Кризата между ЕС и Русия - шанс за нова енергийна стратегия

Страните от блока могат да намалят зависимостта си от руския газ
Обновена: 30 мар 2014 17:20 | 30 мар 2014 17:19, Елена Кирилова
75
Кризата между ЕС и Русия - шанс за нова енергийна стратегия
Снимка: архив Ройтерс

Усилията на всички страни в Европейския съюз (ЕС) могат да допринесат много за намаляването на зависимостта от руския газ в блока, заяви полският премиер Доналд Туск. Според него кризата в отношенията между ЕС и Русия трябва да подтикне европейските държави да създадат обща стратегия в областта на енергетиката.

Туск смята, че въглищата, шистовият газ, диверсификацията на доставките и солидарността могат да положат основите на бъдещ европейски енергиен съюз.

Междувременно днес приключва срокът за подаване на документи за регистриране на кандидати за президентските избори в Украйна. Вчера стана ясно, че лидерът на партия УДАР Виталий Кличко няма да се кандидатира за президент. Вместо това той се е прицелил към поста кмет на Киев.

От своя страна украинската армия започва да се превъоръжава. Държавна компания се е заела с нелеката задача изцяло да обезпечи нуждите на въоръжените сили, националната гвардия и други военни единици. Около 2000 украински военни обаче все още не могат да напуснат Крим заради липсата на пари. Част от тях дори са останали без дом и живеят в едно от поделенията.

На фона на всичко това днес в Киев на площад “Независимост” се събраха няколко хиляди души. Те почетоха паметта на десетките загинали по време на сблъсъците миналия месец. В Харков пък се проведе проруска демонстрация. Гражданите заявиха, че желаят да бъде сформиран единен фронт срещу сегашните украински власти.

От утре банковата система на на Крим се връща към нормалния си режим след като работата на редица украински банки на полуострова беше прекратена по инициатива на финансовите учреждения.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Александър преди 10 години
До Анонимен 58Ти си направо жалък. С напъните си внимавай да не се наакаш! Значи суровините принадлежат на цялото човечество? Брей! И газа на Аляска ли? И нефта на Тексас и на ония в белите чаршафи ли? Ами нефта в Саверно море? Норвегия? И златото на ЮАР ли? Да, Русия има от всичко по много! Нека някой попробва да си вземе!
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия доставя 29% от газта за Европа.
48
1
 
7
 
! Отговори
Поп Грую преди 10 години
На Ленчето искам да припомня, че Русия доставя 40% от газта за Европа.Елено, намери си в нета кой доставя останалите 60%.Голям рев срещу Русия, голямо чудо!Ревете срещу "Statoil", като сте толкова отворени, бе!Купувайте от норвежците, кой ви спира?
47
4
 
19
 
! Отговори
Bulgatani преди 10 години
Бог даде за Русия наистина много газ и петрол, това е вярно. Но Бог също даде за Русия много тежки климатични условия и много, много тежката история. Кой иска да споделят всички голями проблеми на Русия?който иска да помогне? Никой не иска, наистина! Всички иска само да вземат, да ограбят и унищожават . Благодаря на Бога и Путина, че това е напълно заключено, завършено за Русия. Днес Русия се движи напред и никой не може да я спре.
46
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До знайковците по-долу:Не е проблема в алтернативните технологии, а във цената на суровините получени при тяхното ползване!След като нещо направено с алтернативна енергия струва пет пъти по-скъпо, сещате се защо назапад се дъжат като ощипана мома!Та Русия само би спечелила от алтернативните технологии: най-вече като и потрябват вече ще ползва най-доказаните и чисти и няма да си е надучила на пастет шелфа!
45
3
 
