НАТО: Русия има значителни сили по границата с Украйна

Киев: Целта на Путин не е Крим, а цяла Украйна
Обновена: 23 мар 2014 16:08 | 23 мар 2014 15:52, Елка Василева
289
НАТО: Русия има значителни сили по границата с Украйна
Снимка: Reuters

Върховният главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви, че Русия е разположила големи сили по източната граница на Украйна и каза, че това го тревожи, защото може да е заплаха за Приднестровието, предаде Ройтерс.

Брийдлав изрази загриженост от това, че Москва използва тактиката на внезапни военни учения, за да подготвя силите си за евентуално бързо навлизане в съседна държава, както стори в случая с Крим.

Преди 10 дни Русия започна ново военно учение с участието на 8500 артилеристи близо до границата с Украйна, отбелязва Ройтерс.

Още по темата

"Руските сили, които сега са по границата с Украйна на изток, са много, много значителни и много, много готови", каза Брийдлав на събитие, организирано от мозъчния тръст Германски фонд "Джордж Маршал".

Във вторник президентът на Молдова Николае Тимофти предупреди Русия да не обмисля действия за анексиране на Приднестровието, което се намира на западната граница на Украйна, по същия начин, по който установи контрол над Крим. Ден преди това председателят на приднестровския сепаратистки парламент Михаил Бурла призова Русия да приеме преобладаващо рускоезичната област.

Приднестровието се отцепи от Молдова през 1990 г., една година преди разпадането на Съветския съюз, на фона на опасения, че Молдова скоро ще се обедини със съседна Румъния, с която има голяма голяма езикова и културна близост.

Брийдлав заяви, че НАТО е обезпокоена за съдбата на Приднестровието. Според натовския генерал за Русия това е "следващото място с рускоезично население, което може да има нужда да бъде присъединено".

 "Има абсолютно достатъчно (руски) сили по източната граница на Украйна, които да влязат в Приднестровието, ако се вземе такова решение и това е много притеснително", каза Брийдлав. НАТО се опитваше да направи Русия свой партньор, но "сега е съвсем ясно, че Русия действа много повече като противник, отколкото като партньор", добави той.

Междувременно секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Андрий Парубий заяви че руските войски на президента Владимир Путин са готови да атакуват Украйна в произволно избран момент, предаде Франс прес.

 "Целта на Путин не е Крим, а цяла Украйна. Неговите войски, струпани по границата, са готови да атакуват по всяко време", заяви Парубий пред няколко хиляди души, събрали се на митинг в центъра на Киев.

 "Окупаторът може да мине границата всеки ден. В маниакалното въображение на Путин Украйна трябва да е част от Русия", каза Парубий.

Според кореспондент на АФП на киевския Майдан са се събрали към 5000 души. На някои от транспарантите пише "НАТО", на други - "Путин, върви си!".

Руското министерство на отбраната заяви, че изпълнява споразуменията за числеността на войските в граничните райони с Украйна, пише БТА.

Министерството на отбраната спазва всички международни договори за ограниченията на количеството войски в граничещите с Украйна райони, заяви пред руски журналисти заместник-министърът на отбраната Анатолий Антонов, коментирайки информации в чуждестранни медии за струпване на "хиляди" руски военни на руско-украинската граница.

В резултат на инспекциите на чуждестранни мисии на руска територия, включително граничните райони с Украйна, инспекторите заключиха, че "руските въоръжени сили не извършват никаква необявена военна дейност, която би могла да застраши сигурността на съседни държави", изтъкна Антонов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

През последния месец този въпрос беше повдиган нееднократно в телефонни разговори на руския министър на отбраната, армейски генерал Сергей Шойгу, с негови чуждестранни колеги, включително с шефа на Пентагона Чък Хейгъл и дори с министъра на отбраната на Украйна Игор Тенюх, допълни Антонов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
20
 
! Отговори
до 112 преди 10 години
Абе ,икономическаизолация можеш да поставиш на страна която е бедна на ресурси,а при такава страна като русия това не върви,при налагане на такава изолация се увеличава вътрешното производство,и най вече вътрешното потребление,а това води до повишаване на ВБП,а при такива санкции първа ще изпищи европа,ако беше толкова лесна тази работа както ти си я мислиш,до се га щяха да го направят
52
0
 
11
 
! Отговори
двойния стандарт преди 10 години
Защо пак Русия?Цион.правителство се оплаква,че ЕС и ООН осъждат планирания строеж на нови заселнически гнезда на окупирания Западен бряг-2 371 точно.Осъждането разбира се е само на думи,хайде Путин да направи същото в Западна Украйна да речем.И разбира се кримчани гласуваха единодушно да се завърнат към Русия,не са окупирани.Защо го няма в новините?jpost/Diplomacy-and-Politics/Israel-advances-plan-for-2371-units-in-West-Bank-settlements-346073
51
0
 
12
 
! Отговори
Странджата преди 10 години
В сравнение с пиндосите, тези зелени човечета са в пъти по учтиви и вежливи.
50
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей *** хайде марш! Който иска да ходи в Азия - русия или в хамерика ! Аз искам да живея в България - ЕС! да ви покълне семката на всички чуждопоклонници
49
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЗА 95Е така е! Вие комунистите сте най - големите специалисти в справянето със собствения си народ! Народен съд, ДС, все инструменти за унищожаване на граждани!Иначе Русия е обречена! Симпатични са му руснаците, но НАТО са доста по силни в момента! Само икономическата изолация ще е напълно достатъчно за падането на Путин и задълбочаването на кризата в Русия ...
48
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
САЩ И НАТО СА СТРАЖИТЕ НА МИРА,БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТЯХ ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА НЯМА БИТКИ
47
3
 
