Най-богатият украинец: За мен Донецк е Украйна

Ринат Ахметов опитва да потуши напрежението в страната
8 апр 2014 18:40, Елка Василева
73
Най-богатият украинец: За мен Донецк е Украйна
Снимка: Reuters

Най-богатият украинец търси начини да прекрати засилващото се противопоставяне между украинското правителство и проруски сепаратисти, след като Москва обвини Киев, че тласка страната към гражданска война, пише „Файненшъл таймс“.

Милиардерът Ринат Ахметов, който контролира половината от стоманодобива, минната индустрия и производството на електроенергия от топлоцентрали в страната, призова сепаратистите за преговори с властите, преди да се стигне до по-сериозна конфронтация.

Ахметов, който беше привърженик на бившия президент Виктор Янукович и е родом от Донецкия регион, е изразил съгласие по някои от въпросите, повдигнати от привържениците на Русия, според близки до него източници. Той е предложил да изпълнява ролята на посредник и да предаде тревогите на рускоговорящото население в региона на властите. Също така Ахметов е подкрепил исканията за делегиране на по-големи правомощия за самоуправление на регионите в Украйна.

„Готов съм на всичко и ще застана до вас. Давам работа на 300 хил. души. Кои от вас са готови да дойдат с мен за разговори с властите? Изберете между трима и петима души и отиваме”, е казал милиардерът, но е предупредил, че не разглежда сепаратизма и обединението с Русия като варианти.

„За мен Донецк е Украйна и това не може да бъде оспорено”, е заявил Ахметов.

Опитите за посредничество на Ахметов идват, след като през последните дни протестиращи окупираха правителствени сгради в източните украински градове Харков, Донецк и Луганск, а Москва и Киев си прехвърлят отговорността за събитията.

Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Украйна се опитва да потуши вълненията в югоизточната част на страната чрез „струпване на вътрешни сили и отряди на Националната гвардия с участието на бойци от нелегалната въоръжена групировка „Десен сектор”, които си сътрудничат със „150 американски експерти от частната военна компания Greystone”, дегизирани като редови войници.

Руското външно министерство осъди организаторите на „провокацията”, която застрашава правата, свободата и живота на украинските граждани, както и стабилността на украинската държава.

„Призоваваме за незабавно прекратяване на всякакви военни приготовления, които създават риск от започването на гражданска война”, казват от министерството.

Руските обвинения идват, след като Лавров настоя пред украинския си колега да не бъде използвана сила като ответна реакция на протестите в Източна Украйна, където голяма част от населението е рускоговорящо.

Икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 67Щом сме в ЕС- европейски цени на горивата, що трябва да ни дават ресурси за жълти пари, сега руснаците се стремят да заемат и нефтените полета в шелфа на северния полюс, а те са 25% от световните запаси, освен това са им под носа, който не е гледал скоро карта да погледне и да види каква суша стои в близост, така че извода е ясен
60
0
 
7
 
! Отговори
тя преди 10 години
Ограбил Донецк - станал милиардер , затова за него това е Украйна.
59
1
 
10
 
! Отговори
titoti преди 10 години
Само питам.В Европа, в три държави, населението на определени области, настоява за референдум. Референдум за отделяне от досегашната централна власт и създаване на автономни области или страни.1. Испания - Каталуня2. Великобритания - Шотландия от Англия3. Украйна - ДонецкТа, само питам де: еднакъв ли е аршина на САЩ и ЕС към ситуацията?Ще изпратят ли САЩ бойни кораби край бреговете на Испания и Шотландия?Какви санкции ще наложат САЩ на Испания и Шотландия?Само питам де???????????
58
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Руснаците (Путин), умишлено ни продават скъп газ и петрол, за да няма икономика тук. А с нашия глупав русофилизам още повече си утежняваме положението, защото кой западняк, ще си рискува парите, когато утре Болния поиска национализация.
57
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Видяхме ги тия "местни сепаристи" - объркаха Операта с кметството!
56
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да живее Русия!!!!
55
21
 
5
 
! Отговори
До 61 преди 10 години
Не, не и не! Какъв транспорт те гони? Българските тирове, като излязат в чужбина, започват да сноват из цяла Европа, но заобикалят България. Защото заради руснаците тук няма промишленост. Заради по-ниска цена на газът заводите не могат да работят на по-голяма печалба, защото това, което зависи от цената на газа е изтеглено там, където тя е най-ниска - в САЩ. Заводите ти не могат да работят въобще. Като имаш ток от атомна енергия, това не означава, че той е много евтин. Другите имат още по-евтин.
54
11
 
