НАТО: Русия има значителни сили по границата с Украйна

Киев: Целта на Путин не е Крим, а цяла Украйна
Обновена: 23 мар 2014 16:08 | 23 мар 2014 15:52, Елка Василева
289
НАТО: Русия има значителни сили по границата с Украйна
Снимка: Reuters

Върховният главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви, че Русия е разположила големи сили по източната граница на Украйна и каза, че това го тревожи, защото може да е заплаха за Приднестровието, предаде Ройтерс.

Брийдлав изрази загриженост от това, че Москва използва тактиката на внезапни военни учения, за да подготвя силите си за евентуално бързо навлизане в съседна държава, както стори в случая с Крим.

Преди 10 дни Русия започна ново военно учение с участието на 8500 артилеристи близо до границата с Украйна, отбелязва Ройтерс.

Още по темата

"Руските сили, които сега са по границата с Украйна на изток, са много, много значителни и много, много готови", каза Брийдлав на събитие, организирано от мозъчния тръст Германски фонд "Джордж Маршал".

Във вторник президентът на Молдова Николае Тимофти предупреди Русия да не обмисля действия за анексиране на Приднестровието, което се намира на западната граница на Украйна, по същия начин, по който установи контрол над Крим. Ден преди това председателят на приднестровския сепаратистки парламент Михаил Бурла призова Русия да приеме преобладаващо рускоезичната област.

Приднестровието се отцепи от Молдова през 1990 г., една година преди разпадането на Съветския съюз, на фона на опасения, че Молдова скоро ще се обедини със съседна Румъния, с която има голяма голяма езикова и културна близост.

Брийдлав заяви, че НАТО е обезпокоена за съдбата на Приднестровието. Според натовския генерал за Русия това е "следващото място с рускоезично население, което може да има нужда да бъде присъединено".

 "Има абсолютно достатъчно (руски) сили по източната граница на Украйна, които да влязат в Приднестровието, ако се вземе такова решение и това е много притеснително", каза Брийдлав. НАТО се опитваше да направи Русия свой партньор, но "сега е съвсем ясно, че Русия действа много повече като противник, отколкото като партньор", добави той.

Междувременно секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Андрий Парубий заяви че руските войски на президента Владимир Путин са готови да атакуват Украйна в произволно избран момент, предаде Франс прес.

 "Целта на Путин не е Крим, а цяла Украйна. Неговите войски, струпани по границата, са готови да атакуват по всяко време", заяви Парубий пред няколко хиляди души, събрали се на митинг в центъра на Киев.

 "Окупаторът може да мине границата всеки ден. В маниакалното въображение на Путин Украйна трябва да е част от Русия", каза Парубий.

Според кореспондент на АФП на киевския Майдан са се събрали към 5000 души. На някои от транспарантите пише "НАТО", на други - "Путин, върви си!".

Руското министерство на отбраната заяви, че изпълнява споразуменията за числеността на войските в граничните райони с Украйна, пише БТА.

Министерството на отбраната спазва всички международни договори за ограниченията на количеството войски в граничещите с Украйна райони, заяви пред руски журналисти заместник-министърът на отбраната Анатолий Антонов, коментирайки информации в чуждестранни медии за струпване на "хиляди" руски военни на руско-украинската граница.

В резултат на инспекциите на чуждестранни мисии на руска територия, включително граничните райони с Украйна, инспекторите заключиха, че "руските въоръжени сили не извършват никаква необявена военна дейност, която би могла да застраши сигурността на съседни държави", изтъкна Антонов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

През последния месец този въпрос беше повдиган нееднократно в телефонни разговори на руския министър на отбраната, армейски генерал Сергей Шойгу, с негови чуждестранни колеги, включително с шефа на Пентагона Чък Хейгъл и дори с министъра на отбраната на Украйна Игор Тенюх, допълни Антонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
146 Нито Ирак нито афганистан имат нещо общо с Крим . Садам беше опасен за народа си , беше опасен и за мира в Близкия изток а освен това целта беше да се създаде свободен и демократучне Ирак като в сърцето на арабския свят като най-добро оръжие чрез пример аис срещу тероризма , оказа се по трудна за изпълнение задача, но н и невъзможна , Ирак си се развива и ако не беше Сирия щеше съвсем да е утихнало там , а в афганистан гонеха Бин Ладен , какво да не го ли гонеха ,а той да им разрушава сгради
72
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Тодоркой не спазва договорите Русия или САЩ защото договорът между САЩ и бившият СССР за края на студената война имаше 2 основни условия НАТО да не се разширява на изток и изтеглянето на бойните глави на руснаците от централна Европа и на янките от западна Европа кой не спазва договорите помисли пак
71
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
147 ние никога не бихме могли по какъвото и да е начин да бъдем конкурентни на китайците , за това збрави , ние си имам своте ниши в които си се развиваме , в момента сме на челни позиции в европа / разбира се и заради цената на труда / в ай-ти сектора , имаме и и слеско което си се развива имаме и туризъм имаме достатъчно .
70
16
 