11
 
! Отговори
до НАТО преди 10 години
Вие гледайте да не влязат в Аляска, че тогава ше станете за смях, а иначе то приднестровието си е тяхно! Не че Аляска не е руска, но краварите имат късмет че са затрили руската част от договора, дето е написано че и под наем, а не продадена! Сега треперят Путин да не докопа договора, че ще трябва да стават с обща граница в америка!
46
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ХА ДА ЯДАТ ПЕТРОЛ И ГАЗ РУСНАЦИТЕ ДЕ,ХА ХА ХА,РУСИЯ Е НУЛА
45
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КАКВО НАПРАВИХА РУСНАЦИТЕ В АФГАНИСТАН-*** СЕ,БРАВО НА НАТО УНИЩОЖИ ТАЛИБАНИТЕ
44
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
САЩ и Русия са врагове точно колкото и БСП и ГЕРБ! Врагове са по - телевизията, но всъщност са две страни на една и съща монета! Света определено ще е по - хубаво място без тях! пожелавам им да се унищожат взаимно и да ни оставят да си живеем в ЕС, като бели хора ;)
43
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДО 97 РУСНАЦИТЕ СА ГЛАДНИ,МИЗЕРНИ,ПРЕДИ ГИ ХРАНИХМЕ НИЕ,СЕГА ГИ ХРАНЯТ БИВШИТЕ РЕПУБЛИКИ,НИКОЙ НЕ ПОДКРЕПЯ РУСНАЦИТЕ,ХА ИМ НАЛОЖАТ ИКОНОМИЧЕСКИ САНКЦИИ РУСИЯ ЩЕ ФАЛИРА
42
0
 
3
 
! Отговори
АН преди 10 години
А КАКВО ИСКАТЕ ДА ИМА НАТО АМЕРИКАНЦИ ДА ГЛЕДАТ АМЕРИКА НАВСЯКЪДЕ ИСКАТ 96
41
1
 
17
 
! Отговори
Искандер М преди 10 години
със своите искандери руся така мощно може да хакне по натовските бази в турция ,че не само каски,но и много фесове ще хвръкнат.за 13 войни с Русия, турците ядоха бая пердах,така че са се научили да уважават руската мощ.Просто нямат думата че...
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен,явно не си спомняш, че с подписване на договора през 1998 цената на газа стана ТРОЙНА, а вече през 2005, когато се бяхме заиграли с Европата, естествено, че Русия ще ни цака! Да не са балами!И сега нашите умници бързаха да се изкажат по темата "Украйна" и да ходят на крака на нелигитимно превратаджийско правителство, та ще има скок на цената още! А защо си траят гърците? Защото вече си договориха намаление и сега си мълчат!!!!
39
3
 
16
 
! Отговори
целта преди 10 години
Цялата атака срещу Путин е защото спря бомбардирането над Сирия и Иран,а това е спиране на окупацията за велик израел,който цели световно господство,не само материално но и духовно,омразата към християнството е главния катализатор.Войната срещу Путин е война срещу християнството,за съжаление малко хора хора го разбират.
38
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АКО РУСНАЦИТЕ ЗНАЯТ МНОГО ТУРЦИЯ ЩЕ ЗАТВОРИ БОСФОРА ЗА РУСКИТЕ КОРАБИ И РУСНАЦИТЕ ПАДАТ НА КОЛЕНЕ
37
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
хах, Путин е луд и води русия към тотален крах! Половината руски републики искат независимост, гражданската война е въпрос на време! Хората са изгладнели и са на прага на война с Путин и неговите олигарси! Същевременно Русия е на прага на икономическа изолация! Русия се разцепва отвътре, хората са обезумели заради разграбването и разпределението на всички блага в ръцете на олигархията! Бойко Борисов имаше същата политика като Путин! Аз живея в Калининград от 15 години, по - зле не е било никога.
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Товaриши Получи се зaповед зa съкрaщaвaне нa щaтовете. Предлaгaм дa почнем от Кaлифорния, Тексaс, Флоридa и Небрaскa...
35
0
 
16
 
! Отговори
Ташунко преди 10 години
В Русия казват:освояването на Сибир,а в уса на времето са казвали -завладяване на дивия запад!Мисля,че има разлика,нали?!Помня на времето как четох една книга, дневник на руски капитан който посещава тогавашна руска аляска през 1825г новоархангелск.Описва тамошното население и пише как хората от гарнизона и местните са живяли мирно ,до пристигане на американските китобойни кораби, които са продавали оръжия на ***.След което мира изчезнал от там!...за тези пидали от уса няма нищо свято
34
19
 
2
 
! Отговори
ПЪЛНИ ТЪПИЗМИ преди 10 години
ТУРЦИЯ Е НАЙ-СИЛНИЯ И ДОБРЕ ВЪОРАЖЕН ФЛАНГ НА НАТО !ТАМ СА И НАЙ-ГОЛЕМИТЕ АМЕРИКАНСКИ АВИОБАЗИ-Бандарма , Енджерлик ,Ескишахир и др., като не говорим за ракетите с наземно базиране и среден радиус или крилатите такива !ГРАНИЦАТА С ТУРЦИЯ НА РУСИЯ Е ПОЧТИ 300-км.!ЩЕ ИМ ГО НАБИЯТ НА РУСНАЦИТЕ , ЧЕТВОРЕН ---КАТО В АФГАНИСТАН!!