НАТО: Русия има значителни сили по границата с Украйна

Киев: Целта на Путин не е Крим, а цяла Украйна
Обновена: 23 мар 2014 16:08 | 23 мар 2014 15:52, Елка Василева
289
НАТО: Русия има значителни сили по границата с Украйна
Снимка: Reuters

Върховният главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви, че Русия е разположила големи сили по източната граница на Украйна и каза, че това го тревожи, защото може да е заплаха за Приднестровието, предаде Ройтерс.

Брийдлав изрази загриженост от това, че Москва използва тактиката на внезапни военни учения, за да подготвя силите си за евентуално бързо навлизане в съседна държава, както стори в случая с Крим.

Преди 10 дни Русия започна ново военно учение с участието на 8500 артилеристи близо до границата с Украйна, отбелязва Ройтерс.

Още по темата

"Руските сили, които сега са по границата с Украйна на изток, са много, много значителни и много, много готови", каза Брийдлав на събитие, организирано от мозъчния тръст Германски фонд "Джордж Маршал".

Във вторник президентът на Молдова Николае Тимофти предупреди Русия да не обмисля действия за анексиране на Приднестровието, което се намира на западната граница на Украйна, по същия начин, по който установи контрол над Крим. Ден преди това председателят на приднестровския сепаратистки парламент Михаил Бурла призова Русия да приеме преобладаващо рускоезичната област.

Приднестровието се отцепи от Молдова през 1990 г., една година преди разпадането на Съветския съюз, на фона на опасения, че Молдова скоро ще се обедини със съседна Румъния, с която има голяма голяма езикова и културна близост.

Брийдлав заяви, че НАТО е обезпокоена за съдбата на Приднестровието. Според натовския генерал за Русия това е "следващото място с рускоезично население, което може да има нужда да бъде присъединено".

 "Има абсолютно достатъчно (руски) сили по източната граница на Украйна, които да влязат в Приднестровието, ако се вземе такова решение и това е много притеснително", каза Брийдлав. НАТО се опитваше да направи Русия свой партньор, но "сега е съвсем ясно, че Русия действа много повече като противник, отколкото като партньор", добави той.

Междувременно секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Андрий Парубий заяви че руските войски на президента Владимир Путин са готови да атакуват Украйна в произволно избран момент, предаде Франс прес.

 "Целта на Путин не е Крим, а цяла Украйна. Неговите войски, струпани по границата, са готови да атакуват по всяко време", заяви Парубий пред няколко хиляди души, събрали се на митинг в центъра на Киев.

 "Окупаторът може да мине границата всеки ден. В маниакалното въображение на Путин Украйна трябва да е част от Русия", каза Парубий.

Според кореспондент на АФП на киевския Майдан са се събрали към 5000 души. На някои от транспарантите пише "НАТО", на други - "Путин, върви си!".

Руското министерство на отбраната заяви, че изпълнява споразуменията за числеността на войските в граничните райони с Украйна, пише БТА.

Министерството на отбраната спазва всички международни договори за ограниченията на количеството войски в граничещите с Украйна райони, заяви пред руски журналисти заместник-министърът на отбраната Анатолий Антонов, коментирайки информации в чуждестранни медии за струпване на "хиляди" руски военни на руско-украинската граница.

В резултат на инспекциите на чуждестранни мисии на руска територия, включително граничните райони с Украйна, инспекторите заключиха, че "руските въоръжени сили не извършват никаква необявена военна дейност, която би могла да застраши сигурността на съседни държави", изтъкна Антонов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

През последния месец този въпрос беше повдиган нееднократно в телефонни разговори на руския министър на отбраната, армейски генерал Сергей Шойгу, с негови чуждестранни колеги, включително с шефа на Пентагона Чък Хейгъл и дори с министъра на отбраната на Украйна Игор Тенюх, допълни Антонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
1
 
! Отговори
русофил преди 10 години
Те руснаците ни освободиха и от Македония, даже създадоха изкуствена нация. И от Беломорска Тракия ни освободиха и от Северна Добруджа. И за Съединението на България са били против и са инициирали Сръбско-Българската война. Дори министър Лавров заяви: Болгария оказалась
152
0
 
2
 
! Отговори
Иванов преди 10 години
Санкции срещу Русия няма как да се предприемат ,поради причината че е световна супер сила,има съюзник като Китаи ,с който има сключен договор зо военна и икономическа взаимопомощ.Други съюзници на русия Като Индия и Беларус също не са за пренебрегване.Русия е прекалено богата на природни ископаеми и в блиските десетилетия Западна Европа ще е зависима от Русия ,по отношение на доставяне на Руски газ.Масово европейските АЕЦ също са зависими от Русия,поради доставка на ядрено гориво от Русия.
151
0
 
3
 
! Отговори
ivanov преди 10 години
От създалата се ситуация в Крим най голяма изгода има Русия.Защото досега Русия плащаше на Украйна милиони за транзит на Руски газ към Западна Европа.Руските газопроводи минават през Крим и сега като Крим е в състава на Руската Федерация Русия не далжи нищо вече на украйна.Народа в Крим подкрепия Русия и гравитира към нея.Редно е Крим да е в състава на Русия защото това иска народа на Крим.Референдумът го потвърждава .
150
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
elate bratia i v balgaria da ni otarvete ot izednicite fashagi 25 god ni moriat eh jivi shte gi dera samo da doidat rysite i ste na chengela.
149
0
 