10
 
! Отговори
analiz преди 10 години
Как би изглеждала кризата, ако Украйна беше запазила ядрения си арсенал от 1800 ядрени бойни глави ? ? ?Много скоро забравихме, че Украйна доброволно се отказа от ядрения си потенциал, а Русия се ангажира да бъде гарант за териториалната цялост на Украйна . . .
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като са ви рязали краекожието и мозъка ли ви отнеха ?Нали като внасяш евтино гориво ще ти е по-достъпен транспорта.Нали като внасяш евтина газ ще плащаш 200 лв ,вместо 400 лв за парно и ще ти работят заводите на по-голяма печалба.Нали като имаш ток от Атомна енергия ти е по-евтин и можеш да го продаваш!Алтернатива на тея ресурси няма и това ,че не с връщат пряко в Русия като износ ,не означава ,че не носят печалба.Понеже е приятелска и я познаваш я ми кажи колко ви е бензина там!
52
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След като най-голям внос имаме от Русия и най-голям дефицит с тях, смятай че изнасяме не повече от 5%. А се оказва, че Турция е най-приятелски настроена, защото даже сме на печалба от нея.
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-голям е вносът от Русия (16,2%), Германия (11,6%), Италия (7,4%), Румъния (7,0%), Гърция (5,9%), Турция (5,4%), Украйна (4,2%) и Австрия (3,5%). Най-голям е търговският дефицит в търговията с Русия (5,25 млрд. лв., Украйна (1,18 млрд. лв. и Германия (1,13 млрд. лв), а най-голям е излишъкът при Сърбия (681 млн. лв.), Турция (529 млн. лв.) и Белгия (437 млн. лв.)
50
1
 
10
 
! Отговори
до 57 преди 10 години
А тока ти идва от генератотирте на Лунна светлина ,бензина от Австралия ,газта от Бангладеж.
49
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 49 Няма такъв стокообмен от 50%, цифрата е по-малка от 15%, ако не греша процентът даже е едноцифрено число. За сметка на това имаме огромно отрицателно салдо, т.е. те са си затворили пазара за нас, а ние купуваме от тях като луди и фактически им пълним джоба с голямата лопата.
48
3
 
5
 
! Отговори
до 55 преди 10 години
То един договор с давност вече изтече ,ама не си топим краката на беломорието.ОНД си съществува на теория както и договора за Черно Море и кораби с определен тонаж.Има договори и за Куба и за Сирия и за ...Аз не ги знам ,не ми е работа ,ама смятам ,че месене в Грузия ,Украйна и Чечня си се водят "Удряне" зад декларациите.
47
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до нагорен-- 35; Има една подробност 1994 и 1997 г САЩ, Русия и др. стр. подписаха с Украина договори като и гарантират ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ И НЕЗАВИСИМОСТ,затова че Украйна се отказва от притежаване на ядерено оръжие.
46
3
 
6
 
! Отговори
до 51 преди 10 години
Води се стоко-обмен!С две думи сложи ги 40-60% при това повечето е на суровина и тя е без аналог за нас.
45
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да не му вземат желязцето затова се претиснява ахмедов рудниците на желязо са в източният краи на украина
44
2
 
5
 
! Отговори
до 49 преди 10 години
Шматка ти на колко ракии пишеш?Какви политически изнудваници ?ЕС за програма от 40 милиона ни кара 3 закона да пишем и променяме ,а ти за стокообмен от 50% внос-износ не ти пука.Неграмотен ли си ?Какво ме интересува с кои голям брат ходиш из квартала ?Хлапе ,никои не е толкова луд да внася скъпи суровини за едната солидарна политика.Казах ти 3 милиарда на Ирак повече няма да е повторят ,ако ще 200 над главите ни да летят!
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 45 остаиАми тогава ти кажи колко процента от българският износ е за Русия. Щом си по-наясно...
42
4
 
9
 
! Отговори
до 45 остаи преди 10 години
Не му обръщаи внимание на тоя ,звучи като *** от началото на демокрацията.Щял да заменя и да доставя ,то ако беше толкова лесно ,ама не е .Написал ми 15% износ сякаш са 5 чушки и 10 домата.Готов нашия за идеята да се отказва от търговия с лошите руснаци.Ако беше толкова лесно България нямаше да се чуди как да целува краката на ЕС за някакви си 1-2% годишно!