Китай следва политика на ненамеса в други страни

Китайският президент обаче не критикува Русия заради Крим
Обновена: 1 апр 2014 20:11 | 1 апр 2014 19:53, Елка Василева
36
Китай следва политика на ненамеса в други страни
Си Цзинпин. Снимка: Reuters

Китайският президент Си Цзинпин заяви, че Пекин е противник на намесата във вътрешните работи на други страни, но не отправи преки критики към Русия заради анексирането на Крим, предаде Ройтерс.

В реч в белгийския град Брюж държавният глава на Китай увери лидерите на страните в Европа, че неговата страна е техен близък съюзник и привърженик на запазването на мира и благополучието на континента. Той окачестви отношенията между Китай и ЕС като приоритет за Пекин и похвали привързаността на европейските партньори към трайния мир.

Си Цзинпин подчерта, че спомените за чуждестранната инвазия и гнет "никога не са били заличени от умовете на китайците" и декларира, че е пристигнал в Европа, "за да изгради мост през евразийския континент".

Речта на китайския президент в Европейския колеж в Брюж пред високопоставени лица, сред които кралят и премиерът на Белгия, бе единствената му публична изява по време на тридневното му посещение в Белгия.

Си Цзинпин, който стана първият председател на КНР, посетил централата на ЕС в Брюксел, не се впусна в детайли в своето слово. Той обаче обеща, че Пекин ще отстоява позицията за ненамеса в работите на други държави, което вероятно е свързано с намеренията на Русия да продава природен газ на Китай, отбелязва Ройтерс.

Китайското ръководство се въздържаше да се намеси в противопоставянето между Запада и Русия заради бъдещето на Украйна, но Си Цзинпин намекна, че няма да окуражава Русия да напада Украйна. "Китай следва политика на мир. Китай се придържа към политиката на ненамеса в други страни", каза китайският лидер.

Ройтерс припомня, че Китай разгневи западните си партньори със своето мълчание по повод руското анексиране на украинската област Крим и с вота си "въздържал се" в Съвета за сигурност на ООН при гласуването на резолюция, осъждаща действията на Москва.

Източници в Брюксел казаха, че на вчерашната среща на върха ЕС-Китай Херман ван Ромпой и Жозе Мануел Барозу са притискали Си Цзинпин относно Русия и той бил казал, че "вярва в териториалната цялост" на държавите, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Китай помни кои им соли манджата с химлайска сол !
10
25
 
11
 
! Отговори
st преди 10 години
Ххахахаа и Китай ще застане зад цивилизацията хехехехееххе рашъните пак си навякохте дикатор ама вие сте си диваци така че.
9
19
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин е в състояние да унищожи икономиките на САЩ и ЕС за отрицателно време.
8
13
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Въпрос на време е, светът да се организира срещу САЩ и васали ЕС. В човешката история много пъти са опитвали империи да поробят целия свят и всички са се проваляли. И САЩ ще се провали.
7
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Запада сам се прецака!Ако искаше да контролира нещо ,трябваше да си премества заводите в държави като България и лоялност и никакъв риск нямаше да има ,но те избраха Китай ,е сега онея произвеждат всичко на белия свят ,но и са от другата стрна на новата студена!
6
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
преди 2 дни имаше новина която казва че се готви военен съюз между русия и китаи за да се протевопоставят на агресивната политика на запада да не забравяме че запада нарича китаи укопатор над тибетската държава и иска независимост на тибет и уигурия обраст в северозападен китаи
5
9
 
33
 
! Отговори
ДупЕнЦе преди 10 години
Бе с две думи им е казал,че помни кои са империалистите на които до скоро робуваха.
4
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Китай не забравя когато държавата му бе раскъсана на много колонии от западни държави , а китайците бяха третирани като животни
3
11
 
29
 
! Отговори
западни партньори преди 10 години
и хамерикуния сериоюно разгневиха Велик Китай когато изпекаха Китайските дипломати в Белград и бяха много ядосани на хамерикуния която им обясни че удряли,,мозакът на милошевич..
2
10
 
30
 
! Отговори
Цун Кай Х.й преди 10 години
Еми той им го казва това на УСА-то и на Еврогейците,*** те си го интерпретират както им изнася.
1
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Китай е против намесата във вътрешните работи на Русия от агресивните колониални кръвопиици Сащ