9
 
! Отговори
Газиран облак преди 10 години
До Анонимен 65Бъдещето на ЕС е в най-популярния и безплатен български *** ГАЗ! малко требва да се увеличат площите, засадени с боб, но това е нищо на фона на потресаващия икономически ефект! Даже ще можем да изнасяме за Русия!Бойко е направил демонстрация на живо пред Меркрл, като с помощта на Делянчо са успяли да опър;ят веждите на насядали на вечеря германски и други европейски експерти!Очаква се само някой да ни построи интерконекторните врузки, за да тръгне свободно из Европа и Америк
44
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Скоро Американците заявиха ,че ако тяхния Шистов газ намале ще преминат на Браунов газ,от българина Илия Вълков или Юл Браун,които го е изобретил.Ами Балгария си има вечен газ от вода добит ,защо ваопще вземами на Русия скъпата газ.Европа да наблегне над технологията на Брауновия газ и хем ефтино ,хем и безвредно.Верно далавера но раковите заболявания се утроиха.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
echo.msk.ru/sounds/1289072.html
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
62, уаалллл, колко си правв
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"В момента работят предимно с руснаците, но когато си доработят алтернативните технологии и това няма да им трябва. "Аха, разбрах та уа. Повече няма да им трябва руските ракетни апаратури на американците когато си разработят собствени. А когато си разработа шистовиьо газ и алтернативните енергии на въглища и дърва и тогава изобщо няма да им трябва Русия.
40
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бухахалята, на теб да ние ти е оперирано сивото вещество? Русия е всепизната водеща сила в космическите технологии, с цял век са по напред от запада. Когато Циолковски е полагал основите на космическата наука и е конструирал първите ракетни прототипи, в дивия запад не са познавали друг транспорт освен конски каруци.
39
5
 
4
 
! Отговори
БУХАЛхаха преди 10 години
Ето и още малко за скорошните им постижения в космическите програми :DThree days following the Proton M launch failure, the Russian government had announced that "extremely harsh measures" would be taken "and spell the end of the [Russian] space industry as we know it."Техни думи, не мои. Та това, за което ги използват останалите е предимно транспорт, за сметка на това по-голямата част от съставните частици на тяхната техника познай от къде я купуват :)Почети малко.. излагаш се :)
38
12
 
4
 
! Отговори
БУХАЛхаха преди 10 години
56, умнико, разбрал-недоразбрал си се набутал да пишеш за високи технологии. Ето колко е напред Русия пред останалите - последният им голям проект, нов вид ракета (нещо, което останалите заебаха отдавна) - youtube/watch?v=EJ5__1PPgNQ. НАСА им използва ракетите защото си спряха собствената програма за такива. Спряха я най-нарочно, защото е нерентабилна и скъпа. В момента работят предимно с руснаците, но когато си доработят алтернативните технологии и това няма да им трябва.
37
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Русия притежава всякакви суровини, не само газ. Световната икономика се нуждае от много други суровини освен газ."Суровините принадлежат на цялото човечество, а не само на една изостанала страна която дори не може да ти разработва, и то в момент когато цивилизования свят изпитва крещяща нужда за ресурси да запази стандарте си на живот, Русия се опитва да изнудва с ресурси, но няма да се получи, ще стане както в Либия и Ирак и там се опитваха да се правят на интересни.
36
4
 
4
 
! Отговори
дядо преди 10 години
@46 анонимен-господине предполагам,че Вие сте самия изпълняващ длъжността Президент Роско ****ту.
35
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"52 Само че Русия не разполага с технологии , а и е все още много слабо развит пазар, да не говрим че ако изнасяш суровини си в по неизгодна позиция :"Да, затова америкамците купуват рекетни двигатели от Русия. Имаш ли си представа каква елекроника и какви процесори са необходими за космическата апаратура или балистична ракета, а Русия е 50 години по напред от запада в космическите технологии. А пластмасови играчки за местните *** да си търкат пръстите по екраните Русия може да си внася.
34
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да умират руските ***
33
5
 
20
 
! Отговори
додо преди 10 години
Русия притежава всякакви суровини, не само газ. Световната икономика се нуждае от много други суровини освен газ. Така че без Русия икономиката на света ще изпитва затруднения и това е за много години напред.
32
7
 
13
 
! Отговори
додо преди 10 години
Загубените поляци забъркаха цялата каша с Украйна. Ако не провеждаха американската политика, нямаше да се случи всичко това. Те са славяни, продали се на католицизма. Изобщо не им вярвам, не приемам съветите им, а Европа трябва да ги слуша по-малко ако иска нещата между изтока и запада да вървят добре.
31
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
полша отдавна е надупчена за шистов газ като най верен пудел на сащ и да не дава много акъл