Русия иска цялостна, единна, приятелска Украйна!

В Украйна няма руски агенти, увери Сергей Лавров
14 апр 2014 15:16, Елка Василева
228
Русия иска цялостна, единна, приятелска Украйна!
Сергей Лавров. Снимка: Reuters

Евентуална употреба на сила срещу демонстрантите в Югоизточна Украйна сериозно ще застраши перспективите за сътрудничество в уреждането на украинската криза. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, запитан за перспективите пред четиристранната среща Русия-САЩ-ЕС-Украйна, насрочена за 17 април, предаде ИТАР-ТАСС.

"Русия има интерес от цялостна, единна, приятелска за нас Украйна, в която всички граждани да съществуват спокойно, да използват правата си, да имат възможност спокойно да общуват (. . .), да няма хора второ качество, принудени всекидневно да изслушват обиди, сега унижения от неонацистите", каза той.

"Това може да се постигне чрез дълбока конституционна реформа", смята руският държавник.

Още по темата
Решението за използване на военна сила срещу демонстранти в Украйна според него е "крайно опасно развитие на нещата" и "онези, които насърчават днешните власти в Киев да се държат по този начин, трябва изцяло да понесат отговорността за това".

В Украйна няма агенти на руското Главно разузнавателно управление и на Федералната служба за сигурност, както заявяваха пред мен държавният секретар на САЩ Джон Кери и украинският му колега Андрий Дешчица, твърди Сергей Лавров.

Киев "незнайно защо" не представял пред Москва арестуваните според Кери и Дешчица агенти. "Ето, сега казват, че ако има четиристранна среща, там ще представят всичко. Значи им трябва скандал на срещата, значи имат там някакви си насъбрани отнейде квазифакти. Щом имате факти, представяйте ги без притеснения. Щом ви притеснява да ги представите, значи нямате факти", заяви Лавров.

"Междувременно искаме да разберем какво всъщност предприемат западните ни колеги (. . .) по-специално какво означават съобщенията, че директорът на ЦРУ на САЩ спешно е посетил Киев. Засега не са ни представили обяснения, които да са убедителни", добави руският министър.

"Колкото до хипотетичните въпроси какво трябва да стане, за да има военна намеса, дори няма да спекулирам. Ние не се месим във вътрешните работи на Украйна, това е в противоречие с нашите интереси", заяви Лавров.

"Лицемерието надхвърля границите" в западната реакция след събитията в Украйна, каза той, цитиран от Франс прес.

Нека си спомним, че насилието на Майдана, приключило с десетки и десетки убити, бе наречено демокрация, а се говори за тероризъм, когато става дума за мирните сегашни демонстрации в Югоизточна Украйна, посочи руският външен министър на пресконференция в Москва.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
член на европейский патложан
173
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименама магаре яш боб ще имаш газ ***
172
1
 
2
 
! Отговори
analiz преди 10 години
До РусофобЗащо забравихме, че Русия се ангажира да бъде гарант за териториалната цялост на Украйна ако Украйна доброволно се откаже от ядрения си потенциал ? ? Как би изглеждала кризата, ако Украйна беше запазила своите 1800 ядрени бойни глави ? ? ? - Тогава Украйна щеше да бъде по-авторитетна от Комунистическа Корея . . .
171
1
 
1
 
! Отговори
bacho преди 10 години
До Анонимен Защо си Анонимен. Страхуваш ли се?Америка е готова да подпали цяла Европа ! Интересно защо се връзват на това европейците. Не виждат ли какви са последиците за ЕС. Двама (ЕС и Русия) се карат - трети (САЩ) печели.
170
1
 
0
 
! Отговори
bacho преди 10 години
До 222Точно казано!+++++++++++++++++++++++
169
6
 
0
 
! Отговори
Русофоб преди 10 години
Нагъл, по-нагъл... Русия! Егати наглеците.Ами като искате приятелска и единна Украйна, връщайте Крим, окупаторчета гнусни!!!
168
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Русия има интерес от цялостна, единна, приятелска за нас Украйна"Ами тогава върнете Крим, бе, руски!Най-големият лъжец в историята си ти, Лавров!
167
1
 
0
 
! Отговори
тони преди 10 години
Имате такъв отдел ли в НДК ет.17 "тролско чувство за хумор"? Като това на Боко тиквата, известен по света като шменти капели?
166
3
 
0
 
! Отговори
ицо преди 10 години
Нищо чудно - пълно е с руски бляди по форума!
165
3
 
0
 
! Отговори
12321 преди 10 години
Сори, май почвам да губя чувство за хумор от путинската глутница. . .
164
1
 
0
 
! Отговори
куби преди 10 години
Като чета писанията по този форум болшинството няма нищо против!:)
163
2
 
0
 
! Отговори
киро преди 10 години
Айде за САЩ ***-дойди, '*** кой ти рече, че останалите нямат право ?Или вече обявихте Руската Народна Република на Българското Черноморие и чакате помощ от Путин/Атила ?!
162
2
 
0
 
! Отговори
еми преди 10 години
Черно море е на Русия! Какво правят там разни чужди кораби от Румъния, България, Турция и други? А най вече от САЩ?:)
161
1
 
2
 
! Отговори
еми преди 10 години
Украйна е в такова състояние, че работоспособни са само украинките на възраст 18-28 години.
160
1
 
1
 
! Отговори
пешо преди 10 години
Тия пари нямат ..ще го отработват!
159
1
 
1
 
! Отговори
тони преди 10 години
Оръжието с пари ли ще бъде, или безплатно?
158
2
 
5
 
! Отговори
ицо преди 10 години
САЩ с всички сили се опитват да запазят хегемонията си на световния пазар. Доларът определено губи позиции на международна валута за търговия с Китай дори сред най-верните васали на САЩ като Европа, Австралия и Япония. От миналата година Русия е в тройката по износ на зърно. 2013 Китай се отказа от договорени над милион тона царевица от САЩ и компенсира с доставки от Русия и Украйна. "Лобизъм" не е *** дума в САЩ и бизнесът смело натиска маймуняка да взима мерки.
157
1
 
4
 
! Отговори
12321 преди 10 години
Защитава руско езичното население от крадливи психопатки и платени клакьорчета.
156
2
 
0
 
! Отговори
куби преди 10 години
Защитава руско езичното население от крадливи психопатки и платени клакьорчета.
155
1
 
1
 
! Отговори
киро преди 10 години
Къде видя Украйна бе !