Сноудън – марионетка на Путин?!

Изявата на бившия агент в PR-акция на руския президент повдигна доста въпроси
19 апр 2014 17:40,
158
Сноудън – марионетка на Путин?!
Снимка: БТА

Избягалият в Русия бивш сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън отново попадна под светлината на прожекторите. През изминаващата седмица Сноудън неочаквано се появи в телевизионно предаване, в което зрители задават въпроси на руския президент Владимир Путин.

Американецът, обвинен в родината си в държавна измяна за разпространяване на класифицирана информация, се обади по телефона и попита директно: “Събира ли Русия незаконно данни за комуникацията на милиона хора, както правят американските служби и дали г-н Путин смята, че подобни практики са оправдани, ако се подобрява ефективността на разузнаването?”.

В отговор Путин, бивш агент на КГБ, обяви, че за разлика от Съединените щати “Русия няма мащабна система за нерегламентирано следене на хора и според руското законодателство такава система не може да съществува”. Президентът допълни: “Слава Богу, нашите спецслужби са стриктно регулирани от обществото и закона”.

Изявата на Сноудън беше посрещната на нож от критиците му. Те са категорични, че всичко е било предварително планирано и бившият агент е послужил за излъскване на PR-имиджа на Путин. Руското правителство дава убежище, но не и безплатно и Сноудън няма избор, освен да участва в пропагандирането на откровена лъжа, пишат гневни правозащитници в световната мрежа.

Дори се появиха мнения, че беглецът от американското правосъдие в най-добрия случай е наивен идеалист, който не е очаквал да бъде използван от Русия в замяна на убежище. А в най-лошия – изменник, който е шпионирал за Москва през цялото време и сега съвсем съзнателно е част от пропагандата на руската власт.

След тези унищожителни критики Едуард Сноудън нямаше друг избор, освен да отговори публично. На страниците на британския вестник “Гардиън” той посочи, че е изненадан от негативните реакции: “Как може хора, които ме видяха да рискувам живота си, за да разоблича незаконните действия на службите в собствената ми страна, сега не могат да повярват, че съм готов да критикувам наличието на сходни практики в Русия без някакъв скрит мотив?”

Сноудън побърза да уточни, че въпросът му е имал конкретна цел – да притисне политически лидер, който е свикнал да му бъдат задавани само удобни въпроси. “Имах възможност да повдигна темата за неприкосновеността на личните данни по национална телевизия и не я пропуснах. Надявам се, че моят въпрос ще даде тласък на журналисти и общество да продължат дискусията по тази тема”, допълни още бившият агент.

Поддръжниците на Сноудън побързаха да го защитят. Глен Грийнвалд, един от първите журналисти, публикувал секретна информация от бившия агент, написа в Тwitter: “Да зададеш такъв въпрос към Путин, от когото зависи твоето убежище, е наистина смело, наистина почтено”.

Оправданието на Сноудън в “Гардиън” обаче не беше прието особено радушно от критиците му.

Журналистът от списание “The Atlantic” Дейвид Фрум продължава да е убеден, че Едуард Сноудън е съучастник в заблуждаването на руския народ.

Безстрашен защитник на човешките права или кукла на конци? Образът на Едуард Сноудън продължава да е мистерия и обект на разгорещени дискусии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Одисер1Айде кажи нещо де. Няма да те чакам половин час да се нагласиш с некоя умнотия.
33
4
 
31
 
! Отговори
лупи преди 10 години
Най-смешното е това "послужил за излъскване на PR-имиджа на Путин". В момент, в който подкрепата за Путин е рекордна какъв имидж, какви 5 лева.
32
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
vednyj predatel - vinagi predatel. kakvo postigna - NISHTO!!! kervana si vyrvi, kuchetata si laiat, a toi nikyde ne e siguren i izkan.
31
0
 
18
 
! Отговори
Никита преди 10 години
До До 15Е като нищо утре може да стане един референдум и тук като в Крим и да им дръпнат шалтера на тукашните плювачи. Куче което лае не хапе. Точно това са българските журналисти и елит - лакум и страхлив ***.
30
1
 
19
 
! Отговори
До 15 преди 10 години
Прав си, забелязах, че българските журналисти, телевизионни водещи и цялото пишешто братство просто се задъхва от анти-руската си риторика. Има разбира се изключения. Но голяма част даже да виждат бялото му казват черно. Не съм предполагала, че страхът за дребните стотинки които получават ще бъде толкова силен. Той оправдава ли необективността им, лъжите им, грубата манипулация на фактите, недемократичните изказвания и изкривеното им разбиране на реалността?Ние не сме слепи, глухи, нито глупави.
29
0
 
