Проруските бунтовници в Донецк създават временен кабинет

Държат в плен 60 души, обяви украинската служба за сигурност
Обновена: 8 апр 2014 22:12 | 8 апр 2014 19:05, Веселина Йорданова
90
Проруските бунтовници в Донецк създават временен кабинет
Снимка: Ройтерс

Украинската служба за сигурност (СБУ) съобщи, че въоръжени проруски сепаратисти са заложили експлозиви в окупирана от тях сграда в източния град Луганск и държат около 60 души в плен, предаде Ройтерс.

В неделя вечерта проруски сепаратисти завзеха сградата на СБУ в Луганск - едно от поредица нападения в източната част на страната, припомня Ройтерс. "Отделът за борба с тероризма на СБУ установи, че
престъпниците са минирали сградата и са задържали около 60 души, като ги заплашват с оръжия и експлозиви", се казва в изявление на СБУ.

Демонстрантите обаче отрекоха и двете обвинения. Те заявиха, че не разполагат с никакви експлозиви, но са превзели оръжеен склад с автомати.

По-рано един от водачите на проруските бунтовници в Донецк, Вадим Черняков, обяви създаването на "временно правителство на Република Донбас", предаде Франс прес.

"Сформирахме временно правителство в Донецк", заяви Черняков. Той припомни обявения от проруските демонстранти приоритет при окупирането на сградата на областната управа в Донецк в неделя - организирането на референдум до 11 май за евентуално присъединяване на Донецка област към Русия.

Още по темата
Черняков уточни, че датата на референдума и формулирането на въпроса или въпросите му ще се определят в координация с другите проруски групи в региона, по-специално тези в Харков и Луганск. Той освен това увери, че проруските отряди за самоотбрана вече ще контролират пътищата в региона, както и летището и гарите "за поддържане на реда".

Журналист на АФП установи днес, че проруските сили контролират само сградата на областната администрация.

По-рано днес проевропейските власти в Киев обявиха, че демонстранти, които превземат държавни сгради, ще бъдат считани за "терористи и престъпници". Проруските демонстранти в Донецк започнаха да укрепват барикадите по пътищата към сградата на областната управа.

Междувременно генералният секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Ламберто Заниер заяви днес, че трябва да бъдат предприети "всички възможни адекватни действия, за да се избегне по-нататъшното разрастване на напрежението" в източните региони на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

"Съгласно данните, които получаваме от работещите на място наблюдатели на ОССЕ, ситуацията е тревожна", са казва в изявлението. Според Заниер протестните акции в Донецк, Луганск и Харков от мирни са прераснали в насилствени, като се е стигнало до стълкновения между демонстранти и полиция, а също между представители на различни политически групи.

Генералният секретар на ОССЕ каза, че това е признак за наличието на "огнища на нестабилност" и изрази надежда, че работата на специалната наблюдателска мисия на организацията ще помогне за намаляване на напрежението.

По думите на Ламберто Заниер наблюдатели на ОССЕ работят в Донецк, Харков и Луганск от края на март. Съгласно решение от 21 март на международната организация  тя ще разположи свои наблюдатели в 10 региона - западни и източни. По план броят на пратениците на ОССЕ отначало ще бъде около сто, а впоследствие той може да достигне 500.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
38
 
! Отговори
Циника преди 10 години
58, има се предвид, че приемането на езиковия закон издава цялостното настроение на новата власт към руснаците в страната. И ако номерът беше минал, щяха да се предприемат и следващите стъпки на агресия. Резултатът щеше да е гражданска война. С действията си Путин респектира управляващите в Киев и сега последните мяукат като котенца.
51
1
 
41
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
До Анонимен 58 Е нали Крим като е била автономия,все пак беше в границите на Украйна бе охлю? Е па точно,ако в Крим не бяха деиствали навреме,то щяха да ги наводнят с "Десен сектор и там също щеше да стане анархия. Де му се вика,вързаха си гащите в Крим и удобно се присламчиха към Русия .Може да не станат по-богати ,ама със сигурност ще са по-спокоини за бъдещето си. Ей точно затова е и цялата работа в Донецк,Харков ,Луганск и т.н. Никой не иска някакви "Десни сектори" да ги тормозят
50
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Леле че народ *** си ти, теле такова. Този закон не е бил в сила в Крим, защото там си е автономия и руският винаги е бил официален. Така че никой не го е отменял. Първо се информирай, после зяй. В целия Крим на 2 милиона човека е имало само седем украински училища, останалите руски.
49
1
 