3
 
! Отговори
Бойко не Борисов преди 10 години
Имат си армия и го могат.
148
1
 
0
 
! Отговори
1939г.-1945г. преди 10 години
До АспарухБългарският народ е световен феномен - той се гордее с Русия, а не със собствената си родина. Като чета славословията на путинофилите, добивам впечатлението, че българската армия е превзела Крим и всеки момент ще нахлуе в Аляска. Нещастен народ с промит мозък от червената пропаганда. Жалко е , че тия излияния се пишат от дрисльовци, които не са помирисвали русия и са родени след 1989 .
147
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
referendym narode ili rysia ili amerika kvo chakate .
146
0
 
8
 
! Отговори
Аспарух преди 10 години
Най-добре ще е, ако всички братски славянски народи да се обединят. Русия е велика и силна държава.
145
0
 
4
 
! Отговори
constantin.petriuc.1 преди 10 години
Здравейте, аз съм *** Бессарабски българи, жувея в Молдова, и ний многу убичами Россия, всичко кво са твори на Украина напраено на Американски пари,те искат да разделят велик Славянский народ, да станим враги.
144
0
 
4
 
! Отговори
Весо преди 10 години
До 11тОВА НЕ ТИ ГО НА ПРАВИ ВИДЕНОВ А САЩ ЗА ДА ОГРАБЯТ АВОАРИТЕ И РАЗБИЯТ ИКОНОМИКАТАНИ ( ПРЕВАТИЗАЦИЯ) ЗАТОВА СМЕ НА ТОЯ ХАЛ СЕГА. МИ ТО НЯМА НИЩО БЪЛГАРСКО ВСИЧКО В ЧУЖДИ РЪЦЕ . 2004Г ПУТИН ИЗГОНИ ЧУЖДИТЕ ФИРМИ ИГИ ДАДЕ НА ДЪРЖАВАТА .ЗАТОВА ГО МРАЗЯТ ТОЛКОВА. СПРЯ ИМ ПЕЧАЛБАТА .
143
0
 
3
 
! Отговори
жуков преди 10 години
До АнонименКВО ЩЕЛИ ДА ПРАВЯТ МОЛДОВА И УКРАЙНА?????А БЕЕЕЕЕЕЕ ТИ НАЯСНОЛИ СИ ЗА КОЛКО КРАТКО ВРВМЕ НАТО И САЩ ЩЕ ПОНЕСАТ АБСОЛЮТЕН ПОГРОМ КВО ОСТАВА ПЪК ТИЯ . МИСЛЕТЕ МАЛКО . АЗ ПЪК ВИКАМ ДЕ ТОЗ КЪСМЕТ.
142
0
 
3
 
! Отговори
Весо преди 10 години
До писна миНе само Прага в Германия също има не за подкрепа на Русия а за безчинствата на Майдановци но тук медиите усложливо мълчат.
141
0
 
6
 
! Отговори
Весо преди 10 години
До АспарухЗащото западната част на Украйна са етнически поляци. Нали точно те правят тези бунтове с помоща на САЩ.
140
1
 
7
 
! Отговори
болгар преди 10 години
Ще дойде време когато НАТОВСКА Турция ще предеви претенции към малцинството търци който живеят в НАТОВСКА България а тогава НАТО ще каже управяйте се! Тогава няма на кого друг да разчитаме освен на Русия тя единствена може да се ни спаси от новото търско робство затова господа Американци и Евро-българи се съобразявайте и мислете глобално а не като нашият преидент предател на националните интереси на България
139
1
 
14
 
! Отговори
Аспарух преди 10 години
А защо Украйна не иска да се обедини с Русия? Лошо ли ще и бъде? И за двете страни ще е най-добре, ако се обединят. Толкова ли не могат да го проумеят украинските управляващи?
138
0
 
7
 
! Отговори
bobi преди 10 години
гадните натовци бързо забравиха как окупираха Ирак ,как убиваха в Авганистан,Сърбия и мн други.ВЕЛИКА РУСИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
137
0
 
9
 
! Отговори
rado1 преди 10 години
НАТО било обезпокоено...пръц!!! ВСТАВАЙ СТРАНА ОГРОМНАЯ...
136
6
 
0
 
! Отговори
ua-bg преди 10 години
тез дето цъкат минуси хабер си нямат от икономика,еляате в Киев и погледнете от тука), от вчера са без ток, авария в енерго системата, сег асе почва и непланов ремонт на помпите, и пълна проверка на товари и стоки, и визов режим,туй нещо говори ли ви драскачи, погледнет колко ни е експорта към Украйна, ако спре бизнеса нали разбирате за какво става въпрос?
135
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мечката още не се е раздвижила а *** вдигаха вой!Малии шубето е голем страх!
134
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"8500 артилеристи" са "много значителни" аргументи при водене на "преговори" със НАТО :)