0
 
! Отговори
Болярина преди 10 години
прочетете истината ..noligarh/%D1%83%D0%B6%D0%B0%D1%81%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD-%D1%80%D0%BE%D1%82%D1%88%D0%B8%D0%BB%D0%B4/
28
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко жалка е западната пропаганда.
27
0
 
11
 
! Отговори
Агент на КГБ преди 10 години
До АЗ, в Русия всичко се следи, поради чеченските терористи, които са си много реална заплаха, но си прав че не слядят целия свят най-малкото защото им липсват технологиите.
26
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На САЩ и трябват войни за да могат да контролират зомбираното си население. Кризата в Украйна само показва колко болни мозъци управляват във Вашингтон и още по "болни" предатели им ръкопляскат като бившия секретен сътрудник на държавна сигурност Иво Инджев под псевдонима "Ивайло", такива родоотстъпници когато и да бъдат наказани от Господ ще е късно.
25
6
 
38
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
МИСЛЯ ЧЕ ПУТИН ОТГОВОРИ ЧЕСТНО ! РУСИЯ НЯМА ТАКИВА АМБИЦИИ И РЕСУРС ЗА ДА СЛЕДИ ЦЕЛИЯТ СВЯТ, НО Е И БЕЗМИСЛЕНО ! ТОВА МОГАТ ДА ГО ПРАВЯТ САМО ГРУПАТА БОЛНИ МОЗЪЦИ , УПРАВЛЯВАЩИ АМЕРИКА ,КОИТО СИ МИСЛЯТ ЧЕ МОГАТ ДА ДЪРЖАТ ПОД КОНТРОЛ ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО ....НЕ РАЗБРАХ САМО ОТ СТАТИЯТА ЗА КАКВИ ЛЪЖИ НА СНУДЪН СЕ ГОВОРИ СЛЕД КАТО ВСИЧКО СЕ ОКАЗА ИСТИНА ?
24
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сноудън бръкна в гъ.. на правителството на САЩ -еврейски ционисти, мразени от всички американци
23
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всеки се изрежда на тоталитарните *** от Съединените П*дер*ски Щати и навелите им се партньори от Афрогейския съюз. Защо патриот като Сноудън опълчил се на концлагера трябва да прави изключение? Хората ходят там, където имат свобода, не стоя в разни.
22
1
 
32
 
! Отговори
Лапай банана преди 10 години
Не знаех, че глупавите хора преобладават в целия свят, ане както ние си мислим само в България.За много кратко време се забрави, че на Сноудън му беотхвърлена молбата за убежище във всяка една Европейскастрана; след това момчето опита и в много Латино Американскидържави - отново пълен отказ.Като последна стъпка за спасение на живота си, той остана на летището в Русия, където с 1000 зора се съгласиха да го приемати това стана изцяло по хуманитарни причини.ПП Глупостите, които знае Сноудън едва ли ще помогнат на КГБ (ФСБ).
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Одисер1От няколко дни се чудя към коя категория психоотклонения да те добавя. Моля те, давай по-подробни изявления. Полезно е за пациентите ми. Ще те впиша и в учебника за студентите. Смело напред! До сега съм си записал по-характерните ти изявления. Добър материал са.
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И последния *** знаеше отговора на Путин.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига бе, Одисер1Айде научи се да не правиш плонжове
18
4
 
34
 
! Отговори
"Правозащитници преди 10 години
""Руското правителство дава убежище, но не и безплатно и Сноудън няма избор, освен да участва в пропагандирането на откровена лъжа, пишат гневни правозащитници в световната мрежа."ЧИСТО И ПРОСТО - ЕДНА ГЛУПАВА ЛЪЖА. Само *** непознаващ Русия с достатъчно промит мозък за теории за Студената Война и не правещ разлика между Русия и СССР би казал подобно нещо.Да им се чудиш на западните "правозащитници" чии права защитават.Може би и със сигурност на този, които им плаща.
17
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кисмет има че не са го гръмнали още!
16
5
 
9
 
! Отговори
Анфитамин Борисов преди 10 години
Добре беше като НИЕ /т.е АЗ/ бяхме на власт, Тайните служби бяха МОИ, Всички пари бяха МОИ, АЗ раздавах милостиня от .... ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ
15
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Централно място в про-американската пропаганда, заема анти-руската риторика. Русия е единствената страна, способна военно да унищожи САЩ, с което Русия е и единствената пречка, САЩ да наложи Новия световен ред.