Huawei осъди предполагаемия шпионаж от страна на АНС на САЩ

Китайският гигант осъжда действията, заплашващи сигурността на мрежите
24 мар 2014 11:28, Елка Василева
6
Huawei осъди предполагаемия шпионаж от страна на АНС на САЩ
Снимка: архив, Reuters

Китайският телекомуникационен гигант Huawei осъди предполагаемия "шпионаж" от страна на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ, предаде Франс прес, като припомни съобщения в медиите за кибератаки, разбили мрежите на китайската компания.

Според "Ню Йорк таймс" и "Шпигел" АНС години наред е четяла електронни писма между шефове на Huawei от фирмените архиви, имала е и достъп до тайните кодове на продукцията й. Двете издания се позоваха на документи, предоставени от бившия сътрудник на АНС Едуард Сноудън.

Още по темата
"Ако изнесеното се потвърди, Huawei сурово осъжда подобни практики - промъкване и внедряване във вътрешните ни мрежи, следене на нашите комуникации", заяви Роланд Сладек, вицепрезидент на концерна.

Китайската групировка "осъжда всички действия, които заплашват сигурността на мрежите (за комуникации) и е готова да работи съвместно, открито и прозрачно с всички правителства, с инвеститорите и клиентите, за да отвърне на световните предизвикателства в сферата на сигурността", посочи Сладек в комюнике.

Сред следените е бил предишният китайски президент Ху Цзинтао, писа вчера "Шпигел", позовавайки се на документи, предоставени от Сноудън. Според изданието АНС е шпионирала също министерствата на външните работи и на търговията в Пекин.

Документите показват, че АНС е вложила изключителни усилия в започнала през 2009 г. операция, засягаща Huawei – втория най-голям доставчик на телекомуникационно оборудване в света и главен конкурент на американската компания Cisco, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
gost преди 9 години
По некадарни *** от тази марка на виваком не сам виждал това са пална трагедия но или са модемите калпави или от подражката се правят на луди
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АборигенБългарският абориген е всезнаещ - натяква аборигенщината си дори когато става въпрос за корпоративна сигурност. Макар и да не е чувал никога нищо за нея, аборигенът е абсолютно наясно с проблема и държи да го знаят всички.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе голямо доверие показват САЩ към всички наред - от близки партньори до далечни конкуренти !Американската демокрация не беше ли най-предпочината и обична? От какво се пазят та токова слухтят Америте?
1
3
 
3
 
! Отговори
Абориген преди 10 години
Произвеждат мрежово оборудване а не могат да си защитят собствената мрежа...