46
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
До Анонимен 52 Как никой не е забранявал руския език бе ***? Та нали това им беше първия приет закон от тия в Киев. И в крайна сметка,провала е за САЩ и всички техни пудели(ООН,НАТО ,ЕС) .Всичките се доказаха като некомпетентни бюрократи . Не случайно желанието им да се правят на ербап стана така,че всеки по света знае,че тия организации са никаквици. Гледах репортаж за Каталуния,и тяхното твърдо решение,каквото и да става,да са независими.
48
22
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Червени *** !!!!!!!Давайте хейтвате ме !!!!Кудкудякайте тука само вие си четете коментарите Такива като мен сме 5 % Никой не емигрира в Русия Всеки върви на запад за да живее добре
47
0
 
60
 
! Отговори
!!! преди 10 години
Когато Русия даваше десетки хиляди жертви в Освободителната война, в любимата ти Европа отслужваха молебени за победата на турското оръжие. Сетне ни разделиха на три.
46
1
 
39
 
! Отговори
Zohan преди 10 години
И сега какво? Що разформировахме Беркут, а?
45
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То добре, че чорбаджиите на сайта оправят баланса, та да изглежда, че педерастите поддържат някакъв паритет! По ТВ обявиха, че само 6% от българите одобряват отношението на запада към събитията в Украйна и 17 % одобрявали действията на Русия.Смях! Поне 70% от българите одобряват Русия, но и така, както са го посочили е 3 пъти повече.
44
13
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Леле че народЕ, и какво ако ЦРУ бяха предвидили окупацията на Крим? Щяха да нападнат Русия ли, какво? Крим за Путин е тотален провал - нито една от причините, посочени за окупацията, не се оправдаха. Оказа се, че никой не е притеснявал руснаците, никой не им е забранявал руския език, просто решиха и извършиха пладнешки грабеж. И само най-пропадналите и зависими от Русия режими го признаха.
43
3
 
46
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
До Анонимен 46 Щото Русия не е Ирак,Сърбия или друга демократизирана страна. Пък и да й бъркат в леговището нещо им стана тежко . Просто от Запад и САЩ са толкова вцепенени,че не знаят какво да правят. Неслучайно са бесни на ЦРУ ,че въпреки колосалния бюджет не можа да предвиди прибирането на Крим в Русия. Всички си мислеха ,че Путин блъфира и като се усетиха най-накрая се замислиха сериозно .
42
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма по подли от ЦРУ и досега никой не ги е прецаквал Украйна беше с Русия а сега са врагове .вече никой не е с Русия
41
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оставете просяците, ами сега простаците станаха болшинство.Разни утрепалки мислят, че като врещят срещу някакъв комунизъм, пият кафе и гледат важно ще изглеждат много модерно и секси, та белки някой ги ареса и им скочи отзад. Те си мислеха, че демокрацията е да се дрогираш на Лазурния бряг и да си придаваш европейско - гейски вид.
40
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 46Nito USA nito ES dori predpolagam Rusia imat interes ot treta svetovna voina zashtoto ako Rusia vleze v Ukraina i NATO napravi syshtoto tochno tova ni chaka.
39
1
 
33
 
! Отговори
Шоп преди 10 години
До дядоняма ли някой телефона на въпросната дама да и подскаже ,че парфюм "Булгари" е много качествен------------------- Ох, недей моля ти се, че колко Груз-200 ще им пристигне заради тоя парфюм, бедна ти е фантазията.
38
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как така Америка от суперсила станаха така предпазливи и неутралниТе се преструват!!!Нещо се мъти тука и май Русия ще го изяде защото Украйна е просто капан на който се хванаха
37
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Mnogo iasno che tova sa hora na Putin koito kakvoto iska da si govori.
36
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 42 ДЯДО просяците ги има защото още не сме се отървали от сърпа и *** в главите си, а ЕС нямат нищо общо
35
2
 
47
 
! Отговори
дядо преди 10 години
@доктор сърп и чук,не знам кой на какво е синоним,но откакто се залюбихме с великата хамерика и унас се появиха просяци-преди това нямаше!!!Обаче откакто влязохме в еврогейския съюз толкова много се увеличиха,че започнахме да изнасяме ;)
34
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какво толкова е станало? Киевските терористи допреди 2 месеца хвърляха камъни и коктейли '***' по органите на реда, стреляха по тях и дори ги палеха живи. Те просто не взимаха заложници, избиваха наред.
33
14
 
32
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Аз желая България по-скоро да стане 51 щат на САЩ. Аз желая гръцката азбука кирилица и гръцката религия православие да бъдат заменени от латиница и атеизъм.