. ПРИ ДОБРА ВИДИМОСТ ПРЕЗ ДЕНЯ ,,САМШИТ'' ПОЗВОЛЯВА ДА СЕ ЗАСИЧАТ И РАЗПОЗНАВАТ ТАНКОВЕ ДО 15 КМ РАЗСТОЯНИЕ / ,,АПАЧ'' ПОСЛЕДЕН МОДЕЛ САМО ДО 12КМ/. НОСОВИЯТ ОБТЕКАТЕЛ Е ЗАЕЛА ГОЛЯМА АНТЕНА РЛС ,,АРБАЛЕТ-52'' КОЯТО ЗАСИЧА ТАНКОВЕ НА ДИСТАНЦИЯ 20 КМ ДАВА КАРТА НА МЕСТНОСТА И ПРЕДУПРЕЖДАВА ЗА ПРЕПЯТСТВИЯ.НАД ВТУЛКАТА НА ВИНТА Е РАЗПОЛОЖЕНА МАЛКА АНТЕНА - СЪЩАТА
141
0
 
0
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
СЕ НАПИШЕ КНИГА.СРЕД ОСНОВНИТЕ НАЙ-ДОБРИ ХАРАКТЕРИСТИКИ СИ СТРУВА ДА СЕ ОТБЕЛЕЖИ НЕГОВАТА ПОТРЕСАВАЩА СПОСОБНОСТ ДА ЛЕТИ ДАЖЕ ВЪВ УРАГАН СЪС СКОРОСТ НА ВЯТЪРА ДО 140 КМ/ЧАС И ПРИ ТОВА СТАБИЛНО ДА УДЪРЖА СВОЯТА ПОЗИЦИЯ ВЪВ ВЪЗДУХА ПО КООРДИНАТИ НА РАДИОЛОКАЦИОННИ СТАНЦИИ/РЛС И ДАННИ ОТ СПЪТНИК. В ,,КЪЛБОТО'' НА ОСТЪКЛЕНАТА КАБИНА СЕ НАМИРА ОПТИКА НА ОБЗОРНО ТЪРСЕЩА СИСТЕМА ,,САМШИТ'' ДНЕВНА ТЕЛЕСИСТЕМА ЗА НОРМАЛНА И НИСКА ОСВЕТЕНОСТ, ТЕПЛОВИЗОР,ЛАЗЕРЕН ДАЛЕКОМЕР-ЦЕЛЕУКАЗАТЕЛ , СЪВМЕСТЕН СЪС
140
1
 
4
 
! Отговори
men преди 10 години
кой беше ти бе чиче. и тебе като барозката не сме те гласували май. ние и за еврогейската интеграция и нато не сме гласували ми се струва. демонокрация... но споко ще ви окачим всичките скоро по стълбовете, и съветската бабичка, и португалския комунист, и омгъл известен още като ромпопопой, и баронесата, а бе цяла пасмина, като нашите си освен че ше ги бесим и ше ги одерем преди това. барабар с милиционерчетата които ги пазят. после наред са мангустините...
139
0
 
7
 
! Отговори
Работяга преди 10 години
Гледам снимката над статията и си мисля: Когато двама хомосексуалисти си стиснат ръцете, това значи много! Дерзай Европа, ей такива гейове ще те оправят теб...
138
0
 
1
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 10 години
СРАВНЕНИЕ СЪС НАЙ-ДОБРИЯТ АМЕРИКАНСКИ ИЗПОЛЗВАН ПРИ ВСЯКАКВИ МЕТЕОУСЛОВИЯ БОЕН ВЕРТОЛЕТ АН-64D ,,АПАЧ''. ПРЕДИ ВСИЧКО ТОВА Е УНИКАЛНАТА МАНЕВРЕНОСТ НА КА-52 ТОЙ МОЖЕ ДА ЛЕТИ ДАЖЕ СЪС ОПАШКАТА НАПРЕД СЪС 130 КМ/ЧАС А СТРАНИЧНО ДО 100 КМ/ЧАС И ДА ИЗВЪРШВА ТАКИВА ПИЛОТАЖНИ МАНЕВРИ СЪС ОГРОМНИ ПРЕТОВАРВАНИЯ КОИТО НЕ СА ПО СИЛИТЕ НА ПИЛОТИТЕ НА НАТО И САЩ. МАКСИМАЛНАТА СКОРОСТ НА КА-52 СЪЩО Е РЕКОРДНА ЗА ПЛАНЕТАТА 370 КМ/ЧАС !АКО СЕ РАЗКАЗВА ЗА ВСИЧКИ ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕДИМСТВА НА НАШИЯТ АПАРАТ ТРЯБВА ДА
137
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пък за новото подобрение по точно поколение "ТОПОЛ" все още няма информация но пробното изстрелване на междуконтиненталната ракета е завършило с успех в един от Казахстанските полигони
136
0
 
3
 
! Отговори
Историк преди 10 години
kp.ru/daily/26169/3056551/Украинцы сбросили памятник человеку, подарившему им полстраны
135
0
 
10
 
! Отговори
Край преди 10 години
Мисега Нали драпахме да сме в нато. Айде сега вън България от НАТО. Не давам по какъвто ида е начин България или българи да бъдат ползвани срещу Ваелика Русия. Опуления евреин паси да се остракира.
134
0
 
16
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
До горчивата истина Единствено Турция има над 2000 самолета. Ама Турция не е толкова глупава,че да ги прати срещу руснаците. В момента Ердоган е на тема,как да се задържи на власт.Ще е самоубииство за него да въвлече турската армия в подобен конфликт.Да не забравяме,че Кюрдите само това чакат . И Сирия като за капак. Засега Нато е без най-голямата си армия в региона.
133
18
 
2
 
! Отговори
защита преди 10 години
Путин си подписа присъдата когато обеща да защитава християните по света.РТ,Путин обещава да защитава християните по цял свят". rt/politics/putin-foreign-make-representatives-797/
132
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Товарищ Сталин сказал "Дошли до Берлина, дойдем и до Ню Йорка!".
131
1
 
22
 
! Отговори
asd преди 10 години
ЛИЦЕМЕРИ, ЛИЦЕМЕРИ! КОСОВО, ЛИЦЕМЕРИ! КОСОВО, ЛИЦЕМЕРИ! КОСОВО, ЛИЦЕМЕРИ! КОСОВО, ЛИЦЕМЕРИ! КОСОВО, ЛИЦЕМЕРИ! КОСОВО, ЛИЦЕМЕРИ! КОСОВО, ЛИЦЕМЕРИ! КОСОВО, ЛИЦЕМЕРИ! КОСОВО, ЛИЦЕМЕРИ! КОСОВО, ЛИЦЕМЕРИ! КОСОВО, ЛИЦЕМЕРИ! КОСОВО, ЛИЦЕМЕРИ! КОСОВО, ЛИЦЕМЕРИ! КОСОВО, ГАДОВЕ!
130
2
 
31
 
! Отговори
бай тошо преди 10 години
расмусен,даваш ли си сметка че си стиснал ръката на един нелегитимен еврейски ***,който завзе украйна чрез преврат.След като толкова години подрет,вашето верую беше борбата с тероризма,защо сега подкрепяте терористи,които стреляха по полицаи.Нещо много бързо си сменяте позициите,когато става въпрос за ограбването на поредната държава.
129
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Голяма излъгация . Само да ви кажа господа надменни европеици .Нито със визи ,нито със измислените ви санкции ще спрет Руснаците. Единственният начин е да излезните срещу тях и да воювате .Ама ви е страх .вие не сте воини а мошенници и шмекери .На вас такива страни като нашата ви даи да я мачкате да ни обвинявате във какво ли не по черни от въглищата да ни направите и да си мислите .Вижте ни ние колко сме велики . Не сте и за нас никога не сте биле и няма да бъдете .Жалки сте и страхливи