Путин с указ за реабилитиране на кримските татари

Те и други малцинства са пострадали от репресиите при Сталин
Обновена: 21 апр 2014 15:48 | 21 апр 2014 15:47, Красимир Ангелов
143
Путин с указ за реабилитиране на кримските татари
Влидимир Путин. Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин подписа указ за реабилитиране на кримските татари и други етнически малцинства в Крим, пострадали от репресиите при съветския диктатор Йосиф Сталин, предаде Ройтерс.

Путин съобщи за указа, откривайки заседание на Държавния съвет. "Използвам случая да ви информирам, че подписах указ за реабилитиране на кримско-татарското население на Крим, на арменското население, на немците и гърците - всички, които са пострадали по време на Сталиновите репресии", каза президентът, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Членовете на наброяващото около 300 хиляди души мюсюлманско татарско малцинство, съставляващо около 15 на сто от населението на Крим, се обявиха против анексирането на полуострова миналия месец, припомня Ройтерс.

Путин съобщи още по време на пряката линия с него миналата седмица, че подготвя такъв указ. Той отбеляза тогава, че руското правителство трябва да направи всичко възможно за възстановяване на законните права и интереси на кримско-татарския народ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
11
 
! Отговори
Има питане преди 10 години
В този указ споменава ли се нещо за хората, които до ден днешен помнят българското си потекло, макар че още навремето дедите им са били насилствено регистрирани като татари?Или на тях ще бъде обърнато внимание само в случай на анексиране на някоя друга територия? Коя ли?
7
6
 
17
 
! Отговори
Путин греши преди 10 години
Сталин депортира Кримските татари, заради това че са предали Крим на Немците през Втората светонта война, прекарвайки Немски войскови части в гърба на защитниците на Крим. Путин греши. Татаринът пак ще предаде Крим, ако има сгоден случай. Ислямът е завладял душата му и той ненавижда Християнството, тоест Руснаци и Украинци. Татарите нямат нищо общо с праБългарите, особенно Кримските. Остатък от Прабългарите са само Чувашите, които са Тангристи ( запазили старата вяра на древните Българи).
6
2
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Като ги...реабилитира,какво ще им...възстанови;комуналните квартири,или селските...колхози.
5
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комедиант.... Татарите онзи ден вдигнаха украинско знаме и този сега бърза да им се подмазва. Е, какво значи тая реабилитация? Яде ли се, пие ли се? Това значи и някакво обезщетение. Какво струва да те изкарат в 4 сутринта и да те натоварят на конски вагони за Казахстан, помислете сами.
4
4
 
17
 
! Отговори
Възродителе процес преди 10 години
През 13 век в земите на Волжка България нахлуват монголците и Волжка България пада под властта на Златната орда. Към края на 15 век тя се възстановява под името Казанско ханство, но през 1556 г. новосъздадената държава пада под властта на Русия.Волжските българи неведнъж са се опитвали да възстановят държавата си, като последният път е през 1917 г., но само след 1 година руснаците създават Татарстан и преименуват населението по тези земи на волжки татари.
3
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Реабилитират се ПРЕСТЪПНИЦИ,а не ЖЕРТВИТЕ !Фалшива Азиатска псевдодемокрация - ФАРС !
2
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво значи "реабилитира"? Това ще да е първия случай на реабилитация за това, че са те преследвали, избивали и прогонвали на хиляди километри от родината ти.
1
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Путин е велик политик.