2
 
! Отговори
Тодор преди 10 години
ОК, очевидноПутин не спазва никои от договорите и страда от комплексите на мъжа на средна възраст като спре да му става. Да върнат на Украйна десетина ядрени глави и да ги насочат към Москва и да го видим тогава колко е отворен. Единственият работещ начин да вразумиш разбеснял се кмунист е да му насочиш ядрено оръжие - факт от историята!
69
0
 
27
 
! Отговори
НАТО преди 10 години
Най-Агресивната Терористична Организация
68
0
 
20
 
! Отговори
NATO преди 10 години
Кога ще се саморазпусне
67
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някой източноевропеец доволен ли е от статуквото наложено в света. Кефи ли ви да сте роби?!
66
20
 
1
 
! Отговори
www преди 10 години
До ПутинСпряхме да си купуваме руски автомобили.Спряхме да си купуваме руски телевизори.Мнозина избягаха на запад, не в Русия.и т.н.
65
1
 
21
 
! Отговори
98 преди 10 години
ПУТИН СИ Е ПУТИН А НЕ КАТО НАШИЯ ПУТИН-ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ
64
8
 
2
 
! Отговори
www преди 10 години
Ами рано или късно трябва да се отговори със същото бре, натовци. Те разполагат войски по границите, вие - тоже!
63
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин да тръгва аз му разрешавам до Англия вклучително да ги Анексира без изключения!Е Европа ще се казва Русия!
62
15
 
4
 
! Отговори
Алилиии преди 10 години
"Целта на Путин не е Крим, а цяла Украйна." НЕ, ЦЕЛТА НА ПУТИН Е ЦЕЛИЯ БИВШ СОЦЛАГЕР, И АКО НЯКОЙ ОЩЕ НЕ Е РАЗБРАЛ ТОВА, ТРЯБВА ДА Е НООО НАИВЕН!
61
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ТОДОР ХРИСТОВ браво за коментара,викаш америка щяла да испрати 600 тюлена,а какво яде бялата мечка- тюлени
60
0
 
21
 
! Отговори
цезар преди 10 години
ОСЕМ чуждестранни екипа включително и украински правиха инспекция по руско-украинската граница и не откриха никаква не обявена дейност на Русия по граничите със своите съседи.Това е новината от 16.50 часа днес. Егати тъпите генерали от НАТО, винаги търсят под вола теле.
59
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 123Украинците са толкова руснаци, колкото ние сме сърби.
58
0
 
20
 
! Отговори
новината преди 10 години
Новината е от преди няколко минути--Вчера украинские инспектори са се върнали от обход от границата с Русия.След слизането на воените от вертолетите имаше интервю с тях--цитат--Няма нищо обезпокоително по нашата граница с Русия.....НАТО сега казват друго--каква им е целта???
57
4
 
23
 
! Отговори
ЩЕ ГЛАСУВАМ преди 10 години
на тези избори само за партия или хора, които подкрепят РУСИЯ. Това ще критерият ми за демокрация и почтенност. Ако някой почне да напада РУСИЯ или пък да шикалкави колко е сложно международното положение - веднага изпада от мойта листа
56
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 120 Какво общо имат Русия и Европа, Европа има индустрия и затова потребява ресурси. Нерде Ямбол, нерде Стамбол.
55
6
 
0
 
! Отговори
Доко преди 10 години
До 117Ами защо досега не го повишиха това вътрешно потребление и БВП бе ***, ами трябва да чакт санкции та да го направят.
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ти си отговори сам,европа какво ги прави тези ресурси.