Полицаи протестираха пред парламента в Португалия

Поводът е предвиденото намаление на заплатите
7 мар 2014 14:31, Екип на Bulgaria On Air
0
Полицаи протестираха пред парламента в Португалия
Снимка: Bulgaria On Air

Хиляди служители на полицията и силите за сигурност в Португалия протестираха пред сградата на парламента. Недоволството им беше породено от предвиденото в бюджета на страната намаляване на заплатите и мерките за икономии в сектора.

Пред парламента се стигна до безпрецедентната ситуация, в която протестиращите полицаи стигнаха до сблъсъци със свои колеги, които са дежурни.

Демонстрантите скандираха “Слушай Куелю, полицаите се бият“, обръщайки се към премиера. Те се опитаха да премахнат барикадите пред сградата и резултатът беше ранени и от двете страни.

Това е вторият път, в който всички звена на полицията обединиха сили и излязоха заедно на протест срещу мерките за икономии в бюджета. Силите за сигурност и опазване на обществения ред понасят най-тежкия товар от програмата на властите за ограничаване на разходите и покриването на всички ангажименти към кредиторите.

Президентът на Националния полицейски синдикати Армандо Ферейра коментира, че съкращенията са прекалено големи.

„Годишната ни заплата беше намалена с цели 5000 евро. Полицаите са много ядосани, немотивирани и обезсърчени, заради действията на правителството. Те са третирани като обикновени държавни служители в офисите, а не като полицаи“, заяви Ферейра.

Спасителната програма за Португалия от Тройката кредитори трябва да приключи през месец май. Правителството обаче вече заяви, че и след края й, фискалните и финансовите ограничения остават в сила за дълъг период